Jak zrobić ogórki małosolne? Wbrew pozorom ta popularna przekąska nie jest trudna w przygotowaniu. Kluczem są odpowiednie dodatki oraz zalewa. Jeśli jednak masz ogromną ochotę, by zjeść chociaż jedną sztukę, wypróbuj nasz przepis, a skrócisz czas oczekiwania.
Choć moja babcia ma już 85 lat, to nadal często mnie zaskakuje. Pracując kiedyś jako kucharka w szkole i przedszkolu, każdego dnia uczyła się czegoś nowego. Zawsze dbała, aby dzieciaki jadły zdrowo i smacznie. W domu także serwowała nam nie lada pyszności. Kiedy zapytałam ją dziś, jak zrobić ogórki małosolne, aby nie czekać zbyt długo, odpowiedziała krótko.
Dziecko, wystarczy odciąć końcówki ogórków. W ten sposób szybciej sfermentują
- powiedziała z uśmiechem. Jej doświadczenie, wiedza i wyczucie smaku od zawsze towarzyszą mi w codziennym gotowaniu. Dlatego śmiało mogę wam polecić każdą jej wskazówkę. Nie zapominajcie, aby do przetworów dodać liście laurowe, ziele angielskie, koper, czosnek i liście winogron lub porzeczki. Zalewa powinna być słona, więc na litr wody przyda się półtorej łyżki soli kamiennej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Każdy, kto chce przenieść się w dawne czasy, może to zrobić za sprawą tradycyjnej kuchni polskiej. W końcu nikt nie zna tak dobrze tajników staropolskich przysmaków jak nasze babcie. Prostota i doświadczenie skutkuje niesamowitym smakiem. Przykładem są przetwory, dlatego jeżeli chcesz wiedzieć, jak zrobić ogórki małosolne bez konieczności długiego oczekiwania na rezultaty, wypróbuj prosty kuchenny trik z lat 50.
Wszelkiego rodzaju kiszonki powstają w wyniku właściwego procesu fermentacji. Wiedziały o tym także gospodynie już dawno temu. Obserwując cały proces, często sięgały po domowe sposoby na jego przyspieszenie. Kluczem jest zalewa oraz jej temperatura. W klasycznej wersji ogórki zalewane są zimną, często źródlaną wodą. Natomiast chcąc skrócić czas oczekiwania, wystarczy zalać warzywa ciepłą wodą, ważne, aby nie była gorąca, ponieważ ogórki stracą swoją chrupkość i jędrność.