To weekendowe ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować

Zbliża się weekend, a Ty chcesz zaskoczyć bliskich czymś pysznym? Mamy przepisy, na cudowne słodkości, dzięki którym zbierzesz same komplementy od rodziny i gości. Zrób te pyszne ciasta w piątek wieczorem, a zaserwuj w sobotę. Każdy będzie zadowolony.

Ciasta bez pieczenia - oszczędność i mega smak w jednym

Ciasto bez pieczenia to ogromna oszczędność pieniędzy. Poza tym na całe szczęście nie musimy obawiać się powstania zakalca. Ciasta tego typu warto zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc. Będą o wiele lepsze w smaku. Przedstawiamy pierwszy przepis - jest to kultowy 3-bit z truskawkami. Na samą myśl ślinka cieknie. Poniżej znajdziecie prostą recepturę.

Ciasto bez pieczenia - 3-bit z truskawkami:

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie np. śmietankowe
  • 100 g masła
  • 1 czekolada mleczna
  • około 350 g truskawek (można zastąpić innymi owocami)
  • 1 mały słoik dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

  • Budynie i cukier wsyp do szklanki mleka i wymieszaj.
  • Mleko, które zostało, zagotuj.
  • Wlej masę budyniową do gotującego się mleka i mieszaj.
  • Po chwili odstaw i ostudź.
  • Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
  • Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.
  • Przykryj ciastkami.
  • Na herbatniki przełóż dżem. Rozprowadź.
  • Na dżemie ułóż przestudzoną masę budyniową.
  • Dalej kolejną warstwę herbatników.
  • Ubij śmietankę z cukrem pudrem i serkiem.
  • Ułóż masę śmietanową na herbatniki.
  • Przygotuj owoce. Truskawki dokładnie umyj, osusz. Pozbądź się szypułek. Udekoruj owocami wierzch ciasta.
  • Posyp ciasto startą czekoladą.
  • Ciasto odstaw na noc do lodówki.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szybkie ciasto bez pieczenia w sam raz na niedzielne popołudnie. Zrób sernik z brzoskwiniami i galaretką

Szybkie ciasto bez pieczenia to na przykład sernik na zimno. Wzbogacony o brzoskwinie zrobi furorę. Pomarańczowa galaretka nie tylko podkręci smak, ale i poprawi walory estetyczne. Takie ciasto to ozdoba niedzielnego podwieczorku. Co więcej, desery bez pieczenia na herbatnikach to duża oszczędność energii.

Sernik na herbatnikach:

Składniki na masę ciasteczkową:

  • 120 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 wiaderko twarogu do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • około 1/4 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki na masę z galaretki i owoców:

  • galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

  • Wykonaj masę z ciastek. Rozpuść masło w garnku. Rozkrusz herbatniki i wymieszaj.
  • Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż na tortownicę masę z ciastek.
  • Przestudź i odłóż blachę do zamrażalnika.
  • Przejdź do wykonania masy serowej. Przełóż twaróg do miski. Dosyp cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Rozrób żelatynę w gorącej wodzie. Później połącz ją z masą serową.
  • Wyciągnij tortownicę z zamrażalnika.
  • Przelej masę serową na tortownicę.
  • Odstaw na godzinę do lodówki.
  • Później ułóż pokrojone brzoskwinie. Przejdź do wykonania galaretki pomarańczowej. Przestudź ją i zalej ciasto. Odstaw na 12 godzin do lodówki.

Zobacz też: Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.