Polacy marnują zatrważające ilości jedzenia, a święta Bożego Narodzenia są jednym z wielu powodów tego problemu. Wielu z nas ma bowiem problem, w prawidłowym oszacowaniu ilości potrzebnych dań i produktów. Często kupujemy za dużo, a nadmiar ląduje zamiast na talerzach, to w śmietniku. Na całe szczęście niektóre potrawy mogą trafić do zamrażarki prosto z wigilijnego stołu. Dotyczy to chociażby zupy grzybowej, bigosu, czy nawet makowca. Co zaś z ugotowanymi pierogami? Odpowiedź jest na szczęście prosta i jednoznaczna. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
To, że pierogi surowe mogą śmiało trafić do zamrażarki, wie chyba każdy. Wiele gospodyń i gospodarzy zabezpiecza się w ten sposób przed Wigilią, by nie zostawiać sobie czasochłonnego lepienia na ostatnią chwilę. Takie pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek, a po paru minutach będziemy cieszyć się znakomitą przekąską nie tylko we wigilię.
Co w przypadku pierogów ugotowanych, wziętych prosto z wigilijnego stołu? Na całe szczęście takie pierogi również nadają się do mrożenia. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym pierogi nie stracą smaku, nie zepsują się i nie skleją się podczas pobytu w zamrażarce. Ta wiedza może nie tylko uchronić nas przed marnotrawieniem żywności, ale także przyda się w dzień, kiedy nie będziemy mieli siły pichcić godzinami.
Mrożenie ugotowanych pierogów nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku bardziej problematycznych kwestiach. Główną z nich jest sklejanie się ciasta. Warto więc od razu, podczas wykładania potraw na wigilijny stół zadbać o to, by pierogi lekko skropić olejem. Dzięki temu będzie łatwiej je jeść, a gdy przestygną, nie zlepią się w jedną masę.
Ugotowane pierogi można mrozić tylko wtedy, gdy są zimne. Najlepiej rozłożyć je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by nie dotykały się wzajemnie. W takim stanie wkładamy je do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie można przełożyć je do foliówki lub plastikowego pojemnika. Dzięki temu nie będą się sklejać, a po rozmrożeniu nadal będą prezentować się nienagannie. Pamiętaj jednak, by nie przechowywać ich w zamrażarce zbyt długo. Najlepiej zjeść je maksymalnie dwa miesiące później. Smacznego!