Orzechowiec, czyli wszystkie warstwy przyjemności. Wypróbuj najlepszy przepis na orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia to dobry pomysł dla tych, którzy zamiast kulinarnej loterii wolą pewność, że ciasto się uda. Masz już dość gotowych słodyczy i szukasz prostego i smacznego przepisu? Sprawdź poniższą propozycję.

Ciasto orzechowiec - na pewno się uda! 

Ciasto orzechowiec bez pieczenia bazuje na herbatnikach i kilku pysznych warstwach, które można przygotować bez większego problemu. Wystarczy krok po kroku realizować kolejne wskazówki. Ciasto orzechowiec to bardzo słodka opcja, idealnie pasuje do kawy i z pewnością zaskarbi sobie serca gości. Szczegóły poniżej. 

Orzechowiec bez pieczenia - lista składników 

Zanim przejdziemy do przepisu, do przygotowania orzechowca bez pieczenia potrzebne są konkretne składniki, które warto kupić dzień wcześniej. Po długiej wycieczce możemy już nie mieć siły na przygotowanie domowych smakołyków. Pełną listę produktów prezentujemy poniżej: 

Baza: 

  • orzechy włoskie - 3 szklanki 
  • herbatniki kakaowe - 1 duże opakowanie 
  • masa kajmakowa - 1 puszka 
  • herbatniki maślane - 1 duże opakowanie 

Masa na bazie budyniu: 

  • masło - 1,5 kostki 
  • cukier brązowy - 4 łyżki stołowe 
  • żółtka - 2
  • mleko - 1 l 
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki stołowe 
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie 
  • mąka pszenna - 3 łyżki stołowe 

Składniki na polewę:

  • gorzka czekolada - pół tabliczki 
  • olej kokosowy - 1 mała łyżeczka 

Orzechowiec: przepis krok po kroku 

Przepis na orzechowiec bez pieczenia to kilka prostych etapów, których nie można pominąć. Szczegóły znajdziesz poniżej: 

Etap 1 - orzechy 

  1. Orzechy prażymy na patelni 
  2. Część orzechów odkładamy na posypkę (ok. 1 szklankę), pozostałe drobno siekamy 

Etap 2 - masa budyniowa

  1. Odstawiamy szklankę mleka. Resztę należy wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować.
  2. Do odstawionej szklanki mleka dodajemy żółtka, dwa rodzaje mąki i budyń o smaku wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  3. Do podgrzanego mleka dodajemy mieszankę (opis wyżej), całość ponownie podgrzewamy. Następnie odstawiamy do ostudzenia. 
  4. Masło delikatnie ubijamy przy pomocy miksera i powoli dodajemy ostudzony budyń. 
  5. Tak powstałą masę budyniową dzielimy na dwie części i do jeden dodajemy orzechy i mieszamy. 

Etap 3 - tworzenie warstw 

  1. Spód blachy wykładamy warstwą jasnych herbatników.
  2. Kolejna warstwa to masa z orzechami.
  3. Następnie tworzymy warstwę z ciemnych herbatników.
  4. Wykładamy masę bez orzechów.
  5. Kolejna warstwa ciemnych herbatników.
  6. Masa z orzechami.
  7. Następnie ponownie jasne herbatniki.
  8. Na wierzch wykładamy kajmak, który należy posypać orzechami.

Etap 4 - polewa

  1. Do oleju kokosowego dodajemy połamane kawałki czekolady i całość podgrzewamy w mikrofali, aż do momentu, gdy czekolada całkiem się rozpuści. 
  2. Powstałą polewą polewamy ciasto
  3. Przed podaniem orzechowiec powinien przeleżeć 12 godzin w lodówce. 

Zobacz też: Ciasto z borówkami i kruszonką to najlepsze, co możecie dziś zrobić. Mamy przepis

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik mango
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.