• Link został skopiowany

Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło

Zupa grzybowa to bezsprzecznie jedna z ukochanych zup Polaków. Często gotujemy ją w swoich domach i równie często zamawiamy w restauracjach. Jak przygotować zupę grzybową, by była idealna? Wcześniejsze podsmażenie składników na maśle gwarantuje wspaniały smak potrawy.
Pyszna zupa grzybowa poleca się na obiad
vsl /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grzybowa to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest aromatyczna, pięknie pachnie, idealnie smakuje z ziemniakami lub makaronem. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na zupę grzybową na maśle - jej smak jest delikatny i z pewnością zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Zupa grzybowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 większa marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 litr lekkiego bulionu (najlepiej warzywnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana 18 proc
  • do podania ulubiony makaron

Zupa grzybowa - jak ją zrobić?

  1. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie grzybów. Dzień przez planowanym gotowaniem zupy, skrusz nieco suszone grzyby w dłoniach i wsyp do miski. Zalej je zimną wodą (ok. 1,5 l) i przykryj miskę pokrywką. Odstaw grzyby do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź namoczone grzyby, ale nie wylewaj wody. Przesiekaj grzyby na desce, jeśli kawałki są zbyt duże. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natomiast cebulę posiekaj w kostkę.
  3. W większym garnku zagotuj bulion i dodaj wodę, w której moczyły się grzyby. Dopraw kilkoma kulkami ziela angielskiego oraz dodaj kilka listków laurowych.
  4. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i dodaj posiekane grzyby. Na dużym ogniu smaż je przez 4-5 minut. Następnie przełóż do garnka z bulionem. Na tę samą patelnię dołóż kolejną, mniejszą łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę i duś całość jakieś 7-8 minut. Następnie przełóż do garnka.
  5. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż grzyby będą miękkie. W międzyczasie ugotuj makaron, z którym podasz swoją grzybową.
  6. Kiedy grzyby ją już miękkie, dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 200 g) i na małym ogniu gotuj jeszcze przez 10 minut.

Jak widzisz, wykonanie pysznej zupy grzybowej na maśle jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Przed podaniem posyp ja koperkiem lub posiekaną natką pietruszki i ciesz się pysznym, rodzinnym posiłkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: