Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło

Zupa grzybowa to bezsprzecznie jedna z ukochanych zup Polaków. Często gotujemy ją w swoich domach i równie często zamawiamy w restauracjach. Jak przygotować zupę grzybową, by była idealna? Wcześniejsze podsmażenie składników na maśle gwarantuje wspaniały smak potrawy.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grzybowa to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest aromatyczna, pięknie pachnie, idealnie smakuje z ziemniakami lub makaronem. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na zupę grzybową na maśle - jej smak jest delikatny i z pewnością zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

ŁazankiŁazanki - przepis na wiejski obiad jak za dawnych lat. Jak zrobić pyszne łazanki z kapustą i mięsem?

Zupa grzybowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 większa marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 litr lekkiego bulionu (najlepiej warzywnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana 18 proc
  • do podania ulubiony makaron

Zupa grzybowa - jak ją zrobić?

  1. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest przygotowanie grzybów. Dzień przez planowanym gotowaniem zupy, skrusz nieco suszone grzyby w dłoniach i wsyp do miski. Zalej je zimną wodą (ok. 1,5 l) i przykryj miskę pokrywką. Odstaw grzyby do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź namoczone grzyby, ale nie wylewaj wody. Przesiekaj grzyby na desce, jeśli kawałki są zbyt duże. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natomiast cebulę posiekaj w kostkę.
  3. W większym garnku zagotuj bulion i dodaj wodę, w której moczyły się grzyby. Dopraw kilkoma kulkami ziela angielskiego oraz dodaj kilka listków laurowych.
  4. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i dodaj posiekane grzyby. Na dużym ogniu smaż je przez 4-5 minut. Następnie przełóż do garnka z bulionem. Na tę samą patelnię dołóż kolejną, mniejszą łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę i duś całość jakieś 7-8 minut. Następnie przełóż do garnka.
  5. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż grzyby będą miękkie. W międzyczasie ugotuj makaron, z którym podasz swoją grzybową.
  6. Kiedy grzyby ją już miękkie, dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 200 g) i na małym ogniu gotuj jeszcze przez 10 minut.

Kotlety siekaneKotlety siekane. Jak je zrobić, by były miękkie i chrupiące? Przepis

Jak widzisz, wykonanie pysznej zupy grzybowej na maśle jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Przed podaniem posyp ja koperkiem lub posiekaną natką pietruszki i ciesz się pysznym, rodzinnym posiłkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: