Pierogi chłopskie zaskakują treściwym farszem. Jednak czy dorównają pierogom z mięsem z rosołu?

Pierogi z mięsem z rosołu lub mało znane pierogi chłopskie to propozycja dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Nie obejdzie się bez dokładki! Zaserwuj je z domowym zakwasem z czerwonych buraków - olśnisz bliskich smakiem.

Pierogi z mięsa z rosołu pani Joli. Poznaj przepis na klasyczne pierogi z mięsem

Pierogi z mięsa z rosołu to dwa obiady za jednym razem. Lubisz ekonomiczne i smaczne przepisy w wersji no waste? To danie jest dla Ciebie. A jak powszechnie wiadomo, pierogi z mięsem to klasyk wśród takich dań. Można podawać je z zakwasem i omastą ze smażonej cebulki lub skwarkami. Poniżej prezentujemy przepis na tradycyjne pierogi z mięsem z rosołu - idealne danie na poniedziałkowy obiad.

Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepis znajduje się tutaj:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody - najlepiej przefiltrowanej

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa z rosołu
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

  • Wykonaj ciasto. Przesiej mąkę. Dodaj do mąki kawałki masła. Dopraw solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo wodę. Przykryj i odłóż na czas przygotowywania farszu.
  • Przejdź do wykonania farszu. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na patelni.
  • Podziel mięso na mniejsze kawałki.
  • Połącz je z cebulą. Dopraw przyprawami.
  • Wymieszaj i podduś na patelni.
  • Następnie rozwałkuj i wytnij z ciasta pierogi.
  • Napełnij je przygotowanym farszem. Dalej zaklej pierogi i wykonaj dekoracyjny wzorek, na przykład za pomocą widelca.
  • Przystąp do gotowania pierogów w osolonej wodzie.
  • Następnie odcedź pierogi.
  • Podawaj pierogi ze smażoną cebulką.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi chłopskie - z czym się je spożywa? Farsz składa się tylko z trzech głównych składników

Pierogi chłopskie to kolejne z przepysznych obiadowych dań. Charakterystyczny farsz, pomimo swojej prostoty jest naprawdę smaczny i treściwy. Takie pierożki najlepiej smakują z maślanką lub kwaśnym mlekiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to pyszne danie.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 350 g boczku dobrej jakości
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Wykonanie:

  • Przygotuj stolnicę. Przesiej na nią mąkę. Dodaj masło. Dopraw solą.
  • Dolewaj stopniowo wodę i jednocześnie ugniataj ciasto.
  • Ciasto powinno być elastyczne.
  • Wykonaj kulkę i przykryj, aby ciasto nie wyschło. Przystąp do wykonania farszu.
  • Obierz ziemniaki, umyj je dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Później przeciśnij je przez praskę.
  • Boczek pokrój i usmaż na patelni. To samo zrób z cebulami.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz. Wymieszaj wszystko.
  • Odsłoń ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wytnij krążki. Możesz wykonać to na przykład za pomocą szklanki.
  • Napełnij je przyrządzonym farszem i zaklej.
  • Zagotuj pierogi w osolonej wodzie.
  • Później wyciągnij i odcedź.
  • Ułóż na półmisku.

*Jeżeli nie masz pewności czy pierogi są odpowiednio ugotowane, możesz skorzystać z patentu mojej cioci. Wystarczy poczekać, aż pierogi wypłyną na wierzch, następnie należy zalać je zimną wodą. Czynność trzeba powtórzyć jeszcze raz.

Zobacz też: Weekendowa sałatka z fety na lekką kolację lub dla niedzielnych gości. Co można do niej dodać?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.