Grzyby marynowane według receptury siostry Anastazji. Musisz wypróbować ten przepis (uda się za pierwszym razem)

Grzyby marynowane są w naszej kulinarnej tradycji od pokoleń. Sposobów na ich wykonanie jest bardzo wiele. Poznaj wyjątkowe przepisy na grzyby marynowane, które zawsze się udają.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Marynowane grzybki według przepisu siostry Anastazji

Marynowane grzybki to dodatek do dań, bez którego wiele osób nie może się obejść. Wiele osób uważa, że grzyby w occie są trudne do wykonania. Jednakże jest to błędne przekonanie. Przekonajcie się o tym sami. Poniżej przepis na grzybki marynowane według siostry Anastazji - kulinarnej znawczyni.

Przepis na grzybki według siostry Anastazji:

Składniki, które są potrzebne to:

  • około 1 kilograma prawdziwków - może być inny gatunek grzybów
  • 500 ml wody przefiltrowanej + 1 litr na grzyby
  • około 500 ml octu (najlepiej 6%)
  • 2 duże łyżki soli
  • około 6 - 7 łyżek cukru
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, kawałek kory cynamonowej

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się oczyszczeniem grzybów. Dalej przekładamy je do garnka. Wcześniej jednak musimy zagotować w nim wodę i ją posolić.
  2. Dodajemy stopniowo grzyby i trzymamy w wodzie przez pół minuty. Następnie wyciągamy. Najwygodniejsze będzie użycie łyżki cedzakowej. 
  3. Następnie przechodzimy do najważniejszej kwestii. Jest to zalewa octowa do grzybów. To ona nadaje smak i stanowi podstawę całego przepisu. Chcąc ją przygotować, musimy wlać pół litra wody z cukrem oraz solą do garnka. Całość należy zagotować.
  4. Kiedy zalewa jest już wstępnie gotowa, możemy umieścić w niej grzyby. Wszystko gotujemy przez około 10 minut. Dalej możemy dodać pozostałe produkty, czyli ocet oraz przyprawy. Wszystko gotujemy przez 10-15 minut. 
  5. W ostatnim etapie przekładamy grzyby do wcześniej przygotowanych słoiczków. Muszą być suche, dlatego przed tym należy je dokładnie wytrzeć. Następnie zalewamy je zalewą octową. Na końcu pasteryzujemy.

Tradycyjne grzyby marynowane, czyli borowiki w roli głównej

Tradycyjne grzyby marynowane to z pewnością pozycja, której nie może zabraknąć na naszej liście zimowych zapasów. Jeżeli jesteś początkującą osobą w tej materii - nie martw się. Wykonanie grzybków według tego przepisu nie jest trudne. Uda Ci się za pierwszym razem. Przejdźmy zatem do sedna.

Przepis na grzybki marynowane:

Składniki:

  • około 1 kilograma borowików
  • około 1 litra wody - najlepiej przefiltrowanej
  • około szklanki octu - dobrze sprawdzi się ten w stężeniu 10%
  • około 2 dużych cebuli
  • 1 duża łyżka soli, cukru
  • 1-2 marchewki
  • przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Podobnie jak w pierwszym przepisie obgotowujemy grzyby. Wcześniej jednak musimy je dokładnie oczyścić. Zwłaszcza jeżeli zbieraliśmy je samodzielnie w lesie.
  2. Drugi etap to przygotowanie zalewy. W tym celu gotujemy wodę z octem, cukrem, przyprawami, posiekaną cebulą oraz marchewką (należy pokroić ją w małe talarki).
  3. Przygotowujemy słoiki. Pamiętajmy o tym, aby były one suche.
  4. Układamy grzyby w słoikach i zalewamy przygotowaną zalewą octową. Następnie zakręcamy je i przechodzimy do pasteryzacji.

Grzyby marynowane można podawać jako dodatek do obiadu bądź przekąskę. Niezależnie od okazji możemy być pewni, że nasi goście będą zachwyceni ich smakiem i aromatem. Należy także zaznaczyć, że do marynowania według powyższych przepisów możemy wybrać różne gatunki grzybów. 

Zobacz też: Czy pieczarki można mrozić? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.