Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Choć do tego przepisu zazwyczaj poleca się morszczuka lub mirunę, z powodzeniem można wykorzystać dowolną, białą rybę. W naszej wersji proponujemy filety w cieście naleśnikowym, ale możecie też użyć bułki tartej.
1. Filety pokroić na małe kawałki (około 4-5 cm), odcisnąć z wody i pokropić cytryną,
2. W misce przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszać lub zblendować z jajkiem, solą i pieprzem,
3. Na patelni rozgrzać olej,
4. Obtoczyć filety w cieście naleśnikowym a następnie smażyć na złoty kolor,
5. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w cienkie paseczki,
6. Przygotuj zalewę do warzyw: do miski wlej wodę, ocet, koncentrat pomidorowy, olej. Następnie dodaj przyprawy oraz cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok,
7. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę aż się zeszkli a następnie dodaj przygotowane wcześniej ogórki oraz paprykę. Podsmaż przez chwilę wszystkie warzywa razem,
8. Na patelnię wlej przygotowaną zalewę, dokładnie wymieszaj z warzywami i zagotuj, a następnie zdejmij z palnika,
9. Przygotuj szklaną miskę. Na przemian układaj zalewę i usmażoną rybę. Kiedy danie się wystudzi - włóż do lodówki.