Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem

Pierogi kresowe zachwycają sprężystym ciastem i wyjątkowym farszem. Nadzienie nie tylko pysznie smakuje, ale ma też znakomitą konsystencję. Oto najlepszy pomysł na przepyszne danie obiadowe, inne niż zawsze.

Co to są pierogi kresowe? Czym się charakteryzują?

Co to są pierogi kresowe i jak je przygotować? Warto wiedzieć, że pierogi kresowe to sprężyste ciasto nadziane wyjątkowym farszem z kaszy i twarogu. Charakterystyczne nadzienie ma pyszny smak, który każdy zapamięta na długo. Przekonajcie się sami, jakie są znakomite. A jak zrobić pierogi kresowe? Prosty przepis na najlepsze danie obiadowe z kaszą i białym serem znajduje się poniżej.

Przepis na pierogi kresowe z twarożkiem i kaszą:

Składniki na farsz:

  • około 250 g twarogu białego dobrej jakości
  • około 250 g kaszy gryczanej
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie farszu:

  1. Cebule obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Później odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
  2. Ugotuj kaszę. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Ma być sypka.
  3. Następnie połącz kaszę z cebulą.
  4. Dodaj przyprawy i ser biały.
  5. Natkę pietruszki, umyj i posiekaj. Dodaj do farszu.
  6. Wymieszaj dokładnie.
  7. Farsz jest gotowy.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 1 jajo
  • 20 g masła

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Później umieść ją w misce.
  3. Dodaj odrobinę soli
  4. Roztop masło i wlej je stopniowo do mąki. Wymieszaj łyżką.
  5. Rozbij i roztrzep jajko.
  6. Połącz wszystkie składniki na ciasto.
  7. Zagnieć dobrze ciasto.
  8. Następnie zrób z ciasta kulkę i zawiń ją w folię.
  9. Odłóż na pół godziny.
  10. Następnie ciasto rozwałkuj.
  11. Wytnij szklanką koła. Nałóż do każdego farsz. Zaklej. Wykonaj wzorki widelcem.
  12. Przejdź do gotowania. Pierogi powinny się gotować 3-5 minut (czas należy liczyć od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
  13. Pierogi odcedź i ułóż na półmisku.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Nie wiesz, jak prawidłowo gotować pierogi? Mam dla Ciebie rozwiązanie - poznaj patent mojej cioci

Gotowanie pierogów było dla mnie ogromnym problemem. Wynikało to głównie z faktu, że zawsze ulegały sklejeniu. Na szczęście moja ciocia dała mi pewne wskazówki. Od tamtej chwili, gotowanie pierogów jest dla mnie dużo łatwiejsze. Teraz podzielę się złotymi radami z Wami - znajdziecie je poniżej.

Instrukcja gotowania pierogów:

  1. Weź duży garnek. Pierogi czy też uszka potrzebują przestrzeni. Dzięki temu nie będą się sklejać.
  2. Zagotuj porządnie wodę zanim wrzucisz pierogi, w międzyczasie posól ją.
  3. Przejdź do gotowania pierogów. Należy wykonywać to partiami. Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i delikatnie zamieszaj.
  4. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zalej je zimną wodą i powtórz ten proces jeszcze raz.
  5. Następnie odcedź pierogi łyżką cedzakową.
  6. W następnym kroku odłóż je na półmisek.
  7. Kiedy delikatnie przeschną, ułóż na suchy półmisek i przykryj.

*Opcjonalnie możesz dolać odrobinę oleju do wody. Jest to rozwiązanie, które nie każdy popiera, ale osobiście korzystam z niego.

Zobacz też: Moje popisowe danie to kotlet po parysku. Mało kto wie, jak zrobić tak pyszne danie obiadowe

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.