Wyglądają jak racuchy, ale to nie jabłko gra w nich pierwsze skrzypce. Dodaję sekretny składnik

Masz w lodówce resztkę purée dyniowego i nie wiesz, co z nim zrobić? W takim razie te placki to strzał w dziesiątkę. Są delikatne, puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne na śniadanie, które rozweseli każdy poranek. Co dodajemy do placków z dyni? Wystarczy kilka składników.

Ten przepis powstał trochę przez przypadek. Zostało mi trochę purée z dyni i szkoda by było, żeby się zmarnowało. Pomyślałam: a co mi tam, wrzucę je do ciasta. Wymieszałam kilka składników, usmażyłam i... okazało się, że to jedne z najlepszych placków, jakie jadłam! Delikatne, puszyste, o przyjemnym waniliowym aromacie - po prostu ideał na jesienne i zimowe poranki. A wiesz, co jest w tym wszystkim najlepsze? Wystarczy kilka minut, by przygotować śniadanie, które wprawia w świetny nastrój już od pierwszego kęsa. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności i łap za patelnię.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Co dodajemy do placków z dyni? Zrobisz je z prostych składników

Placuszki z dyni to świetny wybór, gdy potrzebujesz czegoś szybkiego i pożywnego. Są lekkostrawne, pełne witamin i minerałów, a ich przygotowanie to dosłownie chwila. Sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Dosłownie każdy je pokocha. Czego potrzebujesz do przygotowania dwóch dużych porcji placków?

Składniki:

  • szklanka purée z dyni,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 3 łyżki waniliowego proszku budyniowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka cukru waniliowego.

PORADA! Jeśli masz w zamrażarce purée z dyni, śmiało możesz je wykorzystać do przygotowania tych placków. Wystarczy, że rozmrozisz je wcześniej i odciśniesz nadmiar wody. Mrożone warzywo zachowuje smak i wartości odżywcze, więc placki będą równie pyszne i aromatyczne.

Najprostsze placki z dyni zrobisz w kilka chwil. Rozgrzej kapkę oleju i działamy

To śniadanie jest tak banalne w przygotowaniu, że nie musisz nawet wyciągać miksera. Wystarczy miska, rózga do mieszania i patelnia - tyle potrzebujesz, żeby w kilka minut wyczarować aromatyczne, złociste placki. A potem? Oblej je miodem, posmaruj jogurtem lub udekoruj owocami. Możesz dodać do nich wszystko, czego tylko zapragniesz.

  1. Do miski wrzuć purée z dyni, jajka i mleko. Składniki dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. 
  2. Dodaj mąkę orkiszową, budyń waniliowy w proszku, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Na patelni rozprowadź cienką warstwę oleju i dobrze ją rozgrzej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, delikatnie formując placki. Smaż na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron.
  4. Zdejmij z patelni i od razu podaj z ulubionymi dodatkami.
Placki dyniowe, fot. Archiwum prywatne
Placki dyniowe, fot. Archiwum prywatne Placki dyniowe, fot. Archiwum prywatne

Jak się robi purée z dyni? Warto zrobić je wcześniej

Przygotowanie pulpy z dyni jest dziecinnie proste. Wystarczy, że warzywo przekroisz na pół, usuniesz pestki i pokroisz na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki. Oddziel go od skórki i zblenduj na gładką masę (w przypadku dyni hokkaido można blendować ze skórką). Gotowe purée wykorzystaj od razu lub zamroź na później. Możesz je przechowywać w zamrażarce nawet przez pół roku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: