Już nie musisz sterczeć w kuchni godzinami. W 10 minut zrobisz coś lepszego niż sernik

Sernik jest pyszny i wcale nie próbujemy ci wmówić, że jest inaczej. Bywa jednak czasochłonny, a nie każdy chce lub może spędzać w kuchni długie godziny. Dlatego ktoś mądry wymyślił deser, który można podciągnąć pod alternatywę dla sernika - serniczki z patelni. To po prostu słodkie placki zrobione z twarogu, ale smakują naprawdę wspaniale. Mogą być nie tylko pysznym podwieczorkiem, lecz także śniadaniem lub kolacją.

Serniki królują wśród ciast i wcale nie zamierzamy im odbierać tego zaszczytnego tytułu. Czasem jednak mamy ochotę na szybki deser i wtedy sernik raczej nie wchodzi w grę. Nadal można jednak pozostać w kręgach twarogowych i zrobić coś naprawdę obłędnego. Nawet nie trzeba rozgrzewać piekarnika. By przygotować serniczki, czyli placki twarogowe, wystarczy sama patelnia.

Zobacz wideo Wolisz placki na słono? Polecamy nasz przepis na placki z batatów

Przepis nie jest skomplikowany, poradziłoby sobie z nim nawet dziecko, oczywiście pod okiem rodzica. Poza serem będziesz potrzebować jajek, mąki, cukru i odrobiny soli. Nie zapomnij też o dodatkach do podania - serniczki z patelni nie mogą się objeść bez śmietany i cukru pudru. Deser (który może być równie dobrze kolacją lub śniadaniem) zrobisz w 10 minut, a jak już nabierzesz wprawy, to nawet i szybciej. 

Przepis na serniczki z patelni. Zrobisz je w 10 minut

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wbij jajka. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Dosyp mąkę i ponownie wymieszaj składniki do połączenia. W dłoniach pokrusz twaróg (możesz też wcześniej zmielić go w maszynce) i dorzuć do miski. Składniki najpierw wymieszaj drewnianą łyżką, a potem dokończ rękami. Masa powinna być lepka. Jeżeli jest zbyt sucha, można dolać odrobinę wody.

Serniczki z patelni
Serniczki z patelni Valeri Pavljuk / Shutterstock

W dłoniach formujemy nieduże kuleczki i lekko je spłaszczamy. Kładziemy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy po kilka minut z każdej strony, lekko dociskając serniczki łopatką. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowi i odsączamy z tłuszczu. Serniczki z patelni podajemy oprószone cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej śmietany, który można dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty. Latem z kolei świetnie będą do nich pasować świeże owoce, np. maliny, borówki i jeżyny.

Więcej o: