Późne wilgotne lato i jesień sprzyjają grzybiarzom. Mogą się wtedy cieszyć wysypem grzybów, które później mogą przełożyć do słoików, aby korzystać z nich przez cały rok. Sposobów na ich użycie jest wiele. Można zjeść je od razu, gdy są świeże, można marynować, a także suszyć. Opcja suszenia pozwoli na dłuższe zachowanie smaku, a wysuszone grzyby nadają się do wielu dań.
Przede wszystkim warto je wyczyścić. Jednak nie wykorzystuj do tego wody. Wszystkie czynności związane z czyszczeniem wykonuj na sucho. Oczyść zarówno kapelusze, jak i ogonki. Pozbądź się ziemi, igieł i mchu. Nie musisz pozbywać się skórek, jedynym wyjątkiem są maślaki, ponieważ gdy tego nie zrobisz, grzyb będzie gorzki. Przyjrzyj się również, czy wszystkie grzyby są zdrowe. Jeśli zobaczysz gdzieś pleśń, nie odkrawaj jej, tylko wyrzuć całość. Oczyszczone grzyby podziel na równe kawałki, aby wszystkie w takim samym czasie mogły się wysuszyć.
Czynność nie jest ani trochę skomplikowana. Wystarczy nagrzany piekarnik, blaszka, papier do pieczenia i pokrojone grzyby. Długość pieczenia zależy od ilości wody w grzybach. Im większe i mokre będą, tym dłużej muszą się suszyć. Ważne jest jednak to, aby co jakiś czas kontrolować stan osuszania, ponieważ zadaniem nie jest spalenie ich, a jedynie pozbycie się z nich wody.
jak przechowywać suszone grzyby fot. shutterstock
Tak przygotowane grzyby należy trzymać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Można wykorzystać słoiki, a także drewniane lub metalowe pojemniki. Jeśli decydujesz się na słoje, przechowuj je w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Pamiętaj, aby opakowania były dobrze zamknięte, ponieważ grzyby łatwo chłoną wilgoć i przez to mogą szybko się zepsuć. Ponadto takie zamknięcie chroni je przed molami spożywczymi.