Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo

Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z nadmiarem przygotowanego już jedzenia? W kwestii pierogów, warto zastosować tę technikę przechowywania.

Polacy marnują zatrważające ilości jedzenia, a święta Bożego Narodzenia są jednym z wielu powodów tego problemu. Wielu z nas ma bowiem problem, w prawidłowym oszacowaniu ilości potrzebnych dań i produktów. Często kupujemy za dużo, a nadmiar ląduje zamiast na talerzach, to w śmietniku. Na całe szczęście niektóre potrawy mogą trafić do zamrażarki prosto z wigilijnego stołu. Dotyczy to chociażby zupy grzybowej, bigosu, czy nawet makowca. Co zaś z ugotowanymi pierogami? Odpowiedź jest na szczęście prosta i jednoznaczna. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Czy ugotowane pierogi można zamrozić?

To, że pierogi surowe mogą śmiało trafić do zamrażarki, wie chyba każdy. Wiele gospodyń i gospodarzy zabezpiecza się w ten sposób przed Wigilią, by nie zostawiać sobie czasochłonnego lepienia na ostatnią chwilę. Takie pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek, a po paru minutach będziemy cieszyć się znakomitą przekąską nie tylko we wigilię.

Co w przypadku pierogów ugotowanych, wziętych prosto z wigilijnego stołu? Na całe szczęście takie pierogi również nadają się do mrożenia. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym pierogi nie stracą smaku, nie zepsują się i nie skleją się podczas pobytu w zamrażarce. Ta wiedza może nie tylko uchronić nas przed marnotrawieniem żywności, ale także przyda się w dzień, kiedy nie będziemy mieli siły pichcić godzinami.

Jak mrozić ugotowane pierogi? Pamiętaj o tych zasadach

Mrożenie ugotowanych pierogów nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku bardziej problematycznych kwestiach. Główną z nich jest sklejanie się ciasta. Warto więc od razu, podczas wykładania potraw na wigilijny stół zadbać o to, by pierogi lekko skropić olejem. Dzięki temu będzie łatwiej je jeść, a gdy przestygną, nie zlepią się w jedną masę.

Ugotowane pierogi można mrozić tylko wtedy, gdy są zimne. Najlepiej rozłożyć je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by nie dotykały się wzajemnie. W takim stanie wkładamy je do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie można przełożyć je do foliówki lub plastikowego pojemnika. Dzięki temu nie będą się sklejać, a po rozmrożeniu nadal będą prezentować się nienagannie. Pamiętaj jednak, by nie przechowywać ich w zamrażarce zbyt długo. Najlepiej zjeść je maksymalnie dwa miesiące później. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.