Kasza gryczana zapiekana z grzybami
Kasza gryczana zapiekana z grzybami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kasza gryczana - 2 szklanki palonejGrzyby - 50 dagCebula biała - 1 dużaPestki słonecznika / Nasiona słonecznika - 2 łyżkiParmezan - 1 łyżka startegoMasło - 7 dagBulion grzybowy - 1 kostkaOlej rzepakowy - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę ugotuj na sypko z bulionem grzybowym i szczyptą soli. Umyte i dokładnie osączone grzyby pokrój na duże kawałki, odparuj na rozgrzanej patelni, dodaj łyżkę masła i obsmaż. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie i przełóż do niego kaszę wymieszaną z grzybami, cebulą, parmezanem, pestkami słonecznika, pieprzem i resztą masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze około 10 minut bez przykrycia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory