To zapomniane przez wielu ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym

Tradycyjne, nieco zapomniane ciasta zawsze przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Charakterystyczny smak i wygląd sprawiają, że nie tylko możemy cieszyć się z ich walorów, ale i wyruszyć w sentymentalną podróż. Poczujmy się jak u mamy.

Ciasto metrowiec - stary przepis zawsze się sprawdza

Stary przepis na ciasto metrowiec nigdy nas nie zawiedzie. Zwłaszcza jeżeli wychodzi spod pióra Pani Joli. Kulinarna blogerka znana jest z wielu ciekawych receptur. A dodatkowo, jej miłe usposobienie i osobowość, powodują, że ma mnóstwo miłośników. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tradycyjnego metrowca, mamy dla Ciebie prosty przepis, który zawsze wychodzi - znajdziesz go poniżej.

Składniki:

  • 6 jaj - nie mogą być zimne
  • 500 g mąki + 1-2 łyżeczki
  • 250 g cukru
  • około 18 ml oleju
  • około 2-3 łyżeczek kakao
  • około 10-12 łyżek letniej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • około 3/4 l mleka
  • masło
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

  • Jajka utrzyj na białą masę.
  • Dolewaj stopniowo olej. Dołóż wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto podziel na dwie części (muszą być równe).
  • Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Do drugiej dorzuć dwie łyżki mąki.
  • Przygotuj dwie takie same blaszki. Przelej ciasto białe i ciemne do dwóch blach (każde ciasto do innej).
  • Piecz je w 180 stopniach przez 45 minut.
  • Przygotuj budyń. Odlej 1/3 szklanki mleka i rozmieszaj w nim budynie. Resztę mleka zagotuj i dodaj budyń.
  • Masło utrzyj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj.
  • Ciasto pokrój na plastry. Przejdź do składania: jasny plaster - ciemny plaster - masa budyniowa - jasny plaster - masa - ciemny plaster.
  • Gotowe ciasto polej polewą czekoladową (tu znajdziesz przepis).
  • Ciasto podawaj pokrojone ukośnie.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Przepis na ciasto metrowiec - zmodyfikowana nowoczesna receptura

Przepis na ciasto metrowiec w nieco innej odsłonie jest równie dobry, jak poprzedni. Takie ciasto to wypiek doskonały nie tylko na święta, ale i na co dzień. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 6 jaja
  • około 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1 masło
  • około 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • odrobina aromatu waniliowego

Wykonanie:

  • Ubij jaja z cukrami. Dolej olej. Dolej zimną wodę.
  • Dołóż przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
  • Przygotuj dwie blachy o takiej samej wielkości. Możesz wyłożyć je papierem do pieczenia.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • Później wyjmij ciasto i ostudź.
  • Po ostudzeniu odetnij końcówki i wierzch. Te elementy, pokrusz i zostaw do posypania.
  • Pozostałe ciasto pokrój na kawałki ok. 2 cm.
  • Wykonaj masę. Weź 1/2 l mleka. Odlej pół szklanki mleka. Mleko, które zostało, zagotuj z cukrem.
  • Wymieszaj budynie w pozostałym mleku. Dodaj do gotującego się mleka, wymieszaj i ostudź.
  • Masło utrzyj na puch. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Dolej do smaku aromat.
  • Przystąp do składania ciasta. Warstwy powinny wyglądać następująco: ciemne ciasto - krem budyniowy - jasne ciasto. Wierzch ciasta i boki posmaruj dodatkowo kremem i posyp pokruszonym wcześniej ciastem.
  • Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki.

Zobacz też: Jak przygotować świąteczną ucztę dla oka? Oto przepis na rubinowe oczka na Wielkanoc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.