Dodaj do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik. Będą dobrze się lepić i wyjdą delikatne

Klasyczny przepis na kluski śląskie zakłada, że potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli będziemy trzymać się odpowiednich proporcji i tzw. zasady czwórki, wszystko powinno się udać. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ten przepis nieco podkręcić i dodać do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik, który pozytywnie wpłynie na ich smak i strukturę.

Kluski śląskie, choć są daniem regionalnym, zyskały popularność w całej Polsce. Nic dziwnego, pulchniutkie i mięciutkie kluseczki skradną serce każdemu, kto kocha ziemniaki i kuchnię polską jak u mamy lub u babci. Swoją popularność zawdzięczają też temu, że ich zrobienie nie jest trudne, bo w gruncie rzeczy wystarczą tylko dwa składniki - ziemniaki oraz mąka ziemniaczana. Do masy dodaje się również szczyptę soli do smaku. Listę składników można jednak nieco rozszerzyć.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Dodaj jedną łyżkę do klusków śląskich. Będą delikatne i ładnie się uformują

W niektórych przepisach znajduje się na niej również żółtko lub żółtko i trochę miękkiego masła. To właśnie ten drugi dodatek sprawia, że kluski śląskie wychodzą jeszcze lepsze. Zwłaszcza wtedy, gdy masa jest za sucha i nie chce się lepić. Dzięki łyżce masła łatwiej będzie ją związać i uformować. Ciekawym patentem jest też dodanie do masy łyżeczki proszku do pieczenia. Ten składnik sprawi, że kluski śląskie będą bardziej pulchne i puszyste.

Skoro wiemy już, co zrobić, by wpłynąć na smak i strukturę śląskiego przysmaku, pozostaje jeszcze poznać żelazną zasadę dotyczącą proporcji. Jest to tzw. metoda czwórki. Polega bowiem na tym, że masę z ugotowanych ziemniaków dzieli się na cztery równe części. Potem jedną część wyjmuje się i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną. Powinna całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Następnie dodaje się wyjętą wcześniej część ziemniaków i wszystko dokładnie miesza z dodatkiem soli i ewentualnie żółtka oraz masła. 

Kluski śląskie najlepsze wychodzą z mączystych ziemniaków
Kluski śląskie najlepsze wychodzą z mączystych ziemniaków Fot. Haps

Trzymanie się proporcji ziemniaków i mąki ziemniaczanej jest ważne. Zbyt dużo mąki może sprawić, że kluski będą gumowe, jeśli zaś dodamy jej za mało, możemy mieć problem z lepieniem i formowaniem masy. Na 1 kg ugotowanych ziemniaków potrzeba więc ok. 200-250 g mąki ziemniaczanej. Ważny jest też wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się mączyste typu C. Trzeba również pamiętać, by masę na kluski śląskie formować wtedy, gdy jest jeszcze ciepła.

Więcej o: