Śliwki w occie Ewy Wachowicz. Wanilia doda im wyjątkowego aromatu, a miód słodyczy

Sezon na śliwki w pełni. Jedni rozpoczynają proces wędzenia lub suszenia, inni wcinają owoce prosto z drzew, a jeszcze inni robią powidła lub kompoty. Możliwości jest co niemiara, jednak przepis, który dziś przygotowaliśmy, jest wyjątkowy. To śliwki w occie Ewy Wachowicz z nutą wanilii, otulone naturalnym miodem.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Choć pikle głównie kojarzą się nam z ogórkami lub innymi warzywami, to jednak coraz częściej marynujemy także owoce. To połączenie słodkiego z kwaśnym daje nam przepyszną harmonię smaków. Jest to swego rodzaju wytrawna przekąska, którą możemy podawać choćby do mięs. 

Śliwki w occie Ewy Wachowicz przyprawione wanilią

Śliwki są źródłem wielu witamin takich jak C, E, czy B, a ich spożywanie wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Owoce te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co sprawia, że włączenie ich do diety spowalnia procesy starzenia. Choć potocznie mówimy, że śliwka może być ciężkostrawna, to jednak prawda jest nieco inna.

Wspomaga procesy trawienia, zapobiega zaparciom oraz poprawia apetyt. Poprzez dużą zawartość błonnika wpływa korzystnie na układ trawienny, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Aby móc sięgać po te owoce w różnej formie i w dowolnym momencie przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie, który pochodzi z jej oficjalnej strony ewawachowicz.pl.

Składniki:

  • 2 kg śliwek, najlepiej węgierek,
  • goździki,
  • kardamon lub laska wanilii,
  • ziele angielskie,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 szklanki czerwonego octu winnego,
  • szklanka miodu,
  • łyżka soli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na śliwki w occie Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  1. Śliwki wyjemy, przekrawamy na pół. Usuwamy pestki i ogonki.
  2. Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy owoce oraz kilka goździków, ziarna ziela angielskiego i po kawałku laski wanilii.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem winnym, miodem i solą.
  4. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Śliwki w occie z wanilią i miodem Ewy Wachowicz podajemy do mięs, deski serów, czy pasztetów. Ich słodkokwaśny smak z nutą wanilii podkreśli każde danie i przekąskę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.