Karp to dla wielu Polaków symbol świąt. Smażony, w galarecie czy w śmietanie - według niektórych na Wigilii nie może go zabraknąć. Jednak tradycyjna forma jego podania niesie za sobą spore ryzyko zdrowotne. Eksperci przestrzegają, że karp w panierce lub galarecie może być szkodliwy dla seniorów, cukrzyków i osób zmagających się z chorobami nerek lub układu krążenia.
Ryba przygotowywana na głębokim tłuszczu zawiera dużą ilość cholesterolu i tłuszczów trans, które mogą obciążać wątrobę oraz nerki. Jak informuje dietetyczka Agnieszka Szuwała na stronie apteline.pl:
Wigilijnego karpia często smażymy, do tego w grubej panierce - taki sposób przygotowania ryby zwiększa ponaddwukrotnie jej kaloryczność (około 220 kcal/100 g), podwaja również ilość tłuszczu w daniu (około 16 proc.). Bardziej dietetyczną i również tradycyjną bożonarodzeniową wersją ryby jest karp w galarecie. 100 g tej potrawy dostarcza około 135 kcal, w tym jedynie około 3 proc. tłuszczu.
Zdaniem ekspertów smażonego karpia powinny unikać osoby starsze, cierpiące na schorzenia nerek, przewlekłe choroby wątroby lub wysoki poziom cholesterolu. Podobnie diabetycy i pacjenci z refluksem czy zespołem jelita drażliwego.
Nie musisz całkowicie rezygnować z tego mięsa na święta - wystarczy wybrać te mniej tłuste i łatwiejsze do strawienia. Lekkostrawne ryby białe, takie jak dorsz, morszczuk, mintaj czy miruna, to świetne alternatywy dla karpia. Są bogate w białko, a jednocześnie zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu. Łosoś, choć bardziej kaloryczny, jest źródłem zdrowych tłuszczów i można go podać w pieczonej wersji z cytryną i koperkiem. Pstrąg natomiast to ryba o delikatnym smaku i małej ilości ości, która doskonale sprawdzi się w diecie lekkostrawnej. Warto również sięgnąć po śledzie. Marynowane w occie lub delikatnie przyrządzone w śmietanie, mogą być świetnym dodatkiem do świątecznych potraw.
Dla wielkich miłośników tej ryby też znamy patent. Wystarczy zmienić sposób jej przygotowania. Zamiast smażyć rybę w głębokim tłuszczu, spróbuj ją upiec w piekarniku, ugotować na parze lub grillować. Taka forma podania nie tylko zachowa wartości odżywcze karpia, lecz także ograniczy ilość tłuszczu. Dodatkowo dodaj zioła, czosnek i cytrynę, aby podkreślić jego smak. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.