Jak marynować grzyby? Sprawdź gotowe patenty na marynatę do grzybów

Jak marynować grzyby, aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej? Zapraszamy na przegląd najlepszych przepisów na szybką marynatę.

Marynowanie grzybów- na czym polega? 

Marynowanie grzybów to tradycyjna metoda konserwacji bez konieczności przechowywania w specjalnych warunkach. Słoiki pełne kurek lub prawdziwków można postawić po prostu w piwnicy na półce, lub w szafce w kuchni. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza zimą, na przykład do sosu lub w formie dodatku na zakrapianą imprezę. Poniżej poruszamy takie tematy, jak:

  • Jak marynować kurki?
  • Jak marynować boczniaki?
  • Jak marynować borowiki (prawdziwki)?

Jak blanszować grzyby? Proces ten nie wymaga dłużej ilości czasu i jest prosty w realizacji. Zdjęcie ilustracyjneJak blanszować grzyby? Sprawdź mini poradnik dla początkujących grzybiarzy

Marynowane kurki- lista składników 

Zanim przejdziesz do etapu przygotowywania marynowanych kurek, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz poniżej:

  • cukier- 1 szklanka 
  • ocet spirytusowy- 1 szklanka 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • gorczyca 
  • pieprz i sól 

Ponadto potrzebne będą:

  • kurki- 2 kg
  • woda- 5 szklanek

Jak marynować kurki? Instrukcja krok po kroku

Oto przepis na to, jak marynować kurki:

  1. Kurki należy oczyścić i umyć.
  2. Następnie do garnka wlewamy wodę, którą należy doprowadzić do wrzenia.
  3. Grzyby należy wrzucić na wrzątek na około 5 minut.
  4. Następnie wyjmujemy grzyby i w cedzaku przelewamy zimną wodą.
  5. Kurki należy odsączyć na papierowym ręczniku.
  6. W kolejnym kroku do garnka należy wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól oraz suche przyprawy i zagotować.
  7. Kurki należy porozkładać do wyparzonych słoików, zapełniamy ¾ objętości.
  8. Na przedostatnim etapie kurki zalewamy marynatą i dodajemy przyprawy.
  9. Słoiki należy zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji przez 15 minut.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Marynowane boczniaki- lista składników 

Boczniaki to grzyby cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też właściwości lecznicze. W ich składzie znajdują się związki, które obniżają cukier, cholesterol, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Marynowanie boczniaków wymaga wcześniejszej zakupów. Poniżej znajdziesz listę składników do marynaty:

  • ocet- pół szklanki 
  • sól- 1 łyżeczka
  • cukier- 1 łyżeczka 
  • pieprz- około 10 ziaren 
  • ziele angielskie- 5 ziaren
  • liście laurowe - 3 sztuki 
  • woda- 4 i pół szklanki

Ponadto potrzebne będą:

  • boczniaki- 1 kg

Jak marynować boczniaki? Przepis krok po kroku

Jak marynować boczniaki? Przedstawiamy instrukcje:

  1. Grzyby należy umyć i gotować przez około 10 minut. 
  2. Po tym czasie odsączamy wodę i z podanych wyżej składników przygotowujemy zalewę, którą należy zagotować. 
  3. W kolejnym kroku gotujemy zalewę razem z grzybami przez kolejne 5 minut. 
  4. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. 
  5. Na koniec zamykamy wieczka i pasteryzujemy przez około 30 minut.  

Zobacz też: Jak długo gotować grzyby? Gotowanie grzybów krok po kroku

Marynowane borowiki- lista składników

Borowiki cieszą się dużym powodzeniem ze względu na ładny wygląd oraz wyjątkowy smak. Można je marynować w całości, nóżkę razem z kapeluszem. Planujesz marynowane borowików? Poniżej prezentujemy listę składników:

  • borowiki- 1 kg 
  • ocet- 150 ml 
  • cebula- 1 sztuka 
  • marchewka- 1 średnia sztuka 
  • czarny pieprz 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • cukier- 5 łyżek stołowych
  • gorczyca- 1 łyżeczka 
  • woda- 3 szklanki 
  • sól

Jak marynować borowiki? Receptura krok po kroku

Jak marynować borowiki? Oto nasz przepis:

  1. Borowiki należy oczyścić i umyć. Większe sztuki dzielimy na połowę. 
  2. Następnie zalewamy grzyby wodą z solą i gotujemy przez 20 minut. 
  3. Podczas gotowania grzybów kroimy marchewkę w cienkie paski, to samo dotyczy cebuli. 
  4. Warzywa należy zalać 3 szklankami wody, dodać ocet sól i cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz gorczycę. Taką mieszankę gotujemy przez pół godziny. 
  5. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, dodajemy marchewkę oraz cebulę i zalewamy zalewą. Następnie zakręcamy słoiki, stawiamy wieczkiem do dołu. Tak przygotowane słoiki nie wymagają pasteryzacji. 

Grzyby smażoneJak smażyć grzyby? Zobacz, jak zrobić pyszne grzyby smażone na maśle z cebulką i jajkiem

Marynowane prawdziwki: jak marynować prawdziwki?

Jak marynować prawdziwki? Marynowanie prawdziwków wygląda dokładnie tak samo jak marynowanie borowików. Prawdziwki to szlachetna odmiana borowików, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Sprawdź koniecznie nasz powyższy przepis na pyszne marynowane prawdziwki!

Zobacz też: Grzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić

Więcej o: