Jajka faszerowane to bardzo popularna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Do nadzienia używamy m.in. żółtek, pieczarek, papryki czy żółtego sera. Świetnie sprawdzi się także wędzony łosoś. Jego dodatek wzbogaca przekąskę o kwasy omega-3. Jeżeli połączymy go ze świeżym szpinakiem, to uzyskamy prawdziwą bombę smakową i witaminową.
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Przepis na jajka faszerowane łososiem i kremowym serkiem - przygotuj składniki
Na początek proponujemy mój przepis na jajka faszerowane łososiem z dodatkiem serka kremowego. Do przygotowania przekąski będą potrzebne następujące składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kremowego serka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- przyprawy: sól, pieprz
Jajka faszerowane łososiem - przepis, który warto poznać. Jak zrobić smakowitą przekąskę?
Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszne jajka faszerowane łososiem? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy kilka kroków:
- Jajka obieramy i kroimy na połówki
- Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
- Dodajemy drobno posiekanego łososia, koperek, majonez, serek kremowy, sok z cytryny i przyprawy
- Składniki mieszamy i faszerujemy jajka
Zobacz też: Wiele osób nie zrobi takich galaretek na Wielkanoc. I dużo straci. Zobacz, jakie to proste
Jajka wielkanocne faszerowane łososiem i szpinakiem. Smacznie, zdrowo i kolorowo
Zieleń to kolor, który kojarzy się z wiosną, jak żaden inny. W okresie świątecznym warto wprowadzić trochę koloru także na nasz stół. Jajka wielkanocne faszerowane łososiem możemy wzbogacić o dodatek świeżego szpinaku. Do ich przygotowania będą potrzebne:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Przepis na jajka faszerowane z łososiem i szpinakiem - wykonanie krok po kroku
Jak przygotować tę wersję przekąski na świąteczny stół? Oto przepis na jajka faszerowane z łososiem i szpinakiem:
- Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyjmujemy i wkładamy do miski
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak
- Smażymy do czasu, aż szpinak zwiędnie
- Zdejmujemy z ognia, studzimy i drobno siekamy
- Łososia kroimy na mniejsze kawałki
- Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami (jeśli używamy prażonych ziaren słonecznika, można je również posiekać, ale nie ma takiej konieczności)
- Farsz dokładnie mieszamy i doprawiamy
- Nakładamy na połówki jajek i podajemy np. z sosem tatarskim
Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.