zalewa
-
Ryba po japońsku bije śledzie na głowę. Robi się naprawdę szybko. Sekret tkwi w zalewie
Ryba po japońsku to prosty i szybki sposób na pyszne danie, które smakiem zaskoczy każdego. Przyrządzenie jej to przysłowiowa bułka z masłem, zaś smak pobija inne wersje. Należy tylko pamiętać, że świeże filety to połowa sukcesu. Jak się robi zale...
-
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalew...
-
Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz
Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać...
-
Wrzuć kawałek do zalewy, a ogórki nie będą sflaczałe. Babcia miała rację. Wychodzą chrupiące jak nigdy
Lato to idealny czas na robienie przetworów. Mowa nie tylko o dżemie truskawkowym i wiśniowej konfiturze, lecz także ogórkach. Nie masz pojęcia, jak zrobić zalewę? Spieszymy z pomocą! Oto najprostszy przepis na ogórki kiszone.
-
Najlepsza zalewa do ryb w occie. Pasuje i do śledzi, i do karpia. Proporcje zapamiętasz, spoglądając na dłoń
Na święta i różne imprezy, na stole stawiamy ryby w occie. Najpopularniejszym jest oczywiście śledzik, ale równie chętnie zatapiamy w marynacie octowej karpie, liny i inne. Ryby w occie smakują świetnie, ale oprócz gatunku ryby ważna jest zalewa....
-
Koniec z suchym jak wiór mięsem. Schab w tej kąpieli nabierze świątecznych aromatów i obłędnego smaku
Święta obfitują w postne potrawy, ale tuż po wigilii na stołach w polskich domach królują rozmaite wędliny i obłędne mięsa. Schab to najprostsze rozwiązanie, niestety ta partia lubi czasami wyjść sucha jak wiór. Z tą metodą unikniesz kulinarnej...
-
Ryba po grecku ma konkurencję. W tym wydaniu jest milion razy smaczniejsza. To zasługa dodatków
Ryba to bardzo pospolity składnik, który można podać na wiele różnych sposobów. W okresie świątecznym zazwyczaj smaży się ją w panierce lub podaje z aromatycznymi sosami. My również mamy świetny sposób na jej podanie. W tej zalewie smakuje...
-
Rybka lubi pływać. Przepis na zalewę do śledzi z kapką popularnego trunku. Goście oszaleją z wrażenia
Rybka lubi pływać, a szczególnie śledzie, które na świątecznym stole są przystawką obowiązkową. Zamiast jednak po raz kolejny szykować klasyczną, nudną wersję, postaw na zimowy twist przypraw i ciekawych dodatków. Nie obejdzie się też bez słodkieg...
-
Zalewa do śledzi z cebulką na święta. Wychodzą przepyszne, ale mam przez to mały galimatias
Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez śledzi? Można, ale po co... Dziś mamy dla was przepis na najlepszą zalewę do śledzi z cebulką. Prosto, łatwo i przyjemnie. Tak myślałam - narzeczony spróbował i stwierdził, że są tak pyszne, że...
-
Zalewa octowa na trzy sposoby. Inna pasuje do grzybów, inna do ogórków, a jeszcze inna do ryb. Klucz to proporcje
Jesień to idealna pora na przetwory. Wiele gospodyń właśnie w tym czasie uruchamia domową produkcję słoików z dobrociami. Trafiają do nich marynowane grzybki, ogórki w curry, czy słodkie dżemy idealne na śniadanie. Jednymi z najpopularniejszych...
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Najlepsze ciasto na pączki - tu liczą się przede wszystkim proporcje
- Niemka odwiedziła polski sklep. "Nie mogę sobie tego wyobrazić"
- Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
- Hit PRL-u, ale robię go do dziś. Królował w szkołach i każdym domu
- Zapomnij o zwykłych frytkach. Paluszki ziemniaczane są sto razy lepsze
- Jak umyć mikrofalę? Włóż i włącz. Po 5 minutach będzie jak nowa
- Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
- Co zrobić na szybkie obiad? Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami!
-
Ten składnik zalewy na ogórki kiszone budzi najwięcej emocji. Tymczasem prawda leży po środku
Ogórki kiszone większość osób robi według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. W kwestii przetworów ufamy bowiem babciom, mamom czy innym członkom rodziny, którzy robią je od lat i od lat wychodzą im tak samo smaczne. Jeden...
-
Buraki z papryką na zimę - przetwory, które idealnie pasują do zimowych obiadów i nie tylko
Buraki z papryką na zimę są proste w przygotowaniu. Co ważne, buraki i papryka są łatwo dostępne, dlatego często można kupić je w promocyjnej cenie. Sprawdź, jak przygotować ciekawe przetwory na zimę i nie tylko.
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Zalewa do ogórków konserwowych. Ciocia Asia robi najlepszą, a przepis jest łatwy do zapamiętania
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, żeby smakowały jak w domu, oczywiście musisz zadbać o świeże, najlepiej niewielkie ogóreczki. Nie mniej ważna jest zalewa. Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych? Przepis mojej cioci jest...
-
Robisz ogórki małosolne? Zalewa to klucz do sukcesu. Poznaj prostą zasadę
Czas na ogórki małosolne! Zalewa do kultowej przekąski składa się wyłącznie z trzech składników. Ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Jeżeli chcesz, aby były smaczne i lekko chrupiące zastosuj naszą prostą zasadę. Dzięki temu na...
-
Nie wiesz, ile wody do ogórków małosolnych sprawi, że będą pyszne? Znamy prostą odpowiedź
Do przygotowania domowych przetworów nie potrzeba zbyt zaawansowanych umiejętności. Mimo to czasem zwyczajnie niektóre rzeczy wylatują z głowy. Zatem jeśli zastanawiasz się, ile wody do ogórków małosolnych należy użyć, aby wyszły idealnie, sprawdź...
-
Jak się robi ogórki po kartusku? Kluczem jest nietypowa zalewa i dwa dodatki
Domowe przetwory to wręcz polska tradycja. Jednak nie tylko kiszonki podbijają podniebienia miłośników różnych przekąsek. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne są ogórki po kartusku. Jak je zrobić, aby były chrupiące? Kluczem jest zalewa i...
-
Jak zrobić ogórki małosolne, aby nie czekać zbyt długo? Babcia zdradza: Dziecko, wystarczy...
Od kiedy na bazarkach i w sklepach można dostać ogórki gruntowe, coraz więcej osób zaczyna przyrządzać domowe przetwory. O ile sezon na kiszenie jeszcze nie rozpoczął się na dobre, o tyle wiele osób zastanawia się jak zrobić ogórki małosolne. Jeśl...
-
Zalewa do ogórków małosolnych. Niektórzy dodają liść laurowy - my mamy lepszy pomysł. Wyjdą po mistrzowsku
Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych? Taką, dzięki, której ogórki wyjdą chrupiące, pyszne, z charakterystycznym aromatem? Ważne są oczywiście proporcje, ale nie mniej ważne dodatki. Dziś zdradzimy wam przepis na zalewę z dodatkiem, który w...
-
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Uważaj, bo możesz popełnić ogromny błąd, a przetwory będą niezjadliwe
Rozpoczyna się doskonały czas na robienie domowych przetworów. Na rynku pojawiły się już młode ogórki, z których wiele gospodyń przygotowuje ogórki małosolne i kiszone. Nie każdy jednak wie, czy zalewa powinna być gorąca, czy też zimna, a to może...
-
Chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne z zalewy. Poznaj przepis, który zna każda mama i babcia
Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Takie właśnie powinny być dobre ogórki małosolne. Będą doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek, mięsnych obiadów oraz jako przekąska do kanapki. Jak je przygotować i jaką wodą zalewać ogórki małosolne? To o wiel...
-
Czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd
Ogórki małosolne to przysmak, po który sięga wiele osób. Sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej fermentacji. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i zamiast pysznej przekąski wychodzi totalna klapa. Wówczas zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie...
-
Zalewa do grzybów. Jak wydobyć i podkręcić smak grzybów?
Zalewa do grzybów to mieszanka, w której można marynować różnego rodzaju grzyby, nadając im przy tym niepowtarzalnego smaku i zapachu. Jest to popularna metoda konserwowania w kuchni polskiej i słowackiej, a przepisów na różnego typu zalewy można...
-
Zapomnij o nudnych śledziach w mleku. Wymocz je w tym płynie, a będą smakować obłędnie
Śledzie to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Rybny przysmak lubuje się jednak we wszelakich zalewach i marynatach. Jak się okazuje mleko nie musi być jedynym rozwiązaniem - śledzie przygotowane w zalewie z popularneg...
-
Jak zrobić majonez? Użyj zalewy z zielonego groszku! Prosta receptura gwarantuje pyszny efekt
Przepis na majonez domowy to nie tylko sposób na uzyskanie pysznego dodatku do sałatek. W dobie wysokiej inflacji ceny tego produktu są wyjątkowo wysokie. Dlatego, przyda się zalewa z zielonego groszku, którą często wylewamy. Posłuży jako baza...
-
Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu
Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt -...
-
Jak zrobić zalewę do grzybów? Tradycyjny przepis na jesienne przetwory - te dodatki to must have
Wycieczka do lasu i powrót z koszykiem wypełnionym rarytasami to prawdziwy powód do dumy. Późniejsze wykorzystanie grzybów w kuchni da smaczny i aromatyczny efekt, szczegolnie gdy je zamarynujemy. Jak zatem zrobić zalewę do grzybów? Babciny przepi...
-
Zalewa do grzybów w occie. Kwaśna czy słodka? Baw się proporcjami, by osiągnąć pożądany efekt
Zalewa do grzybów w occie - jak przygotować idealną? Każdy z nas ma swoje upodobania, więc zabawa proporcjami pozwoli osiągnąć pożądany efekt. Chcesz, by grzyby były dość kwaśne? Dolej octu. Wolisz marynowane grzyby w słodszej zalewie? Nie...
-
Zalewa do grzybów. Siostra Anastazja zdradza recepturę. Spróbujesz raz, nie będziesz chciał innej
Dobry przepis na zalewę do grzybów to skarb każdego grzybiarza. Receptura siostry Anastazji jest wyjątkowa, bo zawiera pewien aromatyczny i nietypowy składnik. Wypróbujcie przepis, a zawsze będziecie tak marynować grzyby.
-
Zalewa do grzybów w occie. Przepis na tradycyjną marynatę do prawdziwków
Późne lato i wczesna jesień to czas kiedy udajemy się na pierwsze grzybobranie. Część zbiorów oczyszczamy i przeznaczamy do suszenia, a reszta ląduje w słoiczkach. Jednak aby przyrządzić smaczne przetwory marynowane, niezbędna jest odpowiednia...
-
Zalewa do grzybów. Poznaj przepis na najlepszą zalewę do grzybów w occie
Zalewa do grzybów sprawi, że smakowite, własnoręcznie zebrane grzyby będziemy mogli jeść o dowolnej porze roku, kiedy tylko najdzie nas ochota. Można ją przygotować w wersji tradycyjnej i na słodko. Poniżej przepis i wykonanie.
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Jak zrobić zalewę do ogórków? Wypróbuj koniecznie nasze propozycje w różnych smakach
Jak zrobić zalewę do ogórków? To najlepsze pytanie, kiedy sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Wiele osób zastanawia się, jaką zalewę zrobić, by uzyskać jak najlepszy smak. Przedstawiamy nasze propozycje.
-
Prosta zalewa do korniszonów. Połącz tylko cztery składniki i ciesz się smakiem na jesień i zimę
Zalewa do korniszonów jest konieczna, gdy chcemy zakonserwować ogórki na jesień i zimę. Przetwory trzeba zalać odpowiednią mieszanką przypraw, aby zatrzymać smak warzyw na dłużej. Dzięki temu przepisowi na zalewę, korniszonów zawsze się udadzą....