Łosoś jest zdecydowanie jedną z ryb najczęściej wybieranych przez Polaków. Podajemy go na różne sposoby, pieczemy, smażymy, dodajemy do sałatek i makaronów. Jednak przepis na łososia, który dziś zaprezentujemy, na pewno was zadziwi i będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Okazuje się, że pyszny tatar wyjdzie nie tylko z wołowiny. Czas wyjść poza schematy i zrobić tatar z łososia.
Nickola_Che /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli planujesz przekąski na święta, ale oprócz doskonale znanych śledzi i sałatek chcesz postawić na stole coś, co jednocześnie zadziwi i zachwyci gości, mamy dla ciebie świetny przepis. Tatar z łososia to idealna przystawka na święta i każdą imprezę, a robi się ją bardzo łatwo. Wystarczą świeża ryba, ostry nóż i kilka dodatków i masz wstęp do prawdziwej uczty.
REKLAMA
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Idealna przekąska na święta i każdą imprezę. Jak zrobić tatar z łososia?
Składniki:
ok. 600 g świeżego filetu z łososia,
2 dojrzałe owoce awokado,
1 mała papryczka chili (opcjonalnie),
2 ząbki czosnku lub pół czerwonej, małej cebuli,
sok z cytryny,
odrobina sosu Sriracha (opcjonalnie),
sos sojowy jasny (do smaku),
pieprz ziołowy,
czarny lub biały sezam,
odrobina wasabi (opcjonalnie),
szczypta soli.
Tatar z łososia na ostro - sposób wykonania:
Kiedy dostaniesz już świetnej jakości łososia, możesz na chwilkę włożyć go do zamrażarki, by mięso było łatwiej kroić. Następnie posiekaj mięso w drobną kostkę, nie większą niż kratka w zeszycie.
Mięso z łososia przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę wasabi, jeśli lubisz, mielony pieprz i wszystko odłóż do lodówki. Uważaj jednak na ilość przypraw i dodatków, żeby nie przysłonić smaku ryby.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę, może być odrobinę większa niż łosoś. Drobno posiekaj papryczkę chili oraz czosnek lub cebulę.
Awokado wymieszaj z dodatkami, dodaj odrobinę sosu Sriracha, sól i trochę pieprzu. Następnie przygotuj miskę lub okrągłą formę.
Na dno foremki włóż awokado z przyprawami, następnie porządnie uklep, dodaj schłodzonego łososia i także uklep, by po zdjęciu formy potrawa zachowała kształt. Podawaj od razu po złożeniu tatara. Przed podaniem obsyp sezamem.