Każdy czasami potrzebuje osłody życia. Przepyszne kruche ciasto, rozpływająca się w ustach beza, delikatny krem i odrobina domowej konfitury dla przełamania smaku. Ciasto Pani Walewska, zwane też często Pychotką, to najlepsze wspomnienie dzieciństwa. Jak je przygotować? To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni, no i może szczypta zachowawczego łakomstwa. Zaczynamy!
Pani Walewska. Składniki:
Beza:
Masa budyniowa:
Pani Walewska. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 175 stopni Celsjusza. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekaj na małe kawałeczki wszystkie składniki, wymieszaj i zrób otwór na środku skupiska. Do wgłębienia dodaj żółtka - białka zachowaj do bezy. Zagnieć kruche ciasto, podziel je na dwie części i rozwałkuj je na prostokątne placki o wymiarach formy do pieczenia.
Pierwszą część wraz z papierem do pieczenia wyłóż do formy. Na wierzch nałóż trochę dżemu i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Następnie przejdź do przygotowywania bezy. Moc piekarnika zmniejsz do 150 stopni C z funkcją termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dosypuj cukier puder, nieustannie mieszając masę. Gdy dodasz cały cukier, ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj przez pół minuty. Gotową masę rozprowadź delikatnie na obydwu plackach i posyp posianymi orzechami. Piecz przez 15 minut.
Teraz przejdź do masy. Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj je kolejno z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz żółtkami. Pozostałą część mleka zagotuj, dolej wcześniej zmieszane składniki, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Odstaw z ognia i odstaw do ostudzenia. Masło roślinne utrzyj. Następnie dodawaj stopniowo po jednej łyżeczce masy budyniowej. Gotową masę rozprowadź na jednym placku. Przykryj go drugim i odstaw na kilka godzin.