Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa

Kopytka z serem i ziemniakami to dla wielu kulinarne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem sprawiały radość nie tylko najmłodszym. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kopytka z serem.

Kopytka z serem i ziemniakami. Ten przepis wyjdzie nawet początkującym

Kopytka z serem i ziemniakami to danie cieszące się ciągłym uznaniem. Mimo prostoty jest uwielbiane przez wszystkich. Można podawać je w bardzo różnorodny sposób. Co więcej, kopytka są błyskawiczne i naprawdę banalne w wykonaniu. Jeżeli nie masz doświadczenia, nie martw się - wyjdą znakomite. Potrzebujesz tylko odpowiedniego przepisu, a taki znajdziesz poniżej.

Przepis na kopytka z serem - krok po kroku:

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g białego sera
  • około 800 g ziemniaków
  • sól 

Wykonanie:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  • Następnie przestudź i obierz ze skórki.
  • Dołóż ser, całość przeciśnij przez praskę i dobrze wyrób.
  • Następnie przełóż ziemniaki z serem na stolnicę, posypaną mąką. Dodaj mąkę. Zrób wgłębienie i wbij do środka jajko.
  • Zagnieć dobrze ciasto.
  • Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby swobodnie pokroić je nożem.
  • W razie konieczności dołóż więcej mąki.
  • Uformuj wałki z ciasta. Pokrój je pod skosem, aby powstały małe romby.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Posól ją.
  • Wrzucaj kopytka partiami. Po ugotowaniu odcedź je łyżką cedzakową.

Tak przygotowane kopytka podawaj z roztopionym masłem i prażoną bułką tartą lub na słodko z roztopionym masłem, cynamonem i cukrem.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Przepis na kopytka z serem bez ziemniaków - w nieco innym stylu

Przepis na kopytka z serem bez ziemniaków nie jest powszechnie znany. Co ważne, takie kopytka przygotujesz jeszcze szybciej. W recepturze znajdziesz przyprawy korzenne, które podkręcą smak potrawy.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • około 750 g sera białego
  • masło
  • cukier - do smaku
  • mielony cynamon, mielona wanilia - do smaku

Wykonanie:

  • Przeciśnij ser przez praskę.
  • Przesiej mąkę i dołóż ją do sera. Wbij jajko.
  • Wyrób ciasto.
  • W razie konieczności, dodaj odrobinę wody.
  • Uformuj podłużne wałki z ciasta. Następnie pokrój je na kopytka. Pamiętaj o ukośnym cięciu.
  • Wodę zagotuj, posól i przystąp do gotowania kopytek.
  • Następnie odcedź kopytka.
  • Podawaj kopytka z roztopionym masłem. Posyp je cukrem, cynamonem i wanilią.

Jak zrobić kopytka z serem? Sprawdź, jak wykonać leniwe według przepisu słynnej pani Joli

Jak zrobić kopytka z serem? Zdecydowanie pomoże nam przepis pani Joli. Wieloletnia działalność pani Joli, mówi sama za siebie. Jej przepisy są sprawdzone, praktyczne i przede wszystkim smaczne.

Składniki:

  • 250 g zmielonego sera białego
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki
  • cukier puder - do posypania

Wykonanie:

  • Zacznij od oddzielenia żółtka od białka.
  • Białka ubij na sztywno z solą.
  • Następnie włóż do miski ser, żółtko, ubitą pianę z białek i mąkę.
  • Wyrób dobrze ciasto.
  • Następnie rozwałkuj je i uformuj podłużne wałki. Pokrój wałki ukośnie, tak aby powstały małe romby.
  • Ugotuj kopytka w osolonej wodzie.
  • Podawaj gotowe kopytka z cukrem pudrem.

Zobacz też: Co może być lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte? Wejdź i poznaj odpowiedź

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.