Ogórki kiszone mają wiele wyjątkowych właściwości. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem. W związku z czym, spożywając je, wzmacniamy naszą odporność. Dodatkowo zawierają one wiele witamin czy błonnika pokarmowego. Dodając do tego ich pyszny smak, trudno się dziwić, że ogórki kiszone mają tak wielu miłośników.
Po zjedzeniu ostatniego ogórka ze słoika często pozbywamy się zalewy, a to duży błąd! Jest smaczna i posiada wiele cennych właściwości.
Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych, w zalewie pojawiają się bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Pijąc wodę po ogórkach, poprawiamy naszą odporność i usprawniamy pracę jelit.
Zalewa działa również pozytywnie na urodę. Jest bogata w witaminy z grupy B, dzięki czemu poprawia stan włosów paznokci oraz cery. Powinny ja pić także osoby przebywające na diecie odchudzającej. Woda z ogórków poprawia metabolizm oraz ułatwia trawienie węglowodanów, białek czy tłuszczów.
Woda po ogórkach kiszonych może mieć wiele zastosowań. Do czego możecie ją wykorzystać? Doskonale sprawdzi się do marynowania mięsa. Zalejcie je zalewą i odstawcie na kilka godzin lub dobę do lodówki. Zabieg ten nie tylko doda smaku, ale sprawi, że wasze mięso stanie się delikatne i kruche. Wodę możecie także wykorzystać do zakwaszania zup oraz sosów.
Jej smak świetnie komponuje się m.in. z kaszą gryczaną. Świetnym pomysłem jest więc połączenie obu składników. Jak to zrobić?
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.