Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - szybki obiad z kilku składników

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Postaw na zapiekankę ziemniaczaną. To danie zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a przygotujesz je zaledwie w kilka minut. Czego będziesz potrzebować?

Znudziły ci się tradycyjne przepisy na obiad? Każdy czasami potrzebuje zmiany. Postanowiliśmy dzisiaj przedstawić przepis na szybki obiad z wykorzystaniem kurczaka, ziemniaków i cukinii. Ta zapiekanka skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy, czyli naszych dzieci. Jakich składników będziesz potrzebować i od czego zacząć przygotowania?

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Pomysł na szybki obiad? Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem robi furorę

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem. Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • zielenina do posypania
  • oliwa lub olej

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od umycia i oczyszczenia kurczaka. Następnie pokrój go w kostkę i obtocz w przyprawie gyros. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w cienkie plastry. Paprykę pokój w kostkę, a cebulę i cukinię w cienkie paski. Majonez i ketchup przelej do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

Wyrabianie ciasta na pierogiCiasto na pierogi - przepis, który znamy już od pokoleń

Niedużą blaszkę lub formę do pieczenia posmaruj olejem, lub oliwą, wyłóż na dno ziemniaki, dopraw solą, nałóż 1/3 sosu i 1/3 tartego sera. Na dużej patelni obsmaż kurczaka. Na sam koniec dodaj do niego cebulę i podsmażaj je razem przez kilka chwil. Wyłóż do formy. Kurczaka polej 1/3 sosu i posyp 1/3 tartego sera. Dodaj paprykę i kukurydzę, a na sam koniec wyłóż cukinię. Warzywa dopraw solą, rozprowadź resztę sosu i posyp resztą sera. Zapiekankę piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj w towarzystwie ulubionej zieleniny.

Więcej o: