Pierś z kurczaka to sprawdzony pomysł na obiad. Może być panierowana, pieczona w ziołach, lub stanowić dodatek do smacznego sosu. Użyjesz jej do dania jednogarnkowego. Jak sama nazwa wskazuje, przygotujesz je zaledwie w jednym garnku, nie brudząc innych naczyń i zyskując czas. Pierś z kurczaka z dodatkiem papryki i pieczarek to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut. Wyróżnia je słodkawy smak, gęsty sos i duża możliwość dodatków do wyboru. Ten pomysł na obiad smakuje świetnie zarówno z kaszą, ziemniakami jak i ryżem. Oto przepis, który z pewnością pojawi się w twoim menu.
Do dania jednogarnkowego potrzebny nam będzie... jeden garnek. Powoli rozgrzewaj w nim olej i przygotuj następujące składniki:
Na lekko nagrzanym oleju zblanszuj delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dodaj do niej czosnek. Mięso z piersi kurczaka umyj i pokrój w kostkę, a następnie oprósz solą i papryką, wymieszaj. Do cebuli i czosnku dodaj mięso i podsmaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Kiedy piersi z kurczaka będą lekko zrumienione, przesuń mięso na bok, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smaż przez około 3 minuty. Wszystko zalej wodą, dodaj koncentrat, szczyptę cukru, zagotuj. Następnie przykryj i nasze danie jednogarnkowe duś pod uchyloną na małym ogniu pokrywką ok. 5-7 minut.
Jeśli sos jest dla ciebie zbyt rzadki, możesz go zagęścić w dobrze znany sposób. Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż mąkę, cały czas mieszając. Kiedy nabierze złotego koloru, dodaj dwie łyżeczki masła i mieszaj do połączenia tak, jak przy robieniu sosu beszamelowego. Dodaj ok. pół szklanki sosu z kurczaka, dobrze wymieszaj i dodaj miksturę do mięsa. Sos należy zagotować i serwować z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną lub dzikim ryżem. Smacznego!