Galareta wieprzowa, czyli przepis na pyszną, babciną przekąskę
Jak ugotować galaretkę z nóżek wieprzowych?
Galareta z nóżek wieprzowych to przystawka czasochłonna, ale nie pracochłonna. Nóżki wieprzowe gotuje się długo, zatem warto od razu zrobić dużą porcję i podzielić się nią z najbliższymi. Do przygotowania galarety wieprzowej potrzebujemy tylko mięsa i włoszczyzny - żelatyna będzie zbędna. Nóżki są bogate w kolagen, który, dzięki długiemu gotowaniu, przenika do wody - a ta, gdy stygnie, zaczyna tężeć. Nie potrzebujemy zatem dodawać żelatyny, bo konsystencję galaretki uzyskujemy w sposób naturalny. Za to pyszne danie podziękują wam nie tylko wasze żołądki, ale i stawy, bo kolagen poprawia ich kondycję. Przedstawiamy nasz przepis na znakomite nóżki w galarecie.
Nóżki wieprzowe w galarecie - składniki:
- 1 i 1/2 kg nóżek wieprzowych
- 1 golonka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzenie)
- 1 seler
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Nóżki wieprzowe w galarecie - krok po kroku:
- Mięso oczyszczamy pod bieżącą wodą, a następnie układamy w dużym garnku. Wlewamy letnią wodę tak, aby zawartość garnka była zanurzona ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Włączamy palnik na małą moc i doprowadzamy mięsny wywar do wrzenia. Od tej pory gotujemy całość pod przykryciem przez dwie godziny. Co jakiś czas zbieramy szumowiny.
- W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę. Marchewki, pietruszki i seler obieramy i kroimy na kilka kawałków. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku.
- Gdy nóżki będą ugotowane, dodajemy do garnka warzywa. Gotujemy przez kolejne półtorej godziny.
- Po tym czasie wyciągamy warzywa i mięso z wywaru.
- Mięso oddzielamy od kości i skóry, a warzywa kroimy na plasterki lub w kostkę.
- Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- W naczyniu lub naczyniach, w których chcemy podać galaretę, umieszczamy rozdrobnione mięso i warzywa, po czym zalewamy całość wywarem.
- Pozostawiamy galaretę do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki.
- Nóżki w galarecie potrzebują kilku godzin w lodówce, aby dobrze stężeć. Po tym czasie możemy je podawać.
Jak podawać galaretkę wieprzową?
Tak przygotowaną galaretkę wieprzową możemy podważyć widelcem i wyciągnąć z naczynia na płaski talerz. Warto udekorować ją plasterkami cytryny i świeżymi liśćmi pietruszki. Do tego podajemy kromki chleba (najlepiej z naszego przepisu na chleb w godzinę) lub bułki. Znanym i lubianym dodatkiem jest też ocet lub domowy majonez. Jeśli galaretkę przygotowaliśmy w prostokątnej formie, możemy podać ją pokrojoną w plastry, idealne na kanapkę.
Ile może stać galareta wieprzowa?
Galareta wieprzowa w lodówce może stać przez kilka dni. Możemy jednak przedłużyć jej żywotność i przygotować ją w słoikach. Zalane gorącym wywarem, szczelnie zakręcamy. Umieszczamy je w szerokim garnku na ścierce, aby nie obijały się o dno, a następnie zalewamy gorącą wodą tak, by nie zalać pokrywek. Galaretę gotujemy trzykrotnie, z jednodniową przerwą pomiędzy pasteryzacjami. W zależności od wielkości słoików, dobieramy odpowiedni czas gotowania galarety. W przypadku słoików o pojemności 600 ml jest to 60 minut, 40 minut i 30 minut. Pod koniec całego procesu pasteryzacji, gdy galareta wystygnie, środek wieczka musi być "zassany" do wnętrza słoika. Tak zabezpieczone zimne nóżki mogą stać przez nawet 6 miesięcy. Nie muszą być przechowywane w lodówce.
Zobacz również:
Galaretka drobiowa, czyli nóżki w galarecie w odchudzonej wersji [PRZEPIS]
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie