Gdy przyrządzamy babkę, zwykle kurczowo trzymamy się klasycznej receptury. Nawet nie przyjdzie nam do głowy, by dodać coś ekstra. Jednak po poznaniu tego triku nie wrócisz do tradycyjnej metody. Chodzi o wprowadzenie... majonezu. Sprawia on, że wypiek staje się wyjątkowo wilgotny, a każdy kawałek rozpływa się w ustach. Dodatkowo nie wpływa znacząco na smak, ale nadaje ciastu niezwykłą lekkość. Gdy postawisz na stole, nikt się nie zorientuje, co jest w środku.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Wilgotna babka majonezowa. Będzie miękka i puszysta
Majonez, choć wydaje się nietypowy, jest doskonałą alternatywą dla innych składników, które mogą obciążyć ciasto. Dzięki niemu będzie świeże przez dłuższy czas. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 5 łyżek majonezu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli.
Jak się piecze babkę z majonezem? Prosty przepis na udany wypiek
Przyrządzanie ciasta to łatwy i szybki proces. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie składników i staranność w mieszaniu masy. Na początku warto wyjąć produkty z lodówki, by miały temperaturę pokojową - to pomoże uzyskać lepszy efekt.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo wsypuj cukier, dokładnie miksując, aż do rozpuszczenia, a następnie dodaj żółtka i połącz składniki.
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do masy. Następnie dodaj majonez i wszystko zmiksuj na gładko.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko wprost do miski z innymi składnikami. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, aby nie stracić puszystości.
- Ciasto wylej do formy na babkę, uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, użyj patyczka - jeśli po wyjęciu jest suchy, babka jest upieczona.
- Ostudź ciasto, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Dodatkowo możesz posypać wierzch orzechami albo skórką pomarańczową.