Oto przepis na uroczysty deser na Święto Trzech Króli. Zaskocz bliskich nowymi smakami

Poszukujesz dobrego deseru na jutrzejsze święto? Prezentujemy coś specjalnego. Prosty przepis, który znajdziesz w tym artykule, sprawi, że otrzymasz same komplementy od bliskich. Ten niepowtarzalny smak twoi goście zapamiętają na długo.

Tort dacquoise - czas na specjalny tort bezowy. To niebiańska uczta

Tort bezowy dacquoise z daktylami wywodzi się prawdopodobnie z Francji. Nie jest pewne, kiedy zaczęto go przygotowywać. Przypuszcza się, że było to około XVII wiek. Jest to znakomity deser, który z pewnością oczaruje wszystkich gości zaproszonych na coś słodkiego z okazji Święta Trzech Króli.

Co ważne, tort dakłas należy przygotować nieco wcześniej, aby zdążył on całkowicie wystygnąć. Blaty bezowe - bo o nich tu mowa - mogą studzić się do kilku godzin. Najlepiej jest przygotować tort przynajmniej dzień wcześniej. Ten deser pozwoli zapamiętać na długo każdy wyjątkowy dzień.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak zrobić tort dakłas? Oto przepis na przepyszny deser na wyjątkową okazję:

Składniki na spody bezowe:

  • odrobina soli
  • 6 białek
  • około 250-300 g białego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść orzechów włoskich bądź pekan
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem kawowy:

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie fixu do śmietany dowolnej firmy
  • 200 g zimnej śmietanki 30-procentowej 
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru

Pozostałe składniki:

  • suszone daktyle
  • garść orzechów
  • kakao

Wykonanie:

  1. Przygotuj spody bezowe.
  2. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywno z solą.
  4. Dodawaj stopniowo cukier.
  5. Wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj sok cytrynowy.
  7. Dołóż skrobię ziemniaczaną.
  8. Zmiksuj dokładnie.
  9. Wymieszaj je łyżką.
  10. Pianę podziel na dwa blachy. Piecz w 160 stopniach przez 5 minut. Później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
  11. Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozostaw bezy do wystudzenia.

Jak zrobić krem do daklasa? Oto prosty przepis:

  1. Kawę zaparz w odrobinie wody.
  2. Wymieszaj i ostudź.
  3. Śmietankę, fix do śmietany i cukier ubij na puszystą masę.
  4. Dodaj kawę i mascarpone i wymieszaj.
  5. Wymieszaj krem z posiekanymi orzechami i daktylami.
  6. Przejdź do układania tortu. Na pierwszą bezę nałóż przygotowany krem i przykryj go drugą bezą. Posyp kakao i bakaliami.

Tort bezowy dacquoise z masą kajmakową - wersja dla dzieci bez dodatku kawy

Oto kolejny prosty przepis na tort bezowy dacquoise z masą kajmakową:

Składniki:

  •  6 białek
  • 300 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • cukier puder + kakao
  • 150 g kajmaku
  • około 300 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone

Wykonanie:

  1. Białka ubij na sztywno z solą.
  2. Dodawaj stopniowo cukier.
  3. Zmiksuj masę.
  4. Posiekaj rodzynki i orzechy.
  5. Połowę porcji wymieszaj z masą białek.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Na papierze narysuj dwa koła o średnicy 23 cm. Przełóż je na blachę. Wypełnij koła masą bezową. Wyrównaj.
  8. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut. Później zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz bezy przez 1,5 godziny.
  9. Później wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby bezy wystygły.
  10. Serek mascarpone wymieszaj z masą kajmakową.
  11. Kremówkę ubij na sztywno. Dołóż do mascarpone i kajmaku. Wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki. Całość ponownie wymieszaj.
  12. Masę nałóż między dwa blaty bezowe. Posyp wierzch kakao i cukrem pudrem.

Zobacz też: Mega chrupiące kruche ciastka maślane o wzorowym smaku. Zrób więcej na zapas, na pewno się przyda

Więcej o: