Kurki w lasach pojawiają się już w czerwcu i możemy na nie natrafić aż do końca sezonu. To jedne z najbardziej lubianych grzybów, po pierwsze dlatego, że łatwo je zidentyfikować, a po drugie - bo są pyszne! Jest jednak pewna kwestia, która sprawia, że nie wszyscy tak ochoczo zabierają się za przygotowywanie potraw z ich dodatkiem. Przebieranie! Kurki to drobne grzyby, w które łatwo wchodzą najmniejsze ziarenka piasku. Można wydłubywać je nożykiem albo pędzelkiem, ale jest jeszcze prostszy sposób.
Zanim jednak przejdziemy do rzeczy, sprawdźcie także, jak rozpoznać kurki w lesie. Są bowiem pewne grzyby, które można z nimi pomylić.
Okazuje się, że jest pewien superprosty sposób na to, jak oczyścić kurki z piasku. Będzie wam potrzebny wrzątek, sól i łyżka cedzakowa.
Kurki wstępnie oczyszczamy z większych gałązek i listków. Następnie wkładamy je do mocno osolonego wrzątku i pozostawiamy na kilka chwil. Możemy je nieco zamieszać. Wyławiamy kurki, a wodę z zanieczyszczeniami wylewamy. Czynność powtarzamy jeszcze kilka razy, aż na dnie pozostanie jak najmniej piasku.
Jak widzicie, sposób na to, jak oczyścić kurki z piasku jest bardzo prosty i zdecydowanie mniej żmudny niż przebieranie każdej po kolei. Dlaczego metoda z osolonym wrzątkiem działa? Taka szybka kąpiel sprawia, że grzyby zaczynają produkować śluzowatą wydzielinę. Ta dosłownie wypycha ziarenka piasku spomiędzy blaszek.