Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych

Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, może zaliczać się do wielkopolskich seniorów. To zupa naprawdę pyszna i, co istotne (szczególnie pod koniec miesiąca), bardzo tania. Ważne są oczywiście jajka i dwa kwaśne dodatki.

Intrygująca nazwa kwaśne jaja już w pewien sposób zdradza to, czego możemy się spodziewać po przepisie. Kwaśne jaja to tania i pyszna zupa, która zwykle była serwowana w czasie postu, adwentu lub po prostu w piątki, kiedy stroniono od jedzenia mięsa. To wyrazisty wywar warzywny z przyprawami, zabielany kwaśną śmietaną, zaprawiany octem z jajkami bezpośrednio dodawanymi do garnka. Możesz podawać je na dwa sposoby - jajka wbijane w całości i gotowane w koszulce lub roztrzepane i wlewane stróżką. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną i pożywną zupę gulaszową

Kwaśne jaja - zapomniana zupa z Wielkopolski

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (2 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por),
  • 8-10 jajek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego.

Kwaśne jaja - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru z warzyw. Powinien gotować się dość długo, by warzywa oddały do zupy maksimum swojego smaku. Warzywa ugotuj z przyprawami: 5-7 kulkami ziela angielskiego oraz 5 listkami laurowymi.
  2. Ugotowane warzywa wyjmij z zupy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz ocet. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  3. Z wywaru odlej 3-4 chochelki, rozpuść w nich 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Dodaj do zupy, by ją zagęścić.
  4. Na gotującą się zupę wbijaj jajka. Nie musisz mieszać zupy - jajka mogą ugotować się w koszulce. Jeśli jednak podczas gotowania jajko się rozpadnie, nic się nie stanie.
  5. Gotuj, aż jajka się zetną. Zupę podawaj z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami okraszonymi cebulką. 
Więcej o: