Jakie ziemniaki będą najlepsze do jarzynowej? Patrz na litery, inaczej będzie klapa

Śmiało możemy stwierdzić, że sałatka jarzynowa w każdym domu smakuje inaczej. Jedni dodają groszek, inni kukurydzę, jedni stawiają na por, inni - na cebulę. Zawsze jednak w jarzynowej pojawiają się ziemniaki i to właśnie one mogą stanowić o tym, czy sałatka będzie udana, czy raczej niekoniecznie. Jeśli chcesz zrobić najlepszą jarzynową, warto nieco pochylić się nad tym warzywem - nie wszystkie równie dobrze się sprawdzą.

Można się sprzeczać, kłócić i nie zgadzać, ale prawda jest taka, że sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów i mimo tego, że od lat inne sałatki, np. takie jak gyros, próbują ją wygryźć, to do tego daleka droga. Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świątecznego stołu, ale raczymy się nią także podczas innych rodzinnych spotkań.

Zobacz wideo Jaka sałatka na święta? Zobacz nasze propozycje

Sałatka jarzynowa to głównie ugotowane warzywa, jajka, kiszony ogórek, czasami marynowane grzybki lub jabłko, majonez i przyprawy. Wśród składników zawsze są ziemniaki i jeśli chcesz, żeby twoja jarzynowa była idealna, zacznij o niej myśleć już na zakupach. 

Jakie ziemniaki są najlepsze do jarzynowej? Patrz na litery

Kiedy udajemy się na zakupy, w sklepach i marketach ziemniaki są oznaczone konkretnymi literami: A, B i C. To trzy podstawowe typy, chociaż możemy spotkać się z typami pośrednimi AB i BC. O co z tym chodzi? 

Typ kulinarny A to ziemniaki sałatkowe, czyli takie, które mają najniższą zawartość skrobi. Cechują się zwartym miąższem, który nie rozpada się podczas gotowania i dobrze się kroi, jest więc idealny do sałatek, w tym naszej ulubionej jarzynowej. 

Typ kulinarny B to ziemniaki ogólnokulinarne, czyli takie, które mają wyższą zawartość skrobi od tych z typu A, jednak nie są mączyste. Te ziemniaki są dobre w zasadzie do wszystkiego, jednak w sałatce jarzynowej mogą się rozpadać. 

Typ kulinarny C to ziemniaki wysokomączyste, czyli takie, które mają w sobie najwięcej skrobi. To idealne ziemniaki do puree, placków, pyz i klusek śląskich, ale po ugotowaniu rozpadają się i nie da się ich kroić, nawet po schłodzeniu, a jeśli dodasz je do sałatki, jej konsystencja będzie przypominać warzywną pastę.

Jeśli jednak w twoim sklepie nie ma oznaczenia ziemniaków, powinna być zaznaczona odmiana. Jakich ziemniaków szukać do jarzynowej? Oto odmiany ziemniaków typu A: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumia.

Sałatka jarzynowa - stary i sprawdzony przepis na każdą okazję

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 ziemniaki kulinarnego typu A,
  • pół selera,
  • 5 jajek na twardo,
  • biała część pora,
  • pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez i musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie - kwaśne jabłko.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
  2. Kiedy warzywa stygną, posiekaj por i odłóż go na bok. Jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski.
  3. Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki - wówczas sałatka dłużej postoi w lodówce.
  5. Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i por, do smaku dodaj też trochę soku z ogórków. Dołóż majonez i musztardę do smaku i wszystko wymieszaj.
Więcej o: