Serniki królują wśród ciast i wcale nie zamierzamy im odbierać tego zaszczytnego tytułu. Czasem jednak mamy ochotę na szybki deser i wtedy sernik raczej nie wchodzi w grę. Nadal można jednak pozostać w kręgach twarogowych i zrobić coś naprawdę obłędnego. Nawet nie trzeba rozgrzewać piekarnika. By przygotować serniczki, czyli placki twarogowe, wystarczy sama patelnia.
Przepis nie jest skomplikowany, poradziłoby sobie z nim nawet dziecko, oczywiście pod okiem rodzica. Poza serem będziesz potrzebować jajek, mąki, cukru i odrobiny soli. Nie zapomnij też o dodatkach do podania - serniczki z patelni nie mogą się objeść bez śmietany i cukru pudru. Deser (który może być równie dobrze kolacją lub śniadaniem) zrobisz w 10 minut, a jak już nabierzesz wprawy, to nawet i szybciej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wbij jajka. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj składniki do połączenia. W dłoniach pokrusz twaróg (możesz też wcześniej zmielić go w maszynce) i dorzuć do miski. Składniki najpierw wymieszaj drewnianą łyżką, a potem dokończ rękami. Masa powinna być lepka. Jeżeli jest zbyt sucha, można dolać odrobinę wody.
W dłoniach formujemy nieduże kuleczki i lekko je spłaszczamy. Kładziemy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy po kilka minut z każdej strony, lekko dociskając serniczki łopatką. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowi i odsączamy z tłuszczu. Serniczki z patelni podajemy oprószone cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej śmietany, który można dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty. Latem z kolei świetnie będą do nich pasować świeże owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.