Tak zrobisz najlepsze amerykańskie pączki z dziurką. Wychodzą mięciutkie i zaskakują dodatkami

Jak zrobić donuty? Te popularne w USA słodkie przekąski smakują wybornie, a dowolność w wyborze dodatków sprawia, że podpasują każdemu. Smakiem nieco przypominają polskie pączki. Różnią się jednak pod dwoma względami.

Donuty to nic innego jak amerykańska wersja pączka, tyle że z dziurką i bez nadzienia, za to z kolorową i pełną dodatków polewą. Są mięciutkie i puszyste niczym chmurka. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym wypiekiem, zrób je z dodatkiem popularnych słodyczy. Znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Donut to smażony na głębokim oleju i przypominający nieco oponki wyrób cukierniczy z dziurką.

Czym się różni pączek od donuta? Chodzi o dwie kwestie

Donuty na stałe wpisały się w kulturę Stanów Zjednoczonych, o czym świadczy ich popularność oraz święto obchodzone co roku w pierwszy piątek czerwca. Mowa oczywiście o Narodowym Dniu Doughnuta, który przypomina nieco polski tłusty czwartek, tyle że zamiast pączków z różą królują smażone w głębokim tłuszczu rarytasy z dziurką. W klasycznej wersji podawane są z lukrem lub czekoladą, jednak obecnie kupisz lub zrobisz je z naprawdę wieloma dodatkami. To dobry pomysł na miękką i puszystą przekąskę do kawy czy na spotkanie z bliskimi. Zwłaszcza jeśli udekorujesz je w wyjątkowo apetyczny sposób. Czego będziesz potrzebować?

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 550 (ok. 4 szklanki),
  • 250 ml ciepłego mleka (szklanka),
  • 5 łyżek białego cukru (ok. 1/4 szklanki),
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 jaja L,
  • 150 g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Na polewę z dodatkami:

  • 100 g cukru pudru (ok. 9 łyżek),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • kilka kostek czekolady,
  • ulubiony batonik (np. białe Kinder Bueno),
  • kilka ulubionych ciastek (np. mini Oreo),
  • posypka do wyboru (perełki, kuleczki, pastylki, gwiazdki).
Jak zrobić donuty?
Jak zrobić donuty? Jak zrobić donuty? Fot. pexels.com / Mccutcheon

Czy donuty są smażone? W tej wersji smakują najlepiej

Na samym wstępie zaznaczamy, że robienie donutów powinno zacząć się dzień wcześniej ze względu na konieczność odłożenia ciasta. Pierwszą czynnością jest przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży. W tym celu przełóż je do miski i dodaj jedną łyżkę mąki, cukru i trzy łyżki mleka. Całość porządnie wymieszaj, przykryj czystą ścierką i odstaw na około 20 minut. Co dalej?

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, po czym wsyp cukier. Mieszaj, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą.
  2. Do wcześniej przygotowanego zaczynu wlej lekko przestudzone masło oraz wbij jajka. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, po czym cały czas mieszając, zacznij dosypywać mąki. Na koniec dorzuć sól i przez kolejne 10 minut wyrabiaj ciasto. Powinno być idealnie gładkie, jednolite i nie lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je do czystej miski, szczelnie przykryj ścierką i na co najmniej osiem godzin (do 12) schowaj do lodówki.
  3. Gdy czas minie, wyjmij ciasto z lodówki na podsypany mąką blat. Rozpłaszcz dłońmi, następnie rozwałkuj na około centymetr grubości. Wykrój z niego krążki o średnicy około siedmiu cm, a w środku wytnij dziurki (np. z pomocą kieliszka). Odstaw je jeszcze na jakieś 45 minut, a pod koniec w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz.
  4. Donuty smaż w głębokim tłuszczu, aż zrobią się jasnobrązowe. Wtedy wyjmij je na talerz wyłożony papierem.
  5. Gdy będą stygnąć, przygotuj lukier. Wymieszaj cukier z sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita i dość gęsta masa, po czym oblej nią pączki (możesz też je zanurzyć z jednej strony). Udekoruj kawałkami połamanego batonika, ciastkiem i posypką. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: