Delikatne kluski gnocchi, otulone kremowym sosem, wzbogacone chrupiącym boczkiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Szpinak dostarcza witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K oraz cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez i fosfor. Suszone pomidory są bogate w likopen i witaminę C, co czyni je wartościowym dodatkiem do potrawy. Boczek dodaje głębi smaku oraz białka i zdrowych tłuszczów.
To danie jest proste w przygotowaniu i stanowi znakomitą propozycję na codzienny obiad lub kolację, łącząc w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.
Gnocchi z boczkiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie z warzywną nutą
Składniki
Na patelni podsmażamy cienko pokrojony, surowy boczek. Kiedy boczek się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy suszone pomidory i wlewamy śmietankę.
Do sosu śmietanowego wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i dokładnie mieszamy. Na koniec mieszamy sos z ugotowanymi gnocchi, podsmażonym boczkiem oraz garścią świeżego szpinaku.
UWAGA - jeśli zależy Ci na daniu wegetariańskim to możesz pominąć dodatek boczku.
Materiał promocyjny marki KNORR