Galareta z nóżek wieprzowych to przystawka czasochłonna, ale nie pracochłonna. Nóżki wieprzowe gotuje się długo, zatem warto od razu zrobić dużą porcję i podzielić się nią z najbliższymi. Do przygotowania galarety wieprzowej potrzebujemy tylko mięsa i włoszczyzny - żelatyna będzie zbędna. Nóżki są bogate w kolagen, który, dzięki długiemu gotowaniu, przenika do wody - a ta, gdy stygnie, zaczyna tężeć. Nie potrzebujemy zatem dodawać żelatyny, bo konsystencję galaretki uzyskujemy w sposób naturalny. Za to pyszne danie podziękują wam nie tylko wasze żołądki, ale i stawy, bo kolagen poprawia ich kondycję. Przedstawiamy nasz przepis na znakomite nóżki w galarecie.
Tak przygotowaną galaretkę wieprzową możemy podważyć widelcem i wyciągnąć z naczynia na płaski talerz. Warto udekorować ją plasterkami cytryny i świeżymi liśćmi pietruszki. Do tego podajemy kromki chleba (najlepiej z naszego przepisu na chleb w godzinę) lub bułki. Znanym i lubianym dodatkiem jest też ocet lub domowy majonez. Jeśli galaretkę przygotowaliśmy w prostokątnej formie, możemy podać ją pokrojoną w plastry, idealne na kanapkę.
Galareta wieprzowa w lodówce może stać przez kilka dni. Możemy jednak przedłużyć jej żywotność i przygotować ją w słoikach. Zalane gorącym wywarem, szczelnie zakręcamy. Umieszczamy je w szerokim garnku na ścierce, aby nie obijały się o dno, a następnie zalewamy gorącą wodą tak, by nie zalać pokrywek. Galaretę gotujemy trzykrotnie, z jednodniową przerwą pomiędzy pasteryzacjami. W zależności od wielkości słoików, dobieramy odpowiedni czas gotowania galarety. W przypadku słoików o pojemności 600 ml jest to 60 minut, 40 minut i 30 minut. Pod koniec całego procesu pasteryzacji, gdy galareta wystygnie, środek wieczka musi być "zassany" do wnętrza słoika. Tak zabezpieczone zimne nóżki mogą stać przez nawet 6 miesięcy. Nie muszą być przechowywane w lodówce.
Zobacz również:
Galaretka drobiowa, czyli nóżki w galarecie w odchudzonej wersji [PRZEPIS]