Kurki - jak przygotować leśne grzyby?
Jak przygotować kurki zebrane w lesie? Warto wiedzieć, że kurki, które kupujemy w sklepie, są już odpowiednio przyszykowane do dalszej obróbki. Jak oczyścić leśne grzyby i czy kurki należy gotować? To, co trzeba zrobić to przepłukać grzyby w osolonej wodzie. Jeśli planujemy przygotowanie takich dań, jak kurki w occie, czy kurki w śmietanie, należy pamiętać, że grzyby nie wymagają wcześniejszego gotowania. Marzy Ci się obiad z kurkami? Sprawdź kilka pomysłów na te delikatne grzyby.
Zobacz też: Jak czyścić grzyby? Kilka praktycznych wskazówek na temat tego, co zrobić tuż po grzybobraniu
Obiad z kurkami - inspiracje na leśną ucztę
Kurki to prawdziwa arystokracja wśród leśnych smaków, są nie tylko delikatne, ale też świetnie smakują i mają fantastyczny aromat, który ładnie łączy się z innymi składnikami. Poniżej prezentujemy kilka prostych i smacznych pomysłów na obiad z kurkami.
Zobacz też: Kurki - właściwości odżywcze. Dlaczego warto je jeść? Poza smakiem masa plusów
Kurki w sosie śmietanowym z kurczakiem - delikatny duet
Kurczaka (1 filet z kurczaka) należy dokładnie umyć, pozbyć się błonek i pokroić w kostkę. Następnie mięso podsmażamy na maśle i dusimy w sosie śmietanowym (odrobina masła, śmietana 18% - 200 ml, mąka - 2 łyżki stołowe, bulion, przyprawy). Grzyby (ok. 250 g) można dodać od razu lub podsmażyć na maśle na oddzielnej patelni. Kurki w sosie śmietanowym z kurczakiem można serwować z makaronem lub kromką chleba z masłem, którą dodatkowo umoczymy w sosie.
Zobacz też: Jak blanszować grzyby? Sprawdź mini poradnik dla początkujących grzybiarzy
Kurki w śmietanie z kurczakiem - przepis na sos
Jak zrobić sos śmietanowy do kurek? To bardzo proste! Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, do tak powstałej zasmażki wlewamy wywar warzywny i całość gotujemy. Dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i całość doprowadzamy do wrzenia. Kurki w śmietanie to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Dania z kurkami i mięsem - co zamiast kurczaka?
Do sosu śmietanowego i kurek będzie pasować też indyk, kiełbaska oraz wątróbka. Sprawdzą się też kotlety mielone podzielone na kawałki. Mięso należy wcześniej podsmażyć na przykład na oleju roślinnym, tak dla pewności. Wiemy już, że dania z kurkami i mięsem to morze możliwości, a jak to wygląda w przypadku ryb? Do kurek idealny będzie wędzony łosoś lub wędzona makrela.
Kurki w occie - menu w stylu wege
Kurki w occie podobnie jak inne kiszonki pasują do dań wegetariańskich. Kurki (ok. 2 kg) marynujemy dokładnie tak jak inne grzyby. Do wody (4 szklanki) dolewamy ocet (1 szklanka 10%) i dodajemy sól (1 łyżka), następnie cukier (2 łyżki), liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy do wrzenia. Do czystych słoików przekładamy grzyby podsmażone z dodatkiem cebulki i zakręcamy. Grzyby należy pasteryzować przez około 10 minut.
Kaszotto z kurkami - obiad na szybko
Kaszotto z kurkami można przygotować w kilka chwil, wystarczy ugotować ulubioną kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodajemy pokrojone kurki marynowane oraz fetę i sos na bazie oliwy z oliwek lub kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów, które także można drobno pokroić i dodać.
Zobacz też: Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło