Jak smażyć grzyby? Zobacz, jak zrobić pyszne grzyby smażone na maśle z cebulką i jajkiem

Jak smażyć grzyby? Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek na bazie grzybów z dodatkiem jajka. To proste danie idealnie nadaje się na jesienny wieczór w miłym towarzystwie.

Smażenie grzybów- zanim przyrządzisz posiłek 

Smażenie grzybów to najprostsza metoda ich przygotowania. Mają one wyjątkowe walory smakowe, ale nie zapominajmy, że są ciężkostrawne. Małym dzieciom w ogóle lepiej nie serwować grzybów. Osoby dorosłe przed tym jak zabiorą się za czyszczenie i smażenie grzybów, powinny upewnić się, że zbiory są bezpieczne. Grzyby można zweryfikować za darmo w miejskiej stacji sanepidu, niektóre punkty pracują nawet w soboty. 

Jak długo smażyć grzyby i co trzeba zrobić wcześniej? 

Zanim przejdziemy do smażenia, grzyby należy najpierw oczyścić, następnie umyć i odsączyć nadmiar wody na papierowym ręczniku. Jak długo smażyć grzyby? Wystarczy kwadrans, czasami kilka minut. Więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykuły. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Na czym smażyć grzyby? Olej czy masło?

Na czym smażyć grzyby? Do grzybów zdecydowanie lepiej pasuje masło, nie tylko podkreśla ich delikatny smak, ale z kilkoma prostymi składnikami stworzy naturalną bazę pod pyszny obiad. Na oleju można podsmażyć dodatki: cebula i mięso (na przykład kiełbasę myśliwską).

Zobacz też: Jak oczyścić kurki z piasku? Zapomnij o żmudnym przebieraniu każdej po kolei. Zrób to ekspresowo [TRIK]

Z czym smażyć grzyby? Prosta lista składników

Grzyby same w sobie są bardzo aromatyczne i nie potrzebują wyszukanego towarzystwa. Z czym smażyć grzyby? Większość z nas te dwa proste składniki ma na stanie swojej lodówki. Najlepsze dodatki do grzybów to jajko i cebula. Przepis na gotowe danie prezentujemy poniżej.

Zobacz też: Zupa grzybowa - przepis na wersję z grzybów świeżych i suszonych

Grzyby smażone z cebulą i jajkiem- lista składników

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania grzybów smażonych z cebulą i jajkiem:

  • leśne grzyby- 20 sztuk 
  • masło- 2 łyżki 
  • cebula- 1 sztuka 
  • jajka- 5 sztuk 
  • śmietana- pół szklanki 
  • sól i pieprz

Znamy już listę składników czas przejść do konkretów. Przepis na grzyby smażone na maśle z dodatkiem trzech prostych składników prezentujemy poniżej. 

Grzyby smażone na maśle z cebulą i jajkiem- przepis

Oto przepis na grzyby smażone na maśle z cebulą i jajkiem:

  1. Grzyby pokrój razem z nóżkami. 
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. 
  3. Następnie oprósz grzyby solą i przesmaż przez około 15 minut, nie przestawaj mieszać. 
  4. Do wytworzonego sosu dodaj pokrojoną cebulę oraz śmietanę. 
  5. Ponownie oprósz grzyby tym razem pieprzem i wbij jajka. 
  6. Mieszaj do ścięcia jajek. 

Grzyby smażone z jajkiem- wartościowy posiłek 

To połączenie gwarantuje nie tylko dobry smak, ale też uczucie sytości przez większość dnia. Grzyby smażone z jajkiem może nie są idealnym rozwiązaniem do pracy, ale w formie niedzielnego lunchu w towarzystwie bułki z masłem sprawdzą się idealnie. 

Zobacz też: Czy można mrozić grzyby? Okazuje się, że kwestia jest sporna

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.