Co to są pierogi kresowe? Czym się charakteryzują?
Co to są pierogi kresowe i jak je przygotować? Warto wiedzieć, że pierogi kresowe to sprężyste ciasto nadziane wyjątkowym farszem z kaszy i twarogu. Charakterystyczne nadzienie ma pyszny smak, który każdy zapamięta na długo. Przekonajcie się sami, jakie są znakomite. A jak zrobić pierogi kresowe? Prosty przepis na najlepsze danie obiadowe z kaszą i białym serem znajduje się poniżej.
Przepis na pierogi kresowe z twarożkiem i kaszą:
Składniki na farsz:
- około 250 g twarogu białego dobrej jakości
- około 250 g kaszy gryczanej
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, czosnek suszony
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie farszu:
- Cebule obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Później odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
- Ugotuj kaszę. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Ma być sypka.
- Następnie połącz kaszę z cebulą.
- Dodaj przyprawy i ser biały.
- Natkę pietruszki, umyj i posiekaj. Dodaj do farszu.
- Wymieszaj dokładnie.
- Farsz jest gotowy.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- odrobina soli
- pół szklanki wrzącej wody
- 1 jajo
- 20 g masła
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiej.
- Później umieść ją w misce.
- Dodaj odrobinę soli
- Roztop masło i wlej je stopniowo do mąki. Wymieszaj łyżką.
- Rozbij i roztrzep jajko.
- Połącz wszystkie składniki na ciasto.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Następnie zrób z ciasta kulkę i zawiń ją w folię.
- Odłóż na pół godziny.
- Następnie ciasto rozwałkuj.
- Wytnij szklanką koła. Nałóż do każdego farsz. Zaklej. Wykonaj wzorki widelcem.
- Przejdź do gotowania. Pierogi powinny się gotować 3-5 minut (czas należy liczyć od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
- Pierogi odcedź i ułóż na półmisku.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Nie wiesz, jak prawidłowo gotować pierogi? Mam dla Ciebie rozwiązanie - poznaj patent mojej cioci
Gotowanie pierogów było dla mnie ogromnym problemem. Wynikało to głównie z faktu, że zawsze ulegały sklejeniu. Na szczęście moja ciocia dała mi pewne wskazówki. Od tamtej chwili, gotowanie pierogów jest dla mnie dużo łatwiejsze. Teraz podzielę się złotymi radami z Wami - znajdziecie je poniżej.
Instrukcja gotowania pierogów:
- Weź duży garnek. Pierogi czy też uszka potrzebują przestrzeni. Dzięki temu nie będą się sklejać.
- Zagotuj porządnie wodę zanim wrzucisz pierogi, w międzyczasie posól ją.
- Przejdź do gotowania pierogów. Należy wykonywać to partiami. Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i delikatnie zamieszaj.
- Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zalej je zimną wodą i powtórz ten proces jeszcze raz.
- Następnie odcedź pierogi łyżką cedzakową.
- W następnym kroku odłóż je na półmisek.
- Kiedy delikatnie przeschną, ułóż na suchy półmisek i przykryj.
*Opcjonalnie możesz dolać odrobinę oleju do wody. Jest to rozwiązanie, które nie każdy popiera, ale osobiście korzystam z niego.
Zobacz też: Moje popisowe danie to kotlet po parysku. Mało kto wie, jak zrobić tak pyszne danie obiadowe