Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem
Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem to bardzo prosta potrawa, która będzie idealnym wyborem na wielkanocny stół. Jajeczka faszerowane tuńczykiem nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Szukasz sprytnego sposobu na przemycenie ryby do diety swoich dzieci? Wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka
- sól, pieprz
- szczypior
- natka pietruszki
- majonez
- odrobina musztardy
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Następnie wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij i dodaj do żółtek.
- Natkę pietruszki i szczypiorek umyj, posiekaj i dodaj do powyższych składników.
- Dodaj przyprawy, majonez i musztardę. Całość dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
- Opcjonalnie możesz udekorować jajka majonezem i szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka nadziewane tuńczykiem i czerwoną cebulą. Chrupiące i aromatyczne - nie mają sobie równych
Jajka nadziewane tuńczykiem i cebulką robię co roku na Wielkanoc. Przepis jest wzbogacony o kiszone ogórki i pomidorki koktajlowe. Dzięki temu potrawa jest jeszcze bardziej atrakcyjna pod względem smakowym i wizualnym. Jajka wychodzą tak pyszne, że sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis.
Składniki:
- 5 jaj
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka tuńczyka
- starty ser
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- majonez
- odrobina śmietany
- 1-2 ogórki kiszone
- sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
- odrobina musztardy
- pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
- odrobina chrzanu ze słoika
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo i obierz ze skorupek. Przekrój na pół, wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Rybę odsącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do żółtek.
- Dołóż starty ser, pokrojonego na drobno ogórka, odsączoną kukurydzę, posiekaną cebulę.
- Dodaj chrzan, musztardę, śmietanę, majonez i dopraw, papryką, chili, solą i pieprzem.
- Wymieszaj farsz.
- Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
- Na wierzch jajek połóż po jednym pomidorku koktajlowym.
Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem z dodatkiem rzodkiewki. Pełnia kolorów i smaków na wielkanocnym talerzu
Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem to przystawka, która zdecydowanie kojarzy nam się z Wielkanocą. Smak jest wyrazisty, a sam farsz naprawdę imponujący, mimo że nie posiada wielu składników. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 4 jaja
- majonez
- kilka rzodkiewek
- sól, pieprz
- starty chrzan
- tuńczyk w puszce
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Na początku ugotuj jajka na twardo.
- Jajka ostudź, obierz, przekrój na pół i delikatnie wyciągnij żółtka.
- Żółtka umieść w misce.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do żółtek.
- Dodaj odsączonego tuńczyka, chrzan i majonez.
- Rzodkiewki umyj, osusz, pokrój na drobno i dodaj do farszu
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wymieszaj.
- Białka napełnij farszem.
- Opcjonalnie przystrój natką pietruszki.
Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc o smaku kultowego batona i bardzo stary przepis na mazurka na majonezowym cieście