Leśna polana - przepis na sałatkę, którą pokochasz. Jeden składnik gwarantuje idealny smak

Leśna polana to sałatka, którą najpierw zjada się oczami, bo wygląda naprawdę efektownie. Proste składniki i niebanalny wygląd sprawiają, że to idealna sałatka na rodzinne spotkania. Jak zrobić leśną polanę, żeby była smaczna? Najważniejszym dodatkiem są grzyby - wcale nie muszą to być pieczarki.

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kiedy na stole pojawia się sałatka leśna polana, goście patrzą na nią z zaciekawieniem i ogromną ochotą, by poznać smak tego niezwykłego specjału. Leśna polana swoją nazwę zawdzięcza marynowanym grzybom, które wyglądają jakby "rosły" na sałatce. Właśnie dodatek grzybów sprawia, że leśna polana smakuje naprawdę wybornie. W przepisie na tę sałatkę najczęściej wykorzystuje się marynowane pieczarki, możesz jednak użyć marynowanych podgrzybków, opieniek czy maślaków - twoja sałatka będzie wtedy jeszcze pyszniejsza.

Leśna polana - potrzebne składniki:

  • około 400-500 g marynowanych grzybów (pieczarek, podgrzybków lub innych z ładnymi kapeluszami)
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka groszku lub kukurydzy
  • 4 jajka
  • ok. 200 g ogórków konserwowych
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 60 żółtego sera
  • majonez
  • sól, pieprz i przyprawa do kurczaka

Leśna polana - sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotuj tak, jak na sałatkę jarzynową. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Grzyby oraz kukurydzę lub groszek odsącz z zalewy.
  3. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, ogórki i jajka pokrój w kostkę a ser zetrzyj na tarce.
  4. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i obsyp przyprawami. Mięso usmaż i odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją folią do żywności i składniki układaj warstwowo. Najpierw ułóż dosyć ciasno grzyby trzonkami do góry. Następnie posyp grzyby posiekanym szczypiorkiem. Na szczypiorek połóż warstwę marchewki i posmaruj majonezem. Dodaj trochę pieprzu i soli i połóż warstwę kurczaka. Ponownie posmaruj majonezem i dopraw solą i pieprzem. Następnie połóż posiekane jajka i starty ser, posmaruj majonezem i dopraw. Kolejna warstwa to ogórki i kukurydza, rozsmaruj majonez i dopraw. Ostatnią warstwą sałatki są ziemniaki. 
  6. Tortownicę z sałatką przykryj folią spożywczą i lekko uciśnij składniki. Odłóż sałatkę do lodówki na całą noc, by składniki połączyły smaki.
  7. Przed podaniem zdejmij górną folię z sałatki i zręcznie odwróć ją do góry nogami na płaski talerz.  Ostrożnie usuń obręcz tortownicy i folię, by nie zepsuć kształtu sałatki.

Leśna polana na pewno zrobi furorę wśród twoich gości. Zrobisz ją na święta?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA