Przepis na oklepaną pastę jajeczną wyrzuciłam do kosza. Teraz robię coś, co znika w kilka minut

Kiedy znudziły mi się wędliny i sery, postanowiłam postawić na najsmaczniejsze pasty do chleba. Inspiracją stała się jedna receptura z kuchni cioci, która zawsze miała w lodówce słoik aromatycznego smarowidła czosnkowego. Teraz ten prosty przepis zagościł w moim domu na dobre.

Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie codziennych kanapek, a także okazja, by włączyć zdrowe składniki do diety. Czosnek, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, może być nie tylko dodatkiem do dań, lecz także głównym bohaterem przepisu. Jak podaje serwis Healthline, wspiera on odporność, pomaga w walce z infekcjami i obniża poziom cholesterolu. W formie kremowej pasty smakuje niecodziennie i świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem, krakersami czy świeżymi warzywami.

Zobacz wideo Niepozorna bagietka na wypasie

Z czego zrobić smarowidło do chleba? Ta pasta to hit na talerzu

Kanapki mogą być nie tylko szybkie, lecz także zdrowe, jeśli zamiast masła czy klasycznych past użyjesz kremu z czosnku. Pasta ta z dodatkiem oliwy z oliwek, odrobiny cytryny oraz przypraw wzbogaci śniadania i zachęci domowników do jedzenia.

Składniki:

  • 3 główki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 50 g twarogu lub serka kremowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Jak się robi pastę czosnkową? Kilka kroków do idealnego smarowidła

Przygotowanie pasty jest prostsze, niż się wydaje, ale wymaga kilku kroków, by uzyskać idealną konsystencję i smak. Kluczowym etapem jest upieczenie czosnku, co nadaje mu kremowej struktury. Oto jak się za to zabrać.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Główki czosnku przekrój na pół, posmaruj oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz przez 30-40 minut, aż staną się miękkie i złociste.
  2. Po upieczeniu pozwól czosnkowi lekko ostygnąć, a następnie wyciśnij ząbki ze skorupek do większej miski.
  3. Dodaj do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli chcesz, by pasta była bardziej kremowa, dodaj twaróg lub serek.
  4. Zblenduj wszystko na gładką masę, stopniowo dodając oliwę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przełóż pastę do czystego słoika i przechowuj w lodówce do 5 dni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o:

Komentarze (0)

Przepis na oklepaną pastę jajeczną wyrzuciłam do kosza. Teraz robię coś, co znika w kilka minut

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).