pikle
-
Nie ogórki i nie grzybki. Marynowana cebula jest najlepsza, ale pamiętaj o słodkim dodatku
W sezonie na potęgę marynujemy ogórki, cukinię i jak sezon dopisze, także grzybki. Marynowaną cebulę można robić cały rok, a przepis jest bardzo prosty. To idealny dodatek do mięs, kanapek i sałatek, ale ważny jest słodki dodatek.
-
Lepiej zrób od razu kilka słoików. Te obłędne przetwory z pomidorów znikają ze spiżarni w okamgnieniu
Masz dużo pomidorów koktajlowych i zastanawiasz się, co z nich zrobić, aby cieszyć się ich smakiem jeszcze dłużej? Mamy rozwiązanie. A nawet dwa. Jakie? Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy na przetwory, a na pewno nie pożałujecie.
-
Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz
Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic...
-
Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska
Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi...
-
Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz
Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać...
-
W Czechach się zajadają, w Polsce prawie nikt ich nie zna. Jak zrobić utopence? Kluczem jest marynata
Utopence, w tłumaczeniu - topielcy, to bardzo popularna w Czechach przekąska, jednak w Polsce mało kto o niej słyszał. Niektórych dziwi już sama nazwa, bo jak ktoś mógł pomyśleć, żeby zamarynować w occie parówki? To jednak zadziwiająco smaczne i...
-
Zrobiłam ogórki burgerowe. Są tak pyszne, że nie tknę już żadnych innych pikli
Ogórki to warzywo, które daje nam ogromne możliwości, jeśli chodzi o przetwory. Oczywiście wszyscy kochamy kiszone, lubimy korniszony lub mizerię na zimę, ale ostatnio rzucił mi się w oczy przepis na ogórki burgerowe. Zrobiłam i przepadłam. Są...
-
Tego warzywa prawie nikt nie zna, ale smakuje lepiej od korniszonów. Ważna jest zalewa z zielonym dodatkiem
Latem wszyscy wkładamy do słoików ogórki, pomidory, cukinię, ale chyba zapomnieliśmy o jeszcze jednym pysznym warzywie, czyli o patisonie. Co zrobić z patisonów? Oczywiście najpyszniejsze pikle. Zdradzimy wam jeszcze jeden sekret idealnego smaku...
-
Ogórki słabo obrodziły? Wypróbuj inne warzywo i sprawdź jak smakuje w wersji marynowanej
Przepis na marynowaną cukinię to nie tylko przełamanie nudy, ale przede wszystkim możliwość wykorzystania przydomowych plonów. W ostatnim czasie coraz częściej można usłyszeć, że susza i upały wpłynęły negatywnie na ilość i jakość ogórków. Dlatego...
-
Pomidorowy HIT każdej imprezy. Jak zrobić pomidorowe pikle? Smak zwali cię z nóg, a najważniejsza jest zalewa
Kiedy myślimy o piklach lub marynowanych warzywach, na myśl od razu przychodzą nam ogórki. Jednak najlepsze pikle to wcale nie korniszony, a pomidorki. Jak zrobić idealne piklowane pomidorki? Z miejsca staną się hitem wśród przetworów, a ze stołu...
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Magda Gessler robi karpatkę tylko z przepisu babci. Dodaje dwa składniki
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Włóż 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji
-
Żadne tam warzywa. Najlepsze kotlety bez mięsa zrobisz z czegoś innego
-
Jak się robi ogórki po kartusku? Kluczem jest nietypowa zalewa i dwa dodatki
Domowe przetwory to wręcz polska tradycja. Jednak nie tylko kiszonki podbijają podniebienia miłośników różnych przekąsek. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne są ogórki po kartusku. Jak je zrobić, aby były chrupiące? Kluczem jest zalewa i...
-
Śliwki w occie Ewy Wachowicz. Wanilia doda im wyjątkowego aromatu, a miód słodyczy
Sezon na śliwki w pełni. Jedni rozpoczynają proces wędzenia lub suszenia, inni wcinają owoce prosto z drzew, a jeszcze inni robią powidła lub kompoty. Możliwości jest co niemiara, jednak przepis, który dziś przygotowaliśmy, jest wyjątkowy. To śliw...
-
Ogórki z musztardą francuską. Przepis na przekąskę o lekko słodkim smaku. Zwróć uwagę na ogórki
Sezon na pikle, kiszonki i inne przetwory w pełni i choć najbardziej popularne są te tradycyjne wersje, to jednak coraz chętniej sięgamy po nowe smaki. Idealną propozycją zatem będą ogórki z musztardą francuską. Mają totalnie inny charakter niż...
-
Krokodylki - przepis na wyjątkowe ogórki w słoikach. Ich smak podkreśla jeden ważny składnik
Sierpień to idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Choć w Polsce najbardziej popularne są ogórki kiszone oraz pikle, to jednak warto przygotować inną wersję tych warzyw. Krokodylki - przepis na tę wyjątkową przekąskę wzbudza coraz więks...
-
Pikle - przepis siostry Anastazji. Sprawdzona i prosta receptura na udane ogórki
Sierpień to idealny moment na przygotowywanie różnego rodzaju przetworów. Jeśli chcemy zatrzymać smaki lata oraz mieć w zasięgu ręki smaczne przekąski, warto przygotować pikle z przepisu siostry Anastazji. Ta prosta receptura i zachowanie...
-
Pomidory w zalewie - przepis na pikle w nowej odsłonie. Żeby smakowały, wybierz odpowiedni ocet
Pomidory w zalewie to kolejna propozycja na zaskakujące przetwory na zimę. Przepis, jak to z piklami bywa, jest bardzo prosty, ale żeby zachować smak pomidorów i nie zdominować ich zalewą, należy użyć łagodniejszego octu. Ten o kwasowości 6 proc....
-
Pikle z cukinii, czyli prosty pomysł na pyszny przetwór z warzyw. Przywróci smak wakacji w środku zimy
Pikle z cukinii są idealnym rozwiązaniem dla miłośników tego letniego warzywa. Smaczne przetwory to sposób na delektowanie się smakiem lata w chłodne dni. Do tego są bardzo zdrowe. Przekonajcie się sami.
-
Przepis na pikle z ogórków. Aromatyczna i chrupiąca przekąska z sezonowych warzyw zamknięta w słoiku
Sezonowe warzywa to idealny składnik dla wielu domowych i smacznych przetworów. Jednym z nich jest przepis na pikle z ogórków, który nie tylko ma wyjątkowy smak, ale także skrywa wiele cennych wartości odżywczych. Smak lat zamknięty w słoiku, będz...
-
Pikle - przepis na najlepsze ogórki do burgerów i na szybką przekąskę. Zalewa to tylko dwa składniki
Pikle z ogórków to przepis na idealnie chrupiącą przekąskę, dodatek do kanapek i domowych burgerów. Wykonanie tej jest bardzo proste, ale należy dopilnować proporcji. Koniecznie dopisz pikle z ogórków do listy przetworów na zimę - smak zachwyci...
-
Pikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?
Pikle z ogórków to jeden ze sposobów na przetworzenie dostępnych w sezonie warzyw. Zyskujemy w ten sposób solidną dawkę witamin do spożycia w sezonie jesienno-zimowym.