Grzyby marynowane w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz. Ten składnik może cię zaskoczyć

Grzyby marynowane to nie tylko wytrawna przekąska. Stały się wręcz tradycją i ikoną polskiej kuchni. Przygotowywane od wielu lat, swój prym zdecydowanie wiodły w latach 80. i 90. XX wieku. Jednak pomimo upływu czasu wciąż chętnie po nie sięgamy. Tym razem prezentujemy inną wersję leśnego przysmaku.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Od kilku tygodni pojawiają się głosy, że w lasach można już spotkać pierwsze grzyby. Choć nie każdy rejon Polski cieszy się już okresu grzybobrania ze względu na panującą suszę, to jednak są szczęśliwcy, którym udaje się przynieść pełen koszyk. Jeśli jednak część zbiorów będzie drobna i malutka, warto przyrządzić z nich grzyby marynowane.

Grzyby marynowane w sosie musztardowym. Przepis Ewy Wachowicz

Aby przełamać nieco nudę i przewidywalność smaków, sięgamy nie raz po różne przyprawy, czy dodatki. Idealnym przykładem jest przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w sosie musztardowym. Pochodzi on z jej oficjalnej strony, na której dzieli się poradami, wskazówkami i recepturami na udane dania czy przetwory.

Składniki:

  • 600 g grzybów leśnych,
  • 4 papryki czerwone,
  • papryka żółta.

Marynata:

  • 200 ml wody,
  • 150 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 6 liści laurowych.

Zaprawa:

  • słoiczek musztardy Dijon,
  • słoiczek musztardy miodowej.
  • 200 ml oleju.

Jak widzimy, Ewa Wachowicz dodała do swoich grzybów marynowanych paprykę. To niespotykane połączenie, dlatego warto je wypróbować.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na grzyby marynowane Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Grzyby oczyszczamy i sprawdzamy, czy nie są robaczywe. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, pozbywając się najmniejszych drobinek piasku. Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Paprykę myjemy i usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Siekamy w paseczki.
  3. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet oraz wrzucamy wszystkie składniki marynaty. Gotujemy.
  4. Do gorącej marynaty wrzucamy paprykę i grzyby. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je i studzimy.
  5. Do wysokiej misy wlewamy musztardę, miód i olej. Do sosu wrzucamy odcedzone grzyby wraz z papryką i dokładnie mieszamy.
  6. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy w suche i zacienione miejsce.
Więcej o:
Copyright © Agora SA