Ciasto metrowiec - stary przepis zawsze się sprawdza
Stary przepis na ciasto metrowiec nigdy nas nie zawiedzie. Zwłaszcza jeżeli wychodzi spod pióra Pani Joli. Kulinarna blogerka znana jest z wielu ciekawych receptur. A dodatkowo, jej miłe usposobienie i osobowość, powodują, że ma mnóstwo miłośników. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tradycyjnego metrowca, mamy dla Ciebie prosty przepis, który zawsze wychodzi - znajdziesz go poniżej.
Składniki:
- 6 jaj - nie mogą być zimne
- 500 g mąki + 1-2 łyżeczki
- 250 g cukru
- około 18 ml oleju
- około 2-3 łyżeczek kakao
- około 10-12 łyżek letniej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- około 3/4 l mleka
- masło
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Jajka utrzyj na białą masę.
- Dolewaj stopniowo olej. Dołóż wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto podziel na dwie części (muszą być równe).
- Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Do drugiej dorzuć dwie łyżki mąki.
- Przygotuj dwie takie same blaszki. Przelej ciasto białe i ciemne do dwóch blach (każde ciasto do innej).
- Piecz je w 180 stopniach przez 45 minut.
- Przygotuj budyń. Odlej 1/3 szklanki mleka i rozmieszaj w nim budynie. Resztę mleka zagotuj i dodaj budyń.
- Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj.
- Ciasto pokrój na plastry. Przejdź do składania: jasny plaster - ciemny plaster - masa budyniowa - jasny plaster - masa - ciemny plaster.
- Gotowe ciasto polej polewą czekoladową (tu znajdziesz przepis).
- Ciasto podawaj pokrojone ukośnie.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Przepis na ciasto metrowiec - zmodyfikowana nowoczesna receptura
Przepis na ciasto metrowiec w nieco innej odsłonie jest równie dobry, jak poprzedni. Takie ciasto to wypiek doskonały nie tylko na święta, ale i na co dzień. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Składniki:
- 250 g cukru
- 6 jaja
- około 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 masło
- około 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- odrobina aromatu waniliowego
Wykonanie:
- Ubij jaja z cukrami. Dolej olej. Dolej zimną wodę.
- Dołóż przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
- Przygotuj dwie blachy o takiej samej wielkości. Możesz wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 25 minut.
- Później wyjmij ciasto i ostudź.
- Po ostudzeniu odetnij końcówki i wierzch. Te elementy, pokrusz i zostaw do posypania.
- Pozostałe ciasto pokrój na kawałki ok. 2 cm.
- Wykonaj masę. Weź 1/2 l mleka. Odlej pół szklanki mleka. Mleko, które zostało, zagotuj z cukrem.
- Wymieszaj budynie w pozostałym mleku. Dodaj do gotującego się mleka, wymieszaj i ostudź.
- Masło utrzyj na puch. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Dolej do smaku aromat.
- Przystąp do składania ciasta. Warstwy powinny wyglądać następująco: ciemne ciasto - krem budyniowy - jasne ciasto. Wierzch ciasta i boki posmaruj dodatkowo kremem i posyp pokruszonym wcześniej ciastem.
- Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki.
Zobacz też: Jak przygotować świąteczną ucztę dla oka? Oto przepis na rubinowe oczka na Wielkanoc