Czekoladowy smak i puszysta konsystencja. Brzmi jak początek bajki o idealnym deserze, prawda? A teraz wyobraź sobie moją reakcję, kiedy Monika, znajoma cukierniczka, rzuciła hasło: Zrób ciasto z colą, serio! Początkowo myślałam, że to żart. Taki napój w wypieku? Nie powiem, że nie byłam sceptyczna. Wręcz przeciwnie, poczułam się jak Sherlock Holmes, który musi rozwikłać zagadkę kulinarnego absurdu. Zaryzykowałam i teraz wiem, że ciasto jest mistrzowskie i może spokojnie brylować na każdej rodzinnej imprezie czy wśród znajomych.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Ciasto z colą. Oryginalny pomysł na niebanalny deser
Napój gazowany robi tutaj całą magię, nadając deserowi lekkość i wilgotność, której nie sposób się oprzeć. Warto też wiedzieć, że smak coli nie jest wyczuwalny. Na finiszu - aksamitna polewa z gorzkiej czekolady lub cukier puder.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 270 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 75 ml zimnego mleka,
- 200 ml coli,
- 250 g rozpuszczonego masła,
- 2 jajka,
- łyżka kaszy manny.
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%,
- cukier puder według uznania.
Wilgotne ciasto czekoladowe. Duża blacha, która zniknie w kilka chwil
Ciasto czekoladowe z colą zawsze robi furorę na większych spotkaniach. Intensywny, głęboki smak połączony z wilgotnością sprawia, że trudno się oprzeć choćby jednemu kawałkowi. Jestem przekonana, że zrobisz raz i co chwilę będziesz je powtarzać.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj suche produkty - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier - zwykły i waniliowy, sól. W drugiej misce połącz składniki mokre - zimne mleko, colę, rozpuszczone masło oraz jajka. Gdy masa stanie się jednolita, przelej ją do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja.
- Nasmaruj formę tłuszczem i wsyp kaszę manną, aby ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. Gotową masę wlej do formy, wyrównując powierzchnię. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz przez około 50 minut. Sprawdzaj gotowość za pomocą suchego patyczka - jeśli po wyjęciu z ciasta jest czysty, deser jest gotowy.
- W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką kremówką, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim ostudzeniu rozprowadź ją na wierzchu wystudzonego ciasta i odstaw do lodówki, aby stężała. Jeśli wolisz inne dodatki, możesz użyć cukru pudru. Smacznego!
Komentarze (0)
Trik znajomej cukierniczki na idealne ciasto. Brzmi jak żart, ale wychodzi wilgotne jak nigdy
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!