przepisy świąteczne
-
Nie wyrzucaj jedzenia do kosza. Zastosuj tę mało znaną zasadę, a zaoszczędzisz czas i pieniądze
Na święta przygotowujemy tony jedzenia i suto zastawiamy stoły. Oczywiście nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego zjeść, ale nie chcemy, żeby czegokolwiek zabrakło. Problem pojawia się po świętach, kiedy nikt już nie zmieści kolejnej porcji sałatk...
-
Sałatka na Wielkanoc zasmakuje każdemu w święta. Jeden składnik jest tutaj kluczowy
Na wielkanocnym stole poza żurkiem, jajkami i domowymi wędlinami nie może zabraknąć sałatek. Zastanawiasz się, jakie przygotować w tym roku? Poza klasyczną jarzynową wypróbuj przepis na sałatkę wielkanocną według naszego przepisu. Sprawdź receptur...
-
Biała dama - ciasto z nasączonym biszkoptem. Puszkę z tymi owocami zawsze lepiej mieć w pogotowiu
Ciasto biała dama to prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli poszukujecie prostego, a zarazem smacznego deseru, to zachęcamy do wypróbowania przepisu. Tym wyjątkowym i zarazem domowym ciastem -...
-
Przepisy z szynkowaru - domowe wędliny nie mają sobie równych. Sprawdzą się nie tylko w święta
Czy przygotowanie domowej wędliny jest trudne? Nie, jeśli przygotujesz je według naszych przepisów. Szynka, schab czy mielonka z szynkowaru są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze od tych ze sklepu. Domowe wędliny nie mają sobie...
-
Przepis na kutię. Zdradzamy pomysł na świąteczne danie z twistem
Kutia pochodząca z dawnej kuchni kresowej nazywana jest także bożonarodzeniowym deserem. Danie to zalicza się do tradycyjnych 12 wigilijnych dań. Choć jej popularność w ostatnich latach zmalała, warto odświeżyć ten przepis i poeksperymentować z...
-
Przepis na bulion warzywny. Prosty trik nada Twoim zupom głębi smaku
Bulion to serce większości zup, sosów i doskonałego risotto. Gotowany odpowiednio długo potrafi wyciągnąć z warzyw, co najlepsze i sprawić, że smak naszych dań stanie się niezwykle głęboki i pełny. Podpowiadamy, jak przygotować go w wersji...
-
Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne w Hiszpanii - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne w Hiszpanii często stanowią dla nas tajemnicę. Kraj ten niespecjalnie kojarzy nam się zresztą ze świętami - przynajmniej tymi ze śniegiem i choinką. Tym bardziej warto poznać tamtejsze kulinarne tradycje.
-
Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki
Domowa masa makowa przyda się przy wielu świątecznych wypiekach. Użyjemy jej nie tylko do tradycyjnego makowca, ale też klusek z makiem, serników, drożdżówek czy rogalików. Przygotowanie jej na własną rękę jest naprawdę proste, a efekt pozytywnie...
-
Przepis na sernik królewski. Wystarczy jeden szczegół, by zrobił się puszysty
Sernik to wypiek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Jedną z najlepszych jego wersji jest królewska - ze startym kakaowym ciastem i wilgotną, aromatyczną masą. Podpowiadamy, jak sprawić, by był puszysty i nie opadał.
-
Śledzie po węgiersku. Wigilijny hit przygotujesz w godzinę
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez ryb. Kolorowe sałatki i wymyślne przepisy co roku królują na naszych stołach. Niezwykle prostym i efektownym pomysłem są śledzie po węgiersku. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować danie, które zachwyc...
-
Placki ziemniaczane według przepisu babci. Wystarczy dodać ten składnik, a placki nie ściemnieją
-
Jak zrobić kopytka, żeby nie były twarde i gumowate? Dużo osób popełnia błąd z mąką
-
Naleśniki na krokiety skrywają sekret, który zdradziła nam kucharka weselna. Będą sprężyste, ale ważne jest masło
-
Knedle - przepis na przysmak z dzieciństwa. Sekretem jest ciasto z dodatkiem, którego brak w innych kluskach
-
Jak zrobić racuchy drożdżowe? Cukiernik zdradził nam przepis na pulchne i słodkie placuszki
- Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki
- Sposób na nornice - najlepsze metody, które uratują uprawę warzyw i roślin w twoim ogrodzie
- Cukinia faszerowana. Dodaj do farszu te składniki, a domownicy będą błagać o dokładkę
- Czym zastąpić masło w cieście? Jest kilka zdrowych zamienników, które sprawdzą się w wypiekach
- Dodaj czekoladę do cukinii, a wyjdzie ci ciasto. Czy to może być smaczne?
-
Ryba po japońsku. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników!
Przed świętami, w kuchniach Polaków, pojawia się zdecydowanie więcej ryb niż zazwyczaj. W większości można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimo, w zależności od upodobań. Jeśli szukacie inspiracji na najbliższy czas, ryba po japońsku...
-
Makowiec japoński - przepis na bezglutenowy deser. Ten smak udoskonali twoje święta
Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. A gdyby spróbować czegoś innego? Może makowiec japoński? Jest pyszny, delikatnie słodki i z pewnością pokocha go każdy łasuch. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis jest bardzo prost...
-
Paprykarz z karpia Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w przyprawach
Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się olbrzymim zainteresowaniem internautów. Wszystko ze względu na ich prostotę i doskonałe efekty, które może zauważyć każdy, kto zdecyduje się z nich skorzystać. Tuż przed świętami, znana z kulinarnych produkcji...
-
Pieczeń świąteczna na różne sposoby. Mamy trzy pyszne przepisy
Jak zrobić pyszną pieczeń na Święta? To wcale nie jest takie trudne, a satysfakcja i smak są gwarantowne. Sprawdźcie trzy przepisy na pieczone mięso, które można podać w Boże Narodzenie.
-
Babka cydrowa Nigelli Lawson. "Robię ją o każdej porze roku, ale świetnie sprawdzi się podczas świąt"
Zastanawiacie się, jakie ciasta upiec na Święta? Wypróbujcie przepis na cydrową babkę Nigelli Lawson. Wygląda pięknie, a dzięki dodatkowi mieszanki przypraw, której zwykle nie dodaje się do ciast, smakuje jeszcze lepiej.
-
Puszysty sernik z wiaderka na herbatnikach. Pamiętaj o jednej rzeczy, a wyjdzie idealny
Najlepsze przepisy to takie, które zawsze się udają. W przypadku ciast nie jest to prosta sztuka, ale dzięki sprawdzonym recepturom z łatwością można uniknąć wpadki. Domowy sernik z wiaderka na herbatnikach niewątpliwie należy do tej grupy. To...
-
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik
Są przepisy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Jednym z nich jest ten na klasyczną, jarzynową sałatkę. Znana restauratorka Magda Gessler zdradziła, w jaki sposób przygotowuje ją w domu i o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by cały czas...
-
Amoniaczki - najszybszy przepis na pyszne ciasteczka. Nie ma opcji, by ci nie wyszły
Amoniaczki to przepyszne ciasteczka, które robi się w mgnieniu oka. Są delikatnie chrupiące, pięknie wyrastają, a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Jak zrobić ciasteczka idealne do świątecznej kawy? Gwarantujemy, że na pewno wyjdą ci idealne.
-
Pierniczki dla kulinarnych nowicjuszy. Co robić, żeby nie wyszły zbyt twarde lub zbyt kruche?
Jak przygotować pierniczki, by nie wyszły za twarde? Co zrobić, aby nie były zbyt kruche? Mamy kilka wskazówek dla wszystkich, którzy obawiają się, że ciasteczka nie wyjdą. Sprawdźcie!
-
Sernik z trzech składników. Przygotujesz go w kilka chwil!
Choć przygotowanie sernika zazwyczaj kojarzy nam się ze żmudną pracą w kuchni i skomplikowanym przepisem, okazuje się, że można go zrobić w kilka chwil z zaledwie trzech składników. Mimo że brzmi to nieprawdopodobnie, wyśmienite ciasto jest na...
-
Ciasto cynamonowe Ewy Wachowicz. Ten przepis ma zapach świąt!
Przyprawy korzenne, jak cynamon czy goździki, nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Warto postawić w tym czasie na proste przepisy, które nie tylko zrobią furorę wśród gości, ale pozwolą też poczuć magię tego wyjątkowego momentu ...
-
Piernik staropolski - przepis. Jeśli chcesz zrobić na święta ten tradycyjny wypiek, musisz się pośpieszyć
Piernik staropolski to smak świąt sprzed lat. Jest pyszny, aromatyczny a jego smak przywodzi na myśl wspomnienia beztroskiego dzieciństwa, kiedy tym piernikiem pachniała babcina kuchnia. Jeśli chcesz zrobić piernik staropolski na święta, musisz si...
-
Tradycyjna ryba po grecku według przepisu babci. Świąteczny hit krok po kroku
Choć ryba po grecku nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami, to danie, po które warto sięgnąć zdecydowanie częściej niż raz w roku. Jest proste, pyszne i bez problemu możemy przyrządzić je w wersji fit. Z naszym przepisem wyjdzie jak u babci.
-
Słodycze na choinkę - przepis na słodkie drzewko w święta. Dowiedz się, jak je przygotować
Słodczycze na choinkę to dobry sposób na urozmaicenie świąt i sprawienie dzieciom wyjątkowej bożonarodzeniowej niespodzianki. Zainspiruj się i stwórz własne drzewko z łakociami dla najmłodszych domowników.
-
Bez nich nie ma świąt. Przepis na uszka z grzybami
Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Należą do nich niewątpliwie uszka z grzybami. Urozmaicą smak każdego barszczu, nadając mu leśny, aromatyczny charakter. Wiemy, co zrobić, aby nie rozkleiły się podczas gotowania....
-
Fasolka po bretońsku jak u babci. Sprawdzony przepis na prostą i tanią potrawę
Choć nazwa tego dania może wprowadzać w błąd - fasolka po bretońsku to typowo polskie danie. Jego nazwa wzięła się od francuskiego określenia "a la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, łudząco...
-
Makowiec na biszkopcie - puszysta propozycja na święta
Makowiec na biszkopcie to pyszna propozycja na święta do aromatycznej kawy. Szukasz pomysłu na makowiec? Szybko możesz wyczarować przepyszne ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki, które zachwyca delikatnością i lekką strukturą. Jeśli chcesz,...
-
Święta first minute. Niektóre potrawy można (a nawet trzeba!) przygotować już teraz
Grudzień tuż-tuż, a to oznacza, że trzeba zacząć myśleć o Świętach. Im bliżej do wigilii, tym bardziej gorączkowe przygotowania. My proponujemy, by rozłożyć je w czasie. Niektórze rzeczy możesz przygotować już teraz.
-
Makowa panienka - ciasto idealne nie tylko na święta. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]
Ciasto makowa panienka jest nie tylko bardzo smaczne, ale także przepięknie się prezentuje. Będzie doskonała przekąską do kawy zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak je przygotować? Mamy przepis.
-
Makowiec japoński - przepis na co dzień i od święta. Nie zapomnij o tym kroku, a będzie superpuszysty
Makowiec japoński - przepis na to ciasto jest bardzo prosty. Nic więc dziwnego, że jest tak uwielbiane przez babcie. Jak się za nie zabrać? Wszystko wyjaśniamy.
-
Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!
Biały mak to słodki patent na świąteczne wypieki, ale nie tylko. Szukasz pomysłów, dzięki którym urozmaicisz tradycyjne przepisy? Sprawdź kilka receptur, które zaciekawią gości przy stole. Biały mak sprawdzi się zarówno jako główny składnik...
-
Cukiernicy królowej dzielą się przepisem na świąteczny pudding. Uwaga: trzeba go zrobić już teraz
Cecha wspólna świątecznych deserów w Polsce i Wielkiej Brytanii? Bakalie! Dlaczego więc w tym roku nie zjeść w prawdziwie królewskim stylu? Cukiernicy rodziny królewskiej podzielili się przepisem. Uwaga: jest banalnie prosty, ale trzeba go zrobić...
-
Blogerka podzieliła się przepisem na obłędne kapuśniaczki. Dodajemy do świątecznej listy
Kapuśniaczki to bardzo dobry dodatek do czerwonego barszczu. Bułeczki są pyszne i proste do upieczenia. Popularna blogerka poleca łatwy przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą. Jak je zrobić?
-
Piernik dojrzewający - przepis. To już pora, by nastawić ciasto
Piernik dojrzewający to najlepszy przepis na świąteczne ciasto, jaki może się nam trafić. Dlatego warto przygotować piernik staropolski nawet kilka tygodni wcześniej. Gdy ciasto dojrzeje, będzie rozpieszczać nas smakiem. Zaczynamy przygotowania do...
-
Po czym poznać, że zakwas na barszcz jest już dobry? Odpowiadamy
Barszcz to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Czasem idzemy na łatwiznę i korzystamy z gotowca, innym razem ambitnie przygotowujemy go na zakwasie. No właśnie, zakwas to jeszcze inna historia. Jak upewnić się, że jest już dobry?
-
Piernik last minute, czyli ekspresowe ciasto dla zapominalskich lub zapracowanych [PRZEPIS]
Piernik to jedno z ciast, które wręcz musi pojawić się na świątecznym stole. Dziś mamy dla was przepis na piernik idealny: prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Jak go zrobić?
-
Domki z piernika i świąteczne wieńce to już przeszłość? Teraz robi się je a la deska serów
Domek z piernika i świąteczny wieniec mają nowe oblicze. Podane a la deska serów są prawdziwym hitem na te święta. Wykonanie? Zachwycające.
-
Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań
Sledzie na różne sposoby lądują chyba na każdym wigilijnym stole. Przed przyrządzeniem musimy je jednak odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?
-
Gdzie kupić karpia? Sprawdzamy, w których sklepach dostaniemy go w niższej cenie
Bez karpia większość osób nie wyobraża sobie świąt. To jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Wiedzą o tym przedstawiciele sklepów, dlatego wiele z nich ma w swojej ofercie karpie w promocyjnych cenach. Gdzie warto ich szukać? Sprawdzamy.
-
W święta marnujemy masę jedzenia. Da się tego uniknąć. Jak? Podpowiada Jagna Niedzielska
Marnowanie żywności to obecnie jeden z najbardziej palących problemów. Wiele osób stara się z tym walczyć, a mimo to nadal w święta zdarza się wyrzucać nawet dwa-trzy razy więcej jedzenia. Dlatego warto zorganizować je tak, by temu przeciwdziałać....