Choć pikle głównie kojarzą się nam z ogórkami lub innymi warzywami, to jednak coraz częściej marynujemy także owoce. To połączenie słodkiego z kwaśnym daje nam przepyszną harmonię smaków. Jest to swego rodzaju wytrawna przekąska, którą możemy podawać choćby do mięs.
Śliwki są źródłem wielu witamin takich jak C, E, czy B, a ich spożywanie wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Owoce te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co sprawia, że włączenie ich do diety spowalnia procesy starzenia. Choć potocznie mówimy, że śliwka może być ciężkostrawna, to jednak prawda jest nieco inna.
Wspomaga procesy trawienia, zapobiega zaparciom oraz poprawia apetyt. Poprzez dużą zawartość błonnika wpływa korzystnie na układ trawienny, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Aby móc sięgać po te owoce w różnej formie i w dowolnym momencie przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie, który pochodzi z jej oficjalnej strony ewawachowicz.pl.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Śliwki w occie z wanilią i miodem Ewy Wachowicz podajemy do mięs, deski serów, czy pasztetów. Ich słodkokwaśny smak z nutą wanilii podkreśli każde danie i przekąskę.