Ciasto na lato? Oto przepisy na szybkie i dobre ciasto na upalne dni

Ciasto na lato z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców to jeden ze sposobów na pyszny deser, jeżeli dodatkowo nie wymaga ono dużej ilości pracy, czegóż chcieć więcej? Z nami poznasz przepisy na szybkie i dobre ciasto na upalne dni.

Ciasto na lato z owocami, czyli sposób na pyszny deser

Ciasto na lato z owocami, szczególnie tymi świeżo zerwanymi, to doskonały sposób na pyszny deser. W czasie upalnych dni słodka przekąska z owocami smakuje wyjątkowo smacznie. Jakie ciasto z owocami można zrobić latem? Podpowiadamy:

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • wybrane owoce
  • na kruszonkę: 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, 50 g mąki

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, powoli, małym strumieniem dodajemy olej i dalej mieszamy, następnie partiami dorzucamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodę oczyszczoną, a na końcu dolewamy maślankę i mieszamy jedynie do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, na wierzchu układamy owoce.

  • Lekka pianka z truskawkami - to szybkie, lekkie i puszyste ciasto, dzięki któremu upalne, letnie dni uda się znieść, a nawet sprawić by stały się nieco ożywcze. Co będziemy potrzebowali do wykonania lekkiej pianki z truskawkami?

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc. - dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki - najlepiej dwie przezroczyste i jedna truskawkowa
  • 40 dag świeżych truskawek

Wykonanie:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na którym następnie układamy biszkopty. Dwie przezroczyste galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie, śmietankę ubijamy z serkiem i cukrem na sztywną masę. Wystudzone galaretki przelać do masy serowej i na małych obrotach miksera wymieszać jedynie do połączenia się składników i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy galaretkę truskawkową, rozpuszczając proszek w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do lodówki, aby stężała. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekrawamy na połówki, umieszczamy na stężałej masie serowej i zalewamy gęstniejącą galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki na całą noc. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik mango

Szybkie ciasto na lato, czyli przepis na ekspresowy deser

Szybkie ciasto na lato to szczególnie pożądana przekąska, zwłaszcza wówczas, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub wtedy, kiedy niespodziewani goście niemalże stoją za drzwiami. Z nami dowiecie się, w jaki sposób przygotować smaczny, owocowy i przede wszystkim ekspresowy deser. Co o tym myślicie?

  • Szybkie ciasto z truskawkami i czekoladą w filiżance - do wykonania w kuchence mikrofalowej. To niewątpliwie, wyjątkowy i niebanalny deser, jakim będziecie w stanie zaskoczyć nawet samych siebie. Jak wykonać? Przede wszystkim bardzo szybko. Zobaczcie sami.

Przygotowujemy filiżankę o pojemności 200-250 ml oraz składniki: 15 g masła, 3,5 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżeczki cukru, 40 ml mleka, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, odrobina proszku do pieczenia, 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady, 3 truskawki pokrojone w ćwiartki. Zaczynamy od roztopienia masła i przelania go do miseczki, następnie do osobnego naczynia dodajemy: mleko, mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz sok z cytryny i szybciutko łączymy składniki ze sobą za pomocą widelca, aby nie było grudek. Dodajemy kawałki czekolady i ponownie mieszamy masę. Przelewamy do filiżanki, wciskając w masę pokrojone truskawki. Filiżankę z ciastem umieszczamy w mikrofali, ustawiając na największą moc kuchenki i pieczemy ok. 1,5 minuty. Jeśli po tym czasie okaże się, że masa nie jest zupełnie upieczona, wstawiamy jeszcze na kilka sekund. Smacznego!

  • Crumble ze śliwkami - oczywiście wyjdzie również, jeśli dodamy inne ulubione owoce, np. truskawki, jabłka, gruszki, banany, maliny czy inne.

Crumble to nic innego jak kruszonka z dodatkiem owoców, zatem świetny sposób na szybki deser, lecz także słodkie śniadanie. Wystarczy, że przygotujemy: 1 kg śliwek, pół szklanki (ok. 5-7 łyżek) płatków owsianych górskich, 4 łyżki cukru trzcinowego, sok z pomarańczy, pół szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu - to składniki potrzebne do masy owocowej. Kruszonkę natomiast wykonamy z: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru pudru i szczypty soli. Zaczynamy od umycia i wydrążenia śliwek oraz pokrojenia ich na połówki, następnie dodajemy do nich sok z pomarańczy, cukier oraz cynamon i wszystko mieszamy. Na dno żaroodpornej formy - wysmarowanej wcześniej masłem - wysypujemy płatki owsiane i zalewamy je sokiem jabłkowym, następnie układamy - wcześniej przygotowaną - warstwę śliwkową i posypujemy kruszonką. Tę ostatnią uzyskamy, wsypując do miski mąkę, pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier puder oraz sól - wszystkie składniki rozcieramy palcami, do uzyskania kruszonki. Crumble pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Możemy podać z łyżką jogurtu naturalnego.

Dobre ciasto na lato, czyli deser pełen owoców

Dobre ciasto na lato, to takie, które jest nie tylko smaczne i łatwe wykonaniu, lecz przede wszystkim wypełnione owocami, które o tej porze roku smakują doskonale. Co zatem powiecie na smaczną tarte z borówkami i białą czekoladą? Jak ją wykonać? Okazuje się, że przygotowanie tego rodzaju deseru nie należy do szczególnie skomplikowanych, zatem do dzieła:

Przygotujmy:

  • 120 g miękkiego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • szczyptę soli
  • tabliczkę białej czekolady (150 g)
  • śmietankę kremówkę 36 proc.
  • jogurt naturalny gęsty (70 g)
  • 250 g borówki amerykańskiej

Wykonanie - krok po kroku:

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, mąką migdałową, jajkiem oraz szczyptą soli na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną i mieszamy, aż powstanie kruche ciasto, które owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto wykładamy na blachę do tarty i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 min. 
  3. Śmietankę kremówkę gotujemy, dodajemy do niej białą czekoladę i miksujemy. Do masy dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy składniki. Powstały krem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ubijamy na gęstą masę o konsystencji bitej śmietany. 
  4. Czekoladowo-śmietanowy krem przekładamy na spód tarty, wyrównujemy i dekorujemy borówkami.

Smacznego!

Zobacz też: Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.