Czekoladowy smak i puszysta konsystencja. Brzmi jak początek bajki o idealnym deserze, prawda? A teraz wyobraź sobie moją reakcję, kiedy Monika, znajoma cukierniczka, rzuciła hasło: Zrób ciasto z colą, serio! Początkowo myślałam, że to żart. Taki napój w wypieku? Nie powiem, że nie byłam sceptyczna. Wręcz przeciwnie, poczułam się jak Sherlock Holmes, który musi rozwikłać zagadkę kulinarnego absurdu. Zaryzykowałam i teraz wiem, że ciasto jest mistrzowskie i może spokojnie brylować na każdej rodzinnej imprezie czy wśród znajomych.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Ciasto z colą. Oryginalny pomysł na niebanalny deser
Napój gazowany robi tutaj całą magię, nadając deserowi lekkość i wilgotność, której nie sposób się oprzeć. Warto też wiedzieć, że smak coli nie jest wyczuwalny. Na finiszu - aksamitna polewa z gorzkiej czekolady lub cukier puder.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 270 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 75 ml zimnego mleka,
- 200 ml coli,
- 250 g rozpuszczonego masła,
- 2 jajka,
- łyżka kaszy manny.
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%,
- cukier puder według uznania.
Wilgotne ciasto czekoladowe. Duża blacha, która zniknie w kilka chwil
Ciasto czekoladowe z colą zawsze robi furorę na większych spotkaniach. Intensywny, głęboki smak połączony z wilgotnością sprawia, że trudno się oprzeć choćby jednemu kawałkowi. Jestem przekonana, że zrobisz raz i co chwilę będziesz je powtarzać.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj suche produkty - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier - zwykły i waniliowy, sól. W drugiej misce połącz składniki mokre - zimne mleko, colę, rozpuszczone masło oraz jajka. Gdy masa stanie się jednolita, przelej ją do miski z mąką i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja.
- Nasmaruj formę tłuszczem i wsyp kaszę manną, aby ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. Gotową masę wlej do formy, wyrównując powierzchnię. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz przez około 50 minut. Sprawdzaj gotowość za pomocą suchego patyczka - jeśli po wyjęciu z ciasta jest czysty, deser jest gotowy.
- W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką kremówką, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim ostudzeniu rozprowadź ją na wierzchu wystudzonego ciasta i odstaw do lodówki, aby stężała. Jeśli wolisz inne dodatki, możesz użyć cukru pudru. Smacznego!