• Link został skopiowany

Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu

Jedni na Święta Wielkanocne pieką babkę piaskową inni jogurtową, a ja co roku serwuję czarną babkę. Wysoka zawartość pewnego składnika sprawia, że ciasto ma intensywny smak i piękny kolor, który ciekawie prezentuje się na świątecznym stole. Dowiedz się, jak zrobić ten pyszny deser.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Przygotowanie babki czekoladowej jest bardzo proste. Wielkanocny specjał świetnie smakuje z kawą i herbatą i będzie idealnym zwieńczeniem świątecznej uczty. Dodatek kakao podnosi walory smakowe, a także sprawia, że wypiek jest bardziej wilgotny i puszysty. Idealnym uzupełnieniem deseru będzie polewa udekorowana posiekanymi orzechami.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Przepis na babkę czekoladową o idealnym smaku i konsystencji. Lista produktów 

Aby przygotować smakowity deser nie potrzeba ani dużo czasu, ani wyszukanych produktów. Wystarczą te podstawowe, które zazwyczaj mamy w swoich szafkach kuchennych. Przyda się oczywiście także specjalna forma do wypieku naszego deseru. Zacznijmy jednak od składników. Oto i one:

  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 ml oleju roślinnego (może być rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 90 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Czarna babka - przepis na wielkanocny wypiek krok po kroku 

Jeśli szukasz pomysłu na bogaty w smaku i dekoracyjny deser świąteczny, to strzałem w dziesiątkę będzie właśnie czarna babka. Przepis na wielkanocny specjał przedstawia się następująco:

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia;
  • Delikatnie mieszamy składniki;
  • Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w oddzielnych miskach;
  • Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę;
  • Stopniowo wlewamy olej, kontynuując miksowanie;
  • Do miski z żółtkami wlewamy mleko i miksujemy do momentu, aż składniki połączą się ze sobą;
  • Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia;
  • Na koniec dodajemy przesiane przez sitko kakao;
  • Miksujemy na małych obrotach do powstania gładkiej jednolitej masy;
  • W drugiej misce ubijamy białka;
  • Ubitą pianę białkową delikatnie łączymy z masą kakaową. 

Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru

Babka czekoladowa na Wielkanoc. Jak upiec i udekorować deser?

Foremkę na babkę czekoladową smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Co robimy w następnych krokach?

  • deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Czas pieczenia, w zależności od mocy danego piekarnika, wynosi 50-55 minut (do suchego patyczka);
  • upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy (przez kwadrans w foremce);
  • wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Czarna babka świetnie smakuje z posypką z siekanych orzechów lub kandyzowaną skórką pomarańczową.  

Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: