• Link został skopiowany

Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem

Pierogi kresowe zachwycają sprężystym ciastem i wyjątkowym farszem. Nadzienie nie tylko pysznie smakuje, ale ma też znakomitą konsystencję. Oto najlepszy pomysł na przepyszne danie obiadowe, inne niż zawsze.
Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Co to są pierogi kresowe? Czym się charakteryzują?

Co to są pierogi kresowe i jak je przygotować? Warto wiedzieć, że pierogi kresowe to sprężyste ciasto nadziane wyjątkowym farszem z kaszy i twarogu. Charakterystyczne nadzienie ma pyszny smak, który każdy zapamięta na długo. Przekonajcie się sami, jakie są znakomite. A jak zrobić pierogi kresowe? Prosty przepis na najlepsze danie obiadowe z kaszą i białym serem znajduje się poniżej.

Przepis na pierogi kresowe z twarożkiem i kaszą:

Składniki na farsz:

  • około 250 g twarogu białego dobrej jakości
  • około 250 g kaszy gryczanej
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie farszu:

  1. Cebule obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Później odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
  2. Ugotuj kaszę. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Ma być sypka.
  3. Następnie połącz kaszę z cebulą.
  4. Dodaj przyprawy i ser biały.
  5. Natkę pietruszki, umyj i posiekaj. Dodaj do farszu.
  6. Wymieszaj dokładnie.
  7. Farsz jest gotowy.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 1 jajo
  • 20 g masła

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Później umieść ją w misce.
  3. Dodaj odrobinę soli
  4. Roztop masło i wlej je stopniowo do mąki. Wymieszaj łyżką.
  5. Rozbij i roztrzep jajko.
  6. Połącz wszystkie składniki na ciasto.
  7. Zagnieć dobrze ciasto.
  8. Następnie zrób z ciasta kulkę i zawiń ją w folię.
  9. Odłóż na pół godziny.
  10. Następnie ciasto rozwałkuj.
  11. Wytnij szklanką koła. Nałóż do każdego farsz. Zaklej. Wykonaj wzorki widelcem.
  12. Przejdź do gotowania. Pierogi powinny się gotować 3-5 minut (czas należy liczyć od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
  13. Pierogi odcedź i ułóż na półmisku.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Nie wiesz, jak prawidłowo gotować pierogi? Mam dla Ciebie rozwiązanie - poznaj patent mojej cioci

Gotowanie pierogów było dla mnie ogromnym problemem. Wynikało to głównie z faktu, że zawsze ulegały sklejeniu. Na szczęście moja ciocia dała mi pewne wskazówki. Od tamtej chwili, gotowanie pierogów jest dla mnie dużo łatwiejsze. Teraz podzielę się złotymi radami z Wami - znajdziecie je poniżej.

Instrukcja gotowania pierogów:

  1. Weź duży garnek. Pierogi czy też uszka potrzebują przestrzeni. Dzięki temu nie będą się sklejać.
  2. Zagotuj porządnie wodę zanim wrzucisz pierogi, w międzyczasie posól ją.
  3. Przejdź do gotowania pierogów. Należy wykonywać to partiami. Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i delikatnie zamieszaj.
  4. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zalej je zimną wodą i powtórz ten proces jeszcze raz.
  5. Następnie odcedź pierogi łyżką cedzakową.
  6. W następnym kroku odłóż je na półmisek.
  7. Kiedy delikatnie przeschną, ułóż na suchy półmisek i przykryj.

*Opcjonalnie możesz dolać odrobinę oleju do wody. Jest to rozwiązanie, które nie każdy popiera, ale osobiście korzystam z niego.

Zobacz też: Moje popisowe danie to kotlet po parysku. Mało kto wie, jak zrobić tak pyszne danie obiadowe

Więcej o: