Babka wielkanocna - przepisy na różne wersje świątecznego wypieku

Babka wielkanocna jest prostym ciastem, które warto zrobić nawet na spotkanie wielkanocne w gronie domowników. Słodki zapach babki doskonale wprowadzi nas w świąteczny nastrój. Jak ją zrobić? Mamy trzy przepisy!

Babka wielkanocna zawsze udana to sekret naszych mam i babć. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić ten wypiek, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Wszystkie z nich są pyszne, pachnące i wprowadzające w prawdziwie wielkanocny nastrój. Sprawdź, jak zrobić babkę wielkanocną i do dzieła!

Babka wielkanocna – przepisy na różne wersje świątecznego wypieku

Babka wielkanocna na oleju - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 50 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki soku z cytryny

Babka wielkanocna na oleju – sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, a potem dodawaj porcjami cukier oraz żółtka. Ucieraj masę jajeczną, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej olej i powoli wsypuj obie mąki oraz proszek do pieczenia. Dodaj także sok cytrynowy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, wlej trochę wody lub mleka. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około godzinę – do suchego patyczka. Wystudź babkę i polej ją lukrem lub polewą.

Drożdżowa babka wielkanocna z bakaliami - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 8 g suchych lub 50 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
  • pół kostki margaryny lub masła,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • bakalie: m.in. orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, żurawina itd.

Drożdżowa babka wielkanocna z bakaliami – sposób przygotowania

Do miseczki wsyp bądź pokrusz drożdże. Dodaj do nich łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz sól. Następnie zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i odstaw na 20 minut, by rozczyn zaczął pracować. Bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj cukier, dodaj margarynę, śmietanę, a na koniec wlej rozczyn. Wsyp także bakalie. Wszystko zagniataj razem, aż składniki dobrze się połączą. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, aby je dobrze napowietrzyć. Potem odstaw ciasto na godzinę, by wyrosło. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką, zagnieć raz jeszcze i przełóż do formy. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw je do przestudzenia i polej lukrem.

Zobacz wideo Zobacz także inne propozycje na Wielkanoc. M.in. drożdżowy baranek

Piaskowa babka wielkanocna z kakao – przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Piaskowa babka wielkanocna z kakao – sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno, porcjami dodawaj cukier puder, a potem żółtka. Masło lub margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Do miski z masą jajeczną przesiej obie mąki, wsyp proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wlej również rozpuszczony tłuszcz. Ciasto dobrze wymieszaj. Następnie połowę odlej do drugiej miski i wmieszaj do niej kakao. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej jasne ciasto, a potem – ciemne. Na powierzchni możesz narysować wzorek widelcem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Po upieczeniu wystudź ciasto i polej lukrem.