Knedle z morelami Ewy Wachowicz. Nie potrzebujesz ani grama ziemniaków

Owocowe knedle to letni przysmak, po który sięga wiele osób. Wersja bez ziemniaków nie dla każdego może być oczywista, ale zastąpienie tego składnika innym tylko nadaje wyjątkowości tej potrawie.

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na knedle z morelami na swojej oficjalnej stronie internetowej. Zawarła tam jedną rzecz, dzięki której słodkie danie smakuje lepiej. Mowa tu o zastąpieniu ziemniaków, które występują w tradycyjnym przepisie na knedle. Kartofle zastąpione są twarogiem. Aby sprawdzić, czy smak potrawy jest tak dobry jak jest to opisane pod przepisem, trzeba go wypróbować.

Przepis na knedle z morelami od Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto

  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 30 g masła,
  • ½ laski wanilii,
  • sok z ½ cytryny,
  • 200 g bułki tartej.

Mus

  • 15 moreli (świeżych lub suszonych),
  • ½ laski wanilii,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 łyżki cukru.

Nadzienie

  • 8 moreli (świeżych lub suszonych),
  • 8 kostek cukru.

Panierka

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. Gdy przygotowujesz danie z suszonych owoców, przed ich użyciem zalej je ciepłą wodą na 3 godziny, by napęczniały.
  2. Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj cukier, masło, sok z cytryny i bułkę tartą. Ciasto wyrób przy użyciu rąk i odstaw na pół godziny do lodówki.
  4. W tym czasie przygotuj panierkę. Masło umieść w rondelku, dosyp cukier, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone orzechy i krótko podsmaż.
  5. Schłodzone ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej zrób kulkę i delikatnie rozpłaszcz. Przy świeżych owocach, morele umyj i usuń pestki. Zarówno w  przypadku świeżych jak i suszonych owoców w miejscu pestki umieść kostkę cukru i szczelnie obtocz w cieście, formując kule.
  6. Tak przygotowane knedle gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wyjęciu obtocz w panierce.
  7. Podawaj z musem morelowym. Aby go zrobić, umyj i pozbądź się pestek z owoców, a następnie umieść je w garnuszku. Dodaj wanilię, sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotuj do momentu rozpadu moreli. Aby mus miał lepszą konsystencję zblenduj go. Podawaj na ciepło.
Więcej o:
Copyright © Agora SA