Pierogi z mięsa z rosołu pani Joli. Poznaj przepis na klasyczne pierogi z mięsem
Pierogi z mięsa z rosołu to dwa obiady za jednym razem. Lubisz ekonomiczne i smaczne przepisy w wersji no waste? To danie jest dla Ciebie. A jak powszechnie wiadomo, pierogi z mięsem to klasyk wśród takich dań. Można podawać je z zakwasem i omastą ze smażonej cebulki lub skwarkami. Poniżej prezentujemy przepis na tradycyjne pierogi z mięsem z rosołu - idealne danie na poniedziałkowy obiad.
Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepis znajduje się tutaj:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50 g masła
- 1-2 łyżeczki soli
- 250 ml gorącej wody - najlepiej przefiltrowanej
Składniki na farsz:
- 700 g mięsa z rosołu
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
- Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do mąki kawałki masła. Dopraw solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo wodę. Przykryj i odłóż na czas przygotowywania farszu.
- Przejdź do wykonania farszu. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na patelni.
- Podziel mięso na mniejsze kawałki.
- Połącz je z cebulą. Dopraw przyprawami.
- Wymieszaj i podduś na patelni.
- Następnie rozwałkuj i wytnij z ciasta pierogi.
- Napełnij je przygotowanym farszem. Dalej zaklej pierogi i wykonaj dekoracyjny wzorek, na przykład za pomocą widelca.
- Przystąp do gotowania pierogów w osolonej wodzie.
- Następnie odcedź pierogi.
- Podawaj pierogi ze smażoną cebulką.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi chłopskie - z czym się je spożywa? Farsz składa się tylko z trzech głównych składników
Pierogi chłopskie to kolejne z przepysznych obiadowych dań. Charakterystyczny farsz, pomimo swojej prostoty jest naprawdę smaczny i treściwy. Takie pierożki najlepiej smakują z maślanką lub kwaśnym mlekiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to pyszne danie.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 cebule
- 350 g boczku dobrej jakości
- sól
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
- Przygotuj stolnicę. Przesiej na nią mąkę. Dodaj masło. Dopraw solą.
- Dolewaj stopniowo wodę i jednocześnie ugniataj ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne.
- Wykonaj kulkę i przykryj, aby ciasto nie wyschło. Przystąp do wykonania farszu.
- Obierz ziemniaki, umyj je dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.
- Później przeciśnij je przez praskę.
- Boczek pokrój i usmaż na patelni. To samo zrób z cebulami.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz. Wymieszaj wszystko.
- Odsłoń ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wytnij krążki. Możesz wykonać to na przykład za pomocą szklanki.
- Napełnij je przyrządzonym farszem i zaklej.
- Zagotuj pierogi w osolonej wodzie.
- Później wyciągnij i odcedź.
- Ułóż na półmisku.
*Jeżeli nie masz pewności czy pierogi są odpowiednio ugotowane, możesz skorzystać z patentu mojej cioci. Wystarczy poczekać, aż pierogi wypłyną na wierzch, następnie należy zalać je zimną wodą. Czynność trzeba powtórzyć jeszcze raz.
Zobacz też: Weekendowa sałatka z fety na lekką kolację lub dla niedzielnych gości. Co można do niej dodać?