Przygotowanie babki czekoladowej jest bardzo proste. Wielkanocny specjał świetnie smakuje z kawą i herbatą i będzie idealnym zwieńczeniem świątecznej uczty. Dodatek kakao podnosi walory smakowe, a także sprawia, że wypiek jest bardziej wilgotny i puszysty. Idealnym uzupełnieniem deseru będzie polewa udekorowana posiekanymi orzechami.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Przepis na babkę czekoladową o idealnym smaku i konsystencji. Lista produktów
Aby przygotować smakowity deser nie potrzeba ani dużo czasu, ani wyszukanych produktów. Wystarczą te podstawowe, które zazwyczaj mamy w swoich szafkach kuchennych. Przyda się oczywiście także specjalna forma do wypieku naszego deseru. Zacznijmy jednak od składników. Oto i one:
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 125 ml oleju roślinnego (może być rzepakowy lub słonecznikowy)
- 1 szklanka mleka
- 200 g cukru pudru
- 90 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czarna babka - przepis na wielkanocny wypiek krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na bogaty w smaku i dekoracyjny deser świąteczny, to strzałem w dziesiątkę będzie właśnie czarna babka. Przepis na wielkanocny specjał przedstawia się następująco:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia;
- Delikatnie mieszamy składniki;
- Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w oddzielnych miskach;
- Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę;
- Stopniowo wlewamy olej, kontynuując miksowanie;
- Do miski z żółtkami wlewamy mleko i miksujemy do momentu, aż składniki połączą się ze sobą;
- Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia;
- Na koniec dodajemy przesiane przez sitko kakao;
- Miksujemy na małych obrotach do powstania gładkiej jednolitej masy;
- W drugiej misce ubijamy białka;
- Ubitą pianę białkową delikatnie łączymy z masą kakaową.
Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru
Babka czekoladowa na Wielkanoc. Jak upiec i udekorować deser?
Foremkę na babkę czekoladową smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Co robimy w następnych krokach?
- deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Czas pieczenia, w zależności od mocy danego piekarnika, wynosi 50-55 minut (do suchego patyczka);
- upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy (przez kwadrans w foremce);
- wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Czarna babka świetnie smakuje z posypką z siekanych orzechów lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.