Marynowanie grzybów- na czym polega?
Marynowanie grzybów to tradycyjna metoda konserwacji bez konieczności przechowywania w specjalnych warunkach. Słoiki pełne kurek lub prawdziwków można postawić po prostu w piwnicy na półce, lub w szafce w kuchni. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza zimą, na przykład do sosu lub w formie dodatku na zakrapianą imprezę. Poniżej poruszamy takie tematy, jak:
- Jak marynować kurki?
- Jak marynować boczniaki?
- Jak marynować borowiki (prawdziwki)?
Marynowane kurki- lista składników
Zanim przejdziesz do etapu przygotowywania marynowanych kurek, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz poniżej:
- cukier- 1 szklanka
- ocet spirytusowy- 1 szklanka
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz i sól
Ponadto potrzebne będą:
- kurki- 2 kg
- woda- 5 szklanek
Jak marynować kurki? Instrukcja krok po kroku
Oto przepis na to, jak marynować kurki:
- Kurki należy oczyścić i umyć.
- Następnie do garnka wlewamy wodę, którą należy doprowadzić do wrzenia.
- Grzyby należy wrzucić na wrzątek na około 5 minut.
- Następnie wyjmujemy grzyby i w cedzaku przelewamy zimną wodą.
- Kurki należy odsączyć na papierowym ręczniku.
- W kolejnym kroku do garnka należy wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól oraz suche przyprawy i zagotować.
- Kurki należy porozkładać do wyparzonych słoików, zapełniamy ¾ objętości.
- Na przedostatnim etapie kurki zalewamy marynatą i dodajemy przyprawy.
- Słoiki należy zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji przez 15 minut.
Zobacz wideo
Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić
Marynowane boczniaki- lista składników
Boczniaki to grzyby cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też właściwości lecznicze. W ich składzie znajdują się związki, które obniżają cukier, cholesterol, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Marynowanie boczniaków wymaga wcześniejszej zakupów. Poniżej znajdziesz listę składników do marynaty:
- ocet- pół szklanki
- sól- 1 łyżeczka
- cukier- 1 łyżeczka
- pieprz- około 10 ziaren
- ziele angielskie- 5 ziaren
- liście laurowe - 3 sztuki
- woda- 4 i pół szklanki
Ponadto potrzebne będą:
Jak marynować boczniaki? Przepis krok po kroku
Jak marynować boczniaki? Przedstawiamy instrukcje:
- Grzyby należy umyć i gotować przez około 10 minut.
- Po tym czasie odsączamy wodę i z podanych wyżej składników przygotowujemy zalewę, którą należy zagotować.
- W kolejnym kroku gotujemy zalewę razem z grzybami przez kolejne 5 minut.
- Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą.
- Na koniec zamykamy wieczka i pasteryzujemy przez około 30 minut.
Zobacz też: Jak długo gotować grzyby? Gotowanie grzybów krok po kroku
Marynowane borowiki- lista składników
Borowiki cieszą się dużym powodzeniem ze względu na ładny wygląd oraz wyjątkowy smak. Można je marynować w całości, nóżkę razem z kapeluszem. Planujesz marynowane borowików? Poniżej prezentujemy listę składników:
- borowiki- 1 kg
- ocet- 150 ml
- cebula- 1 sztuka
- marchewka- 1 średnia sztuka
- czarny pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cukier- 5 łyżek stołowych
- gorczyca- 1 łyżeczka
- woda- 3 szklanki
- sól
Jak marynować borowiki? Receptura krok po kroku
Jak marynować borowiki? Oto nasz przepis:
- Borowiki należy oczyścić i umyć. Większe sztuki dzielimy na połowę.
- Następnie zalewamy grzyby wodą z solą i gotujemy przez 20 minut.
- Podczas gotowania grzybów kroimy marchewkę w cienkie paski, to samo dotyczy cebuli.
- Warzywa należy zalać 3 szklankami wody, dodać ocet sól i cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz gorczycę. Taką mieszankę gotujemy przez pół godziny.
- Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, dodajemy marchewkę oraz cebulę i zalewamy zalewą. Następnie zakręcamy słoiki, stawiamy wieczkiem do dołu. Tak przygotowane słoiki nie wymagają pasteryzacji.
Marynowane prawdziwki: jak marynować prawdziwki?
Jak marynować prawdziwki? Marynowanie prawdziwków wygląda dokładnie tak samo jak marynowanie borowików. Prawdziwki to szlachetna odmiana borowików, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Sprawdź koniecznie nasz powyższy przepis na pyszne marynowane prawdziwki!
Zobacz też: Grzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić