Najlepsza zalewa do ryb w occie. Pasuje i do śledzi, i do karpia. Proporcje zapamiętasz, spoglądając na dłoń

Na święta i różne imprezy, na stole stawiamy ryby w occie. Najpopularniejszym jest oczywiście śledzik, ale równie chętnie zatapiamy w marynacie octowej karpie, liny i inne. Ryby w occie smakują świetnie, ale oprócz gatunku ryby ważna jest zalewa. Dziś zdradzimy klasyczny i najlepszy przepis na zalewę do ryb. Nie musisz uczyć się proporcji - tu przyda się "zasada dłoni".

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o śledzie w occie i ogólnie o ryby serwowane w takiej postaci, trzeba wiedzieć jedną rzecz - łatwo przedobrzyć. Oczywiście każdy ma inny gust i upodobania smakowe, jednak chyba nikt nie chce, by jego ryby nie smakowały rybą, a samym octem. Na szczęście my dziś zdradzimy wam przepis na najlepszą zalewę octową do ryb. 

Zobacz wideo

Proporcje są banalne, ale jeśli wylecą ci z głowy - żaden problem. Wystarczy, że spojrzysz na swoją dłoń, która (mam nadzieję) ma pięć palców. Kciuk - to szklanka octu, pozostałe cztery palce - szklanki wody. Zatem zasada jest jasna, żeby ryby w occie smakowały idealnie, proporcje wynoszą 1:5. Do tego przyprawy i szczypta cukru i mamy idealną przystawkę na święta i inne uroczystości. 

Najlepsza zalewa do ryb w occie - przepis nie tylko na święta

Składniki:

  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • 6-8 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżka cukru
  • kilka białych cebul posiekanych w piórka
  • ryby - albo filety śledziowe a la matias lub smażone w panierce kawałki karpia lub np. dorsza

Sposób wykonania:

  1. Z racji tego, że zalewa robi się praktycznie sama, najpierw zajmij się rybami. W zależności od tego, co chcesz przygotować, zacznij odpowiednio wcześnie. Jeśli używasz śledzi, wcześniej je wymocz w wodzie lub maślance, by pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli używasz karpia, najpierw usmaż kawałki ryby obtoczone w mące lub bułce tartej i pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj. Kiedy zalewa zawrze, wyłącz palnik i dodaj cebulę posiekaną w piórka lub półpiórka - masz dowolność. Następnie pozostaw zalewę do ostygnięcia. 
  3. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoje i włóż do nich rybę. Następnie zalej zalewą i nie żałuj cebuli. Wieczko słoja przykryj pokrywką lub talerzem i odstaw chłodne miejsce, może być do lodówki. Pozostaw na dobę, by całość nabrała odpowiedniego smaku. Później możesz już zajadać. 

Ryby w occie możesz zrobić także w nieco inny sposób. Nie musisz parzyć cebuli w zalewie - możesz układać warstwowo na przemian kawałki ryby i cebulę i dopiero wówczas zalać wszystko zalewą octową.

Więcej o: