Kopytka z serem i ziemniakami. Ten przepis wyjdzie nawet początkującym
Kopytka z serem i ziemniakami to danie cieszące się ciągłym uznaniem. Mimo prostoty jest uwielbiane przez wszystkich. Można podawać je w bardzo różnorodny sposób. Co więcej, kopytka są błyskawiczne i naprawdę banalne w wykonaniu. Jeżeli nie masz doświadczenia, nie martw się - wyjdą znakomite. Potrzebujesz tylko odpowiedniego przepisu, a taki znajdziesz poniżej.
Przepis na kopytka z serem - krok po kroku:
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g białego sera
- około 800 g ziemniaków
- sól
Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Następnie przestudź i obierz ze skórki.
- Dołóż ser, całość przeciśnij przez praskę i dobrze wyrób.
- Następnie przełóż ziemniaki z serem na stolnicę, posypaną mąką. Dodaj mąkę. Zrób wgłębienie i wbij do środka jajko.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby swobodnie pokroić je nożem.
- W razie konieczności dołóż więcej mąki.
- Uformuj wałki z ciasta. Pokrój je pod skosem, aby powstały małe romby.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Posól ją.
- Wrzucaj kopytka partiami. Po ugotowaniu odcedź je łyżką cedzakową.
Tak przygotowane kopytka podawaj z roztopionym masłem i prażoną bułką tartą lub na słodko z roztopionym masłem, cynamonem i cukrem.
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Przepis na kopytka z serem bez ziemniaków - w nieco innym stylu
Przepis na kopytka z serem bez ziemniaków nie jest powszechnie znany. Co ważne, takie kopytka przygotujesz jeszcze szybciej. W recepturze znajdziesz przyprawy korzenne, które podkręcą smak potrawy.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- około 750 g sera białego
- masło
- cukier - do smaku
- mielony cynamon, mielona wanilia - do smaku
Wykonanie:
- Przeciśnij ser przez praskę.
- Przesiej mąkę i dołóż ją do sera. Wbij jajko.
- Wyrób ciasto.
- W razie konieczności, dodaj odrobinę wody.
- Uformuj podłużne wałki z ciasta. Następnie pokrój je na kopytka. Pamiętaj o ukośnym cięciu.
- Wodę zagotuj, posól i przystąp do gotowania kopytek.
- Następnie odcedź kopytka.
- Podawaj kopytka z roztopionym masłem. Posyp je cukrem, cynamonem i wanilią.
Jak zrobić kopytka z serem? Sprawdź, jak wykonać leniwe według przepisu słynnej pani Joli
Jak zrobić kopytka z serem? Zdecydowanie pomoże nam przepis pani Joli. Wieloletnia działalność pani Joli, mówi sama za siebie. Jej przepisy są sprawdzone, praktyczne i przede wszystkim smaczne.
Składniki:
- 250 g zmielonego sera białego
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki
- cukier puder - do posypania
Wykonanie:
- Zacznij od oddzielenia żółtka od białka.
- Białka ubij na sztywno z solą.
- Następnie włóż do miski ser, żółtko, ubitą pianę z białek i mąkę.
- Wyrób dobrze ciasto.
- Następnie rozwałkuj je i uformuj podłużne wałki. Pokrój wałki ukośnie, tak aby powstały małe romby.
- Ugotuj kopytka w osolonej wodzie.
- Podawaj gotowe kopytka z cukrem pudrem.
Zobacz też: Co może być lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte? Wejdź i poznaj odpowiedź