• Link został skopiowany

Zamiast do jajek dodaj do ciasta. Babka wielkanocna wyjdzie miękka i puszysta jak owieczka

Babka wielkanocna to prawdziwy klasyk na świątecznym stole. Zwykle przygotowujemy ją z mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Istnieje jednak sposób, by była bardziej puszysta, wilgotna i miękka. Tajemnica tkwi w jednym dodatku.
Babka wielkanocna
Fot. iStock, androsov58

Gdy przyrządzamy babkę, zwykle kurczowo trzymamy się klasycznej receptury. Nawet nie przyjdzie nam do głowy, by dodać coś ekstra. Jednak po poznaniu tego triku nie wrócisz do tradycyjnej metody. Chodzi o wprowadzenie... majonezu. Sprawia on, że wypiek staje się wyjątkowo wilgotny, a każdy kawałek rozpływa się w ustach. Dodatkowo nie wpływa znacząco na smak, ale nadaje ciastu niezwykłą lekkość. Gdy postawisz na stole, nikt się nie zorientuje, co jest w środku.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Wilgotna babka majonezowa. Będzie miękka i puszysta

Majonez, choć wydaje się nietypowy, jest doskonałą alternatywą dla innych składników, które mogą obciążyć ciasto. Dzięki niemu będzie świeże przez dłuższy czas. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 45 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • szczypta soli.

Jak się piecze babkę z majonezem? Prosty przepis na udany wypiek

Przyrządzanie ciasta to łatwy i szybki proces. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie składników i staranność w mieszaniu masy. Na początku warto wyjąć produkty z lodówki, by miały temperaturę pokojową - to pomoże uzyskać lepszy efekt.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo wsypuj cukier, dokładnie miksując, aż do rozpuszczenia, a następnie dodaj żółtka i połącz składniki.
  2. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do masy. Następnie dodaj majonez i wszystko zmiksuj na gładko.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko wprost do miski z innymi składnikami. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką, aby nie stracić puszystości.
  4. Ciasto wylej do formy na babkę, uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, użyj patyczka - jeśli po wyjęciu jest suchy, babka jest upieczona.
  5. Ostudź ciasto, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Dodatkowo możesz posypać wierzch orzechami albo skórką pomarańczową.
Więcej o: