Jajka z moim farszem zwalają z nóg. Sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis

Jajka faszerowane z różnymi dodatkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Nie tylko są przepyszne, ale i wspaniale się prezentują. Jajka wielkanocne z mojego przepisu znikają z talerzy w ciągu kilku sekund. Jak je zrobić? W tym artykule znajdziesz sekretny przepis.

Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem to bardzo prosta potrawa, która będzie idealnym wyborem na wielkanocny stół. Jajeczka faszerowane tuńczykiem nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Szukasz sprytnego sposobu na przemycenie ryby do diety swoich dzieci? Wypróbuj poniższy przepis.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • majonez
  • odrobina musztardy

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
  • Następnie wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  • Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij i dodaj do żółtek.
  • Natkę pietruszki i szczypiorek umyj, posiekaj i dodaj do powyższych składników.
  • Dodaj przyprawy, majonez i musztardę. Całość dobrze wymieszaj.
  • Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
  • Opcjonalnie możesz udekorować jajka majonezem i szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka nadziewane tuńczykiem i czerwoną cebulą. Chrupiące i aromatyczne - nie mają sobie równych

Jajka nadziewane tuńczykiem i cebulką robię co roku na Wielkanoc. Przepis jest wzbogacony o kiszone ogórki i pomidorki koktajlowe. Dzięki temu potrawa jest jeszcze bardziej atrakcyjna pod względem smakowym i wizualnym. Jajka wychodzą tak pyszne, że sąsiadka chciała mi zapłacić za ten przepis.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka tuńczyka
  • starty ser
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • majonez
  • odrobina śmietany
  • 1-2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
  • odrobina musztardy
  • pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
  • odrobina chrzanu ze słoika

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo i obierz ze skorupek. Przekrój na pół, wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  • Rybę odsącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do żółtek.
  • Dołóż starty ser, pokrojonego na drobno ogórka, odsączoną kukurydzę, posiekaną cebulę.
  • Dodaj chrzan, musztardę, śmietanę, majonez i dopraw, papryką, chili, solą i pieprzem.
  • Wymieszaj farsz.
  • Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
  • Na wierzch jajek połóż po jednym pomidorku koktajlowym.

Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem z dodatkiem rzodkiewki. Pełnia kolorów i smaków na wielkanocnym talerzu

Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem to przystawka, która zdecydowanie kojarzy nam się z Wielkanocą. Smak jest wyrazisty, a sam farsz naprawdę imponujący, mimo że nie posiada wielu składników. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 4 jaja
  • majonez 
  • kilka rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • starty chrzan
  • tuńczyk w puszce
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Na początku ugotuj jajka na twardo.
  • Jajka ostudź, obierz, przekrój na pół i delikatnie wyciągnij żółtka.
  • Żółtka umieść w misce.
  • Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do żółtek.
  • Dodaj odsączonego tuńczyka, chrzan i majonez.
  • Rzodkiewki umyj, osusz, pokrój na drobno i dodaj do farszu
  • Dopraw do smaku przyprawami.
  • Wymieszaj.
  • Białka napełnij farszem.
  • Opcjonalnie przystrój natką pietruszki.

Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc o smaku kultowego batona i bardzo stary przepis na mazurka na majonezowym cieście

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.