Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku

Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i jak ją wykorzystać?

Ogórki kiszone mają wiele wyjątkowych właściwości. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem. W związku z czym, spożywając je, wzmacniamy naszą odporność. Dodatkowo zawierają one wiele witamin czy błonnika pokarmowego. Dodając do tego ich pyszny smak, trudno się dziwić, że ogórki kiszone mają tak wielu miłośników. 

Po zjedzeniu ostatniego ogórka ze słoika często pozbywamy się zalewy, a to duży błąd! Jest smaczna i posiada wiele cennych właściwości. 

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Woda po ogórkach - właściwości zalewy po kiszonce

Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych, w zalewie pojawiają się bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Pijąc wodę po ogórkach, poprawiamy naszą odporność i usprawniamy pracę jelit. 

Zalewa działa również pozytywnie na urodę. Jest bogata w witaminy z grupy B, dzięki czemu poprawia stan włosów paznokci oraz cery. Powinny ja pić także osoby przebywające na diecie odchudzającej. Woda z ogórków poprawia metabolizm oraz ułatwia trawienie węglowodanów, białek czy tłuszczów. 

Zalewa po ogórkach kiszonych - wykorzystaj ją do kaszy 

Woda po ogórkach kiszonych może mieć wiele zastosowań. Do czego możecie ją wykorzystać? Doskonale sprawdzi się do marynowania mięsa. Zalejcie je zalewą i odstawcie na kilka godzin lub dobę do lodówki. Zabieg ten nie tylko doda smaku, ale sprawi, że wasze mięso stanie się delikatne i kruche. Wodę możecie także wykorzystać do zakwaszania zup oraz sosów

Jej smak świetnie komponuje się m.in. z kaszą gryczaną. Świetnym pomysłem jest więc połączenie obu składników. Jak to zrobić? 

Składniki:  

  • 280 g kaszy gryczanej 
  • 500 ml zalewy
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, tymianek, czosnek. 

Przygotowanie: 

  1. Obieramy cebulę, siekamy ją i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem. Smażymy, co jakiś czas mieszając. 
  2. Do garnka wlewamy wodę, zalewę z ogórków i kaszę gryczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. 
  3. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Tak przygotowana kasza będzie świetnie smakować w towarzystwie duszonych mięs. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA