Ciasta bez pieczenia - oszczędność i mega smak w jednym
Ciasto bez pieczenia to ogromna oszczędność pieniędzy. Poza tym na całe szczęście nie musimy obawiać się powstania zakalca. Ciasta tego typu warto zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc. Będą o wiele lepsze w smaku. Przedstawiamy pierwszy przepis - jest to kultowy 3-bit z truskawkami. Na samą myśl ślinka cieknie. Poniżej znajdziecie prostą recepturę.
Ciasto bez pieczenia - 3-bit z truskawkami:
Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 serek mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie np. śmietankowe
- 100 g masła
- 1 czekolada mleczna
- około 350 g truskawek (można zastąpić innymi owocami)
- 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
- Budynie i cukier wsyp do szklanki mleka i wymieszaj.
- Mleko, które zostało, zagotuj.
- Wlej masę budyniową do gotującego się mleka i mieszaj.
- Po chwili odstaw i ostudź.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
- Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.
- Przykryj ciastkami.
- Na herbatniki przełóż dżem. Rozprowadź.
- Na dżemie ułóż przestudzoną masę budyniową.
- Dalej kolejną warstwę herbatników.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem i serkiem.
- Ułóż masę śmietanową na herbatniki.
- Przygotuj owoce. Truskawki dokładnie umyj, osusz. Pozbądź się szypułek. Udekoruj owocami wierzch ciasta.
- Posyp ciasto startą czekoladą.
- Ciasto odstaw na noc do lodówki.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Szybkie ciasto bez pieczenia w sam raz na niedzielne popołudnie. Zrób sernik z brzoskwiniami i galaretką
Szybkie ciasto bez pieczenia to na przykład sernik na zimno. Wzbogacony o brzoskwinie zrobi furorę. Pomarańczowa galaretka nie tylko podkręci smak, ale i poprawi walory estetyczne. Takie ciasto to ozdoba niedzielnego podwieczorku. Co więcej, desery bez pieczenia na herbatnikach to duża oszczędność energii.
Sernik na herbatnikach:
Składniki na masę ciasteczkową:
- 120 g herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 wiaderko twarogu do wypieków
- 2 łyżeczki żelatyny
- około 1/4 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na masę z galaretki i owoców:
- galaretka pomarańczowa
- 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
- Wykonaj masę z ciastek. Rozpuść masło w garnku. Rozkrusz herbatniki i wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż na tortownicę masę z ciastek.
- Przestudź i odłóż blachę do zamrażalnika.
- Przejdź do wykonania masy serowej. Przełóż twaróg do miski. Dosyp cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozrób żelatynę w gorącej wodzie. Później połącz ją z masą serową.
- Wyciągnij tortownicę z zamrażalnika.
- Przelej masę serową na tortownicę.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Później ułóż pokrojone brzoskwinie. Przejdź do wykonania galaretki pomarańczowej. Przestudź ją i zalej ciasto. Odstaw na 12 godzin do lodówki.
Zobacz też: Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne