Tradycyjne, nieco zapomniane ciasta zawsze przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Charakterystyczny smak i wygląd sprawiają, że nie tylko możemy cieszyć się z ich walorów, ale i wyruszyć w sentymentalną podróż. Poczujmy się jak u mamy.
istock / gbh007
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto metrowiec - stary przepis zawsze się sprawdza
Stary przepis na ciasto metrowiec nigdy nas nie zawiedzie. Zwłaszcza jeżeli wychodzi spod pióra Pani Joli. Kulinarna blogerka znana jest z wielu ciekawych receptur. A dodatkowo, jej miłe usposobienie i osobowość, powodują, że ma mnóstwo miłośników. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tradycyjnego metrowca, mamy dla Ciebie prosty przepis, który zawsze wychodzi - znajdziesz go poniżej.
REKLAMA
Składniki:
6 jaj - nie mogą być zimne
500 g mąki + 1-2 łyżeczki
250 g cukru
około 18 ml oleju
około 2-3 łyżeczek kakao
około 10-12 łyżek letniej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem
około 3/4 l mleka
masło
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Jajka utrzyj na białą masę.
Dolewaj stopniowo olej. Dołóż wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie części (muszą być równe).
Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Do drugiej dorzuć dwie łyżki mąki.
Przygotuj dwie takie same blaszki. Przelej ciasto białe i ciemne do dwóch blach (każde ciasto do innej).
Piecz je w 180 stopniach przez 45 minut.
Przygotuj budyń. Odlej 1/3 szklanki mleka i rozmieszaj w nim budynie. Resztę mleka zagotuj i dodaj budyń.
Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj.
Ciasto pokrój na plastry. Przejdź do składania: jasny plaster - ciemny plaster - masa budyniowa - jasny plaster - masa - ciemny plaster.
Przepis na ciasto metrowiec - zmodyfikowana nowoczesna receptura
Przepis na ciasto metrowiec w nieco innej odsłonie jest równie dobry, jak poprzedni. Takie ciasto to wypiek doskonały nie tylko na święta, ale i na co dzień. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Składniki:
250 g cukru
6 jaja
około 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 masło
około 1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
odrobina aromatu waniliowego
Wykonanie:
Ubij jaja z cukrami. Dolej olej. Dolej zimną wodę.
Dołóż przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
Przygotuj dwie blachy o takiej samej wielkości. Możesz wyłożyć je papierem do pieczenia.
Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 25 minut.
Później wyjmij ciasto i ostudź.
Po ostudzeniu odetnij końcówki i wierzch. Te elementy, pokrusz i zostaw do posypania.
Pozostałe ciasto pokrój na kawałki ok. 2 cm.
Wykonaj masę. Weź 1/2 l mleka. Odlej pół szklanki mleka. Mleko, które zostało, zagotuj z cukrem.
Wymieszaj budynie w pozostałym mleku. Dodaj do gotującego się mleka, wymieszaj i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Dolej do smaku aromat.
Przystąp do składania ciasta. Warstwy powinny wyglądać następująco: ciemne ciasto - krem budyniowy - jasne ciasto. Wierzch ciasta i boki posmaruj dodatkowo kremem i posyp pokruszonym wcześniej ciastem.