-
Haps
-
Jak przygotować
- Lepkie i słodziutkie ciasto bananowe - sprawdź, jak zrobić bananowe americano pani Joli lub bananowiec siostry Anastazji
Lepkie i słodziutkie ciasto bananowe siostry Anastazji vs. bananowe americano pani Joli
Ciasto bananowe pani Joli to niebo w gębie, podobnie jak bananowiec siostry Anastazji! Ciasto na bazie banana to prawdziwy majstersztyk! Co ważne, do ciasta najlepsze będą dojrzałe banany. Być może masz w domu banany, których nie zdążyłeś zjeść? Zrób z nich ciasto. Będzie pysznie!
Bananowiec - ciasto pani Joli
Ciasto bananowiec pani Joli możesz zrobić na zbliżającą się Wielkanoc. Święta będą smakowite! Co ważne, bananowe americano to nietuzinkowe ciasto dla osób szukających ciekawych przepisów. Będzie świetnie komponować się ze świeżo zaparzoną kawą. Dobrą wiadomością jest też to, że ciasto upieczesz w godzinę. Poniżej znajdziesz prosty przepis na przepyszne ciasto bananowe na sobotę i nie tylko.
Ciasto z bananów pani Joli
Składniki na ciasto:
- 3-4 banany
- około 1/3 szklanki cukru
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 500 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 spore jajka
- 75 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- łyżeczka sody
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- około 150 g czekolady
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę. Wymieszaj sypkie składniki. Następnie odłóż.
- Banany obierz i rozgnieć.
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka. Całość wymieszaj.
- Dodaj banany, kawę, sól i śmietanę.
- W końcowym etapie dodaj wymieszane wcześniej sypkie składniki.
- Zmiksuj.
- Przygotuj tortownicę.
- Piecz ciasto w temperaturze około 170 stopni przez godzinę. Wybierz tryb góra - dół.
- W międzyczasie przygotuj polewę. Połącz wszystkie składniki na polewę. Podgrzej je w garnku.
- Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, polej je polewą czekoladowo-kawową.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto bananowe - przepis siostry Anastazji
Przepis siostry Anastazji na ciasto bananowe to idealna propozycja na weekend. Wersja z galaretką będzie znakomita zarówno dla małych jak i dużych. Atutem tego ciasta jest to, że przygotujesz je w pół godziny. Zawsze wychodzi słodziutkie i wilgotne. Prosty przepis na ten łatwy deser znajdziesz poniżej.
Szybkie ciasto bananowe - krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 6 jaja
- 250 g drobnego cukru białego
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki oleju
Składniki na masę bananową:
- 6 dużych bananów
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- około pół litra śmietanki 36-procentowej
Pozostałe składniki:
- 4 banany
- 2 żółte galaretki
Wykonanie:
- Białka ubij na sztywno.
- Dodawaj stopniowo cukier.
- Dodawaj po żółtku.
- Dolej olej.
- Weź oddzielne naczynie. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy z żółtek.
- Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarni do 180 stopni. Przełóż ciasto do formy.
- Piecz przez 30 minut.
- Zrób galaretki i odstaw do stężenia.
- Przygotuj banany.
- 6 bananów umieść na blasze. Nie obieraj ich. Piecz przez 10 minut.
- Później wyciągnij je, obierz ze skórki i zmiksuj na mus.
- Przygotuj masę bananową.
- Żelatynę wymieszaj w 1/4 szklanki zimnej wody.
- Odstaw ją na chwilę i podgrzej na małym ogniu.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
- Dodaj cukier puder i mus z pieczonych bananów.
- Dodawaj po łyżce żelatyny. Wymieszaj.
- Przygotowaną masę bananową rozprowadź na upieczonym cieście.
- 2 banany, które zostały pokrój na plasterki i rozłóż na masie bananowej.
- Całość zalej tężejącą galaretką.
Zobacz też: Puszyste jak chmurka racuszki z serem, jabłkami i cukrem polecają się na piątkowy obiad bez mięsa