Nutella ze śliwek - przepis. Idealne smarowidło na zimowe wieczory. Musi zasilić twoją spiżarnię

Nutella ze śliwek to przepis idealny dla łasuchów. Rozsmakuje się w niej każdy, kto uwielbia połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Jak przygotować nutellę ze śliwek? Podpowiadamy.

Jeśli znudziły ci się już tradycyjne dżemy i konfitury, musisz wypróbować tego przepisu, który jest doskonałą alternatywą. Będzie doskonale smakować z naleśnikami, goframi czy kanapkami jedzonymi podczas zimowych podwieczorków. Można używać jej również jako składnik do ciast - na przykład piernika. Jak zatem zrobić nutellę ze śliwek? Sprawdź.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Nutella ze śliwek - przepis. Lista składników nie jest długa

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek węgierek,
  • Szklanka cukru (ok. 220 g) lub więcej, jeśli zależy ci na tym, by dżem był słodszy,
  • 50 g kakao (lub 70 g, jeśli nie będziesz używać czekolady),
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady,
  • Łyżeczka cynamonu lub korzennej przyprawy (opcjonalnie).

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nutella ze śliwek jest obłędnie pyszna. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Owoce myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków, przecinamy na połówki i pozbawiamy ich pestek.
  2. Czekoladę gorzką siekamy na drobno, by szybciej się rozpuściła. Kakao przesiewamy do miski.
  3. Owoce umieszczamy w garnku, a następnie posypujemy je cukrem. Dokładnie je mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, by śliwki puściły sok.
  4. Po tym czasie garnek ze śliwkami ustawiamy na średnim ogniu, dodajemy cynamon lub korzenną przyprawę i dusimy owoce przez około 40-45 minut. Nie zapominamy o mieszaniu owoców. Po tym czasie śliwki powinny się zacząć rozpadać.
  5. Następnie miksujemy śliwki w garnku za pomocą ręcznego blendera na gładki mus i ponownie ustawiamy na ogniu. Dusimy przez kolejne 30-35 minut, często mieszając.
  6. Kilka minut przed końcem gotowania, do gęstego musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą.
  7. Gorącą nutellę ze śliwek przelej do specjalnie przygotowanych do tego wcześniej słoików. Muszą być czyste i wyparzone. Następnie porządnie je zakręcamy i ustawiamy na pięć minut do góry dnem. Po tym czasie obracamy.
  8. Śliwkowa "nutella" jest od razu gotowa do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że można ją przechowywać tylko przez około rok od przygotowania. Warto więc zaznaczyć datę na słoikach na przykład poprzez przyklejenie naklejki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.